ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  15.11.2023 08:07:00

Evropská komise uvítala dohodu o vůbec prvním předpisu EU, který omezí emise metanu v EU i ve světě. Dohoda zásadní měrou přispěje k plnění Zelené dohody pro Evropu a ke snížení emisí skleníkových plynů v EU do roku 2030 alespoň o 55 %

Dohoda o vůbec prvním právním předpisu EU o omezení emisí metanu

Evropská komise uvítala předběžnou dohodu, které dnes dosáhly Evropský parlament a Rada EU ohledně nového nařízení EU o snížení emisí metanu v odvětví energetiky v Evropě a v jejích globálních dodavatelských řetězcích. Metan je nebezpečný skleníkový plyn, který jako druhý po oxidu uhličitého (CO2) nejvíce přispívá ke změně klimatu. Značně také znečišťuje ovzduší. Dnešní dohoda proto zásadní měrou přispěje k plnění tzv. Zelené dohody pro Evropu a ke snížení čistých emisí skleníkových plynů v EU do roku 2030 alespoň o 55 %. Na jejím základě bude mít odvětví fosilního plynu, ropy a uhlí povinnost řádně měřit, monitorovat, vykazovat a ověřovatemise metanu podle nejvyšších monitorovacích norem a přijímat opatření k jejichsnížení. Dnešní dohoda přichází jen několik týdnů před konáním konference COP28, na níž bude EU pokračovat ve spolupráci s mezinárodními partnery v oblasti snižování emisí metanu.

Snižování emisí metanu v EU

Cílem dnes dohodnutého nařízení je zastavit únik metanu do atmosféry, kterému lze předejít, a minimalizovat úniky metanu ze strany společností, jež působí v EU v oblasti energie z fosilních zdrojů.

  • Nařízení vyžaduje, aby provozovatelé pravidelně podávali příslušným orgánům zprávy o kvantifikaci a měření emisí metanu na úrovni zdroje, a to i pro neprovozovaná zařízení.
  • Dále ukládá ropným a plynárenským společnostem povinnost provádět pravidelné kontroly svých zařízení s cílem odhalit a zastavit úniky metanu na území EU ve stanovených lhůtách.
  • Zakazuje rutinníodvětrávání a spalování bez využití v odvětví těžby ropy a zemního plynu a omezuje nerutinní odvětrávání a spalování za nevyhnutelných okolností, například z bezpečnostních důvodů nebo v případě poruchy zařízení.
  • Omezuje odvětrávání z tepelnýchuhelných dolů od roku 2027, s přísnějšími podmínkami po roce 2031.
  • Vyžaduje, aby společnosti v odvětví těžby ropy, zemního plynu a uhlí prováděly soupis uzavřených, neaktivních, zapečetěných a opuštěných zařízení, jako jsou vrty a doly, monitorovaly jejich emise a přijaly plán na co nejrychlejší snížení těchto emisí. 

Zvýšení transparentnosti a opatření týkající se emisí z dovážené ropy, plynu a uhlí

Evropská unie značnou část ropy, zemního plynu a uhlí dováží. Toto nařízení se také týká emisí metanu, jež souvisejí s tímto dovozem.

  • Nařízení zřizuje databázi transparentnosti emisí metanu, v níž bude mít veřejnost přístup k údajům o emisích metanu, které vykazují dovozci a provozovatelé z EU.
  • Vyžaduje, aby Evropská komise stanovila výkonnostní profily zemí a společností týkající se metanu, tak aby dovozci mohli činit informovaná rozhodnutí ohledně svých dovozů energie.
  • Evropská komise rovněž zprovozní globální nástroj pro monitorování producentů metanu a mechanismus rychlého varování pro případy, kdy dochází k nadměrným emisím, s informacemi o rozsahu, opakování a umístění zdrojů s vysokými emisemi metanu v EU i mimo ni. V rámci tohoto nástroje bude Komise moci požadovat okamžité poskytnutí informací o opatřeních k řešení těchto úniků ze strany dotčených zemí.
  • Nařízení vyžaduje, aby od ledna 2027 byly nové smlouvy o dovozu ropy, plynu a uhlí uzavírány pouze tehdy, pokud vývozci uplatňují stejné povinnosti v oblasti monitorování, vykazování a ověřování jako výrobci v EU. Nařízení stanoví metodiku měření intenzity metanu a maximální úrovně, které mají být splněny u nových smluv na dovoz ropy, plynu a uhlí.

