Patrik Duda (Atreon)
Průmysl  |  16.11.2023 01:23:37

Skladba podlahy krok za krokem: Vybíráme kvalitní kari síť do podlahy

Kari sítě jsou obzvlášť vhodné tam, kde hrozí velká zátěž a problémy s ošetřováním podlahy. Stejně tak se doporučují do míst s vysokým radonovým indexem. Jakou kari síť zvolit v případě stavby svépomocí?

Dříve se kari sítě používaly jen výjimečně. Byly těžko dostupné a poměrně drahé, navíc se s betonem pracovalo jinak než v současnosti. V dnešní době jsou ale pro armování (vyztužená) betonových podlah zásadní, protože je zpevňují a zároveň zvyšují jejich pružnost.

Pro průmyslové, ale i domácí použití

Při stavbě svépomocí využijete kari sítě především do betonové podlahy v garáži nebo ve sklepě, přičemž v prvním případě budete samozřejmě potřebovat silnější variantu s vyšší nosností. Betonovou podlahu zpevněnou kari sítí oceníte například i při stavbě dřevníku , kotce, zahradního altánu či terasy.

● Nejčastěji se kari sítě vyrábějí svařováním betonářské, respektive konstrukční oceli, která je vysoce odolná proti poškození a jiné materiály jako čedič, plast nebo lamino jí nemohou konkurovat. K dostání jsou hladké i žebrované varianty.

Výběr kari sítě do betonové podlahy

Způsob armování (vyztužení) a typ použité kari sítě musí být při stavbě domu vhodně zvolen statikem nebo projektantem. Pokud se pustíte do stavby svépomocí, nezapomeňte, že kari sítě se nikdy nesmí pokládat přímo na kamenivo. Proto je nutné pod ně vždy umístit distanční podložky neboli distančníky.

Kari sítě lze dělit podle několika kritérií

● Rozhodující je především průměr drátů, který činí 4 mm, 5 mm, 6 mm, 8 mm nebo 10 mm.

● Dále je nutné zvolit správné rozměry ok s tím, že se zřejmě budete rozhodovat mezi dvěma nejčastějšími 10×10 cm (100×100 mm) nebo 15×15 cm (150×150 mm).

Celková velikost kari sítě je zpravidla 2×3 metry. K dostání jsou ale i atypické svařované kari sítě: „Tím, že se v Atreonu zaměřujeme na menší a střední odběratele, jsme na to připraveni a prodáme vám klidně i pouze 1m dlouhý kus,“ říká Patrik Duda, CEO společnosti Atreon, www.atreon.cz.

Konkrétní výběr závisí i na vzdálenosti základových pasů a tloušťce podkladní desky.

 

Doporučené vyztužení podkladních desek pomocí kari sítí

 

Na co nezapomenout

Při stavbě svépomocí vždy myslete na to, že armatura do betonu z kari sítí musí být umístěna ve spodní polovině průřezu.

Zároveň je důležité dodržet správné překrývání kari sítí (vždy přes tři oka) a také nechat mezi výztuží a bedněním mezeru o velikosti alespoň 20 mm.

A pokud předpokládáte, že bude betonová plocha více namáhána, je nutné armování zdvojit, tedy položit i druhou vrstvu kari sítí. Při zachování tohoto postupu je možné betonovat.

 

 

Atreon tip: Jak nařezat kari síť

Jakmile máte kari síť vybranou, bude pravděpodobně nutné upravit její tvar a rozměr. Pak teprve můžete přistoupit k pokládce. Pokud si troufnete, můžete se do řezání pustit svépomocí. Dbejte ale na správný postup a dodržujte bezpečností pravidla.

„Co do volby tvaru se fantazii meze nekladou, praktické je ale nepřesáhnout výšku 2 m a při větších délkách přístřešku ani hloubku 1 m. To vše kvůli minimálnímu prořezu (standardní rozměr sítě je 2 m x 3 m) a zároveň opět pro snadné vysychání uloženého paliva,“ doporučuje Patrik Dudu CEO společnosti Atreon.

Nejprve si nasaďte ochranné brýle, jako při každém řezání kovů. Menší díly je možné řezat i silnými pákovými nůžkami na dělení kovů nebo kleštěmi na kov, ale u větších ploch bude jistější navštívit profesionální dílnu ( armovnu) se speciální pilou. Ostré hrany můžete zabrousit na klasické stolní brusce. V každém případě se neobejdete bez měřidla a u specifických tvarů můžete použít i speciální klipy na kari síť, které propojí řezané okraje.


Kdo je Patrik Duda

Začal jako finanční poradce. Už ve svých 21 letech začal nakupovat byty na Ústecku. Stojí za unikátním projektem v ČR Naughty Harbor, který dodnes vlastní a provozuje. Většinu svého času se věnuje byznysu, který je zároveň jeho koníčkem.

Řídí se Baťovým pravidlem „náš zákazník náš pán“. Rád hledá mezery na trhu. Na základě toho založil společnost Atreon, která poskytuje řemeslníkům, kutilům, malým a středním firmám hutní materiál.

Ve volném čase běhá a chodí především do fitka.

Více informaci na: www.atreon.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Průmysl:

02.04.2024  Březen ve znamení optimismu v průmyslu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
20.03.2024  Dosáhl český trh industriálních nemovitostí již svého vrcholu? Cushman & Wakefield (Cushman & Wakefield)

Přečtěte si také:

24.01.2022Nová kuchyň svépomocí krok za krokem Jana Nováková (Hornbach)
05.11.2020Máte zájem o hypotéku? Pěkně krok za krokem Markéta Höfferová (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688