Tyto nové povinnosti týkající se transparentnosti pro mezinárodní partnery budou podkladem pro dvoustranné a mnohostranné dialogy EU s globálními energetickými partnery. Více než 150 zemí se zavázalo ke snížení svých emisí metanu tím, že podepsalo tzv. Globální metanový závazek. Jeho cílem je snížit do roku 2030 emise metanu o 30 %. Tento nástroj nám umožní spolupracovat s partnery na dosažení těchto důležitých cílů.

Další kroky

Dnešní předběžná dohoda musí být nyní formálně přijata Evropským parlamentem a Radou EU. Jakmile bude tento proces dokončen, bude nový právní předpis zveřejněn v Úředním věstníku Evropské unie a vstoupí v platnost.

Souvislosti

Návrh nařízení EU o metanu pro odvětví energetiky byl předložen v prosinci 2021 jako součást návrhů na realizaci Zelené dohody pro Evropu. Jedná se o vůbec první právní předpis EU, který má omezit škodlivé emise metanu v odvětví energetiky. Legislativní návrh navazuje na Strategii EU ke snížení emisí metanu, která byla přijata v roce 2020.

Metan je z pohledu celkového působení na změnu klimatu druhým nejvýznamnějším skleníkovým plynem po oxidu uhličitém a zapříčiňuje přibližně třetinu současného oteplování klimatu. Nejnovější zpráva Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC) uvádí, že úrovně metanu jsou historicky nejvyšší a výrazně nad úrovněmi emisí slučitelnými s omezením oteplování na cíl 1,5 °C, který je stanoven v Pařížské klimatické dohodě. Snížení emisí metanu je jedním z nejrychlejších a nejúčinnějších způsobů, jak globální oteplování zpomalit. K dosažení smysluplného pokroku jsou však zapotřebí přesné údaje o emisích metanu na úrovni zdroje ze zemí a průmyslu po celém světě.

Evropská unie stojí v čele mezinárodního úsilí o snížení emisí metanu. Na konferenci OSN o klimatu COP26, která se konala v roce 2021 ve skotském Glasgow, představila EU společně s USA Globální metanový závazek. Na konferenci COP27 přijala EU společně se Spojenými státy, Japonskem, Kanadou, Norskem, Singapurem a Spojeným královstvím Společné prohlášení dovozců a vývozců energie o snižování emisí skleníkových plynů z fosilních paliv, v němž se zavázala přijmout rychlá opatření ke snížení emisí metanu.

Další informace 

Návrh Evropské komise

Emise metanu 

 

Quote

Boj proti emisím metanu je politické opatření, které je výhodné pro všechny strany. Prospívá totiž naší planetě i spotřebitelům. Těším se na spolupráci s evropským i mezinárodním energetickým průmyslem. Naším cílem bude zajistit rychlé a účinné provádění těchto pravidel.
Maroš Šefčovič, výkonný místopředseda pro Zelenou dohodu pro Evropu, interinstitucionální vztahy a strategický výhled 2023-11-14

Tato přelomová dohoda nám umožní rázně snížit emise skleníkových plynů v odvětví energetiky v EU i mimo ni. Toto první nařízení svého druhu umožní EU nákladově efektivním způsobem omezit emise metanu a zabývat se problematikou odvětrávání a spalování plynu bez využití, které jsou z ekonomického i environmentálního hlediska málo smysluplné. Bude to nejen přínosem pro naši planetu, ale zabrání to také plýtvání zdroji na napjatých světových trzích s plynem.
Kadri Simsonová, komisařka pro energetiku 2023-11-14

Je skvělou zprávou, že ještě před zahájením konference COP28EU k dispozici další právní předpis, který našim mezinárodním partnerům ukáže, jak plníme své cíle v oblasti klimatu. Metan je po oxidu uhličitého druhým nejvýznamnějším skleníkovým plynem a hraje důležitou úlohu při globálním oteplování. Nyní máme k dispozici nástroje k rychlejšímu snižování tohoto trendu a k tomu, abychom se do roku 2050 stali prvním klimaticky neutrálním kontinentem na světě.
Wopke Hoekstra, Commissioner for Climate Action 2023-11-14

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

Pá   4:00  Third Meeting of the European Board for Digital Services ec.europa.eu (Evropská komise)
Čt 19:19  MEPs adopt plans to boost Europe’s Net-Zero technology production europarl.europa.eu (Evropský parlament)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688