mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  14.11.2023 13:54:00

Ministr zahraničí Jan Lipavský vystoupil na Evropských dialozích Václava Havla v Bruselu

Ministr zahraničí Jan Lipavský vystoupil na Evropských dialozích Václava Havla v Bruselu

14.11.2023 / 13:52 | Aktualizováno: 14.11.2023 / 13:54

Jako již tradičně se i letos Brusel stal dne 13. listopadu 2023 dějištěm Evropských dialogů Václava Havla. Akce konaná v Pražském domě byla zahájena vzpomínkou na zesnulého bývalého ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga.

Na letošním 11. ročníku kromě ministra zahraničních věcí ČR Jana Lipavského vystoupili i generální ředitel DG NEAR Evropské komise Gert Jan Koopman, spoluzakladatelka Centra pro ukrajinské vítězství a bývalá ukrajinská politička Victoria Voytsitska a černohorská lidskoprávní aktivistka Daliborka Uljarević. Hosty na počátku akce přivítali stálá představitelka ČR při EU Edita Hrdá a velvyslanec ČR při Belgickém království Jakub Skalník.

Dialogy se letos zaměřily na politiku rozšíření a roli občanské společnosti v kontextu současných geopolitických i reformních výzev, kterým EU čelí. Diskuze se věnovala například tomu, jak proces rozšíření napomáhá posilování občanské společnosti a vládě práva, a zároveň jak občanská společnost posiluje postup kandidátských zemí na jejich evropské cestě. V neposlední řadě byl zmíněn i aktuální balíček Evropské komise k rozšíření, obsahující hodnotící zprávy všech zemí aspirujících na členství v EU a další připravované kroky na úrovni EU.

Vystupující se shodli, že současná nelehká doba skýtá mnohé bezpečností, politické i sociální výzvy, ale je i příležitostí k posílení významu evropských hodnot jako demokracie, tolerance a respekt k lidským právům. Za tyto hodnoty se zasazoval i Václav Havel. Jeho poselství, postoje a důraz na roli občanské společnosti jsou tak inspirací i dnes.

Na přípravě letošního ročníku Evropských dialogů se podíleli Stálé zastoupení ČR při EU, Velvyslanectví ČR v Bruselu, České centrum Brusel, Zastoupení Prahy při EU a Knihovna Václava Havla.

Letošní ročník Evropských dialogů Václava Havla byl součástí série akcí k lidským právům a demokracii připravených Stálým zastoupením ČR při EU. Mezi nimi je například tradiční rozsvícení svíček u lavičky Václava Havla v bruselském parku Léopold. Letos se uskuteční 17. listopadu od 17:00 za přítomnosti velvyslankyně Edity Hrdé a české a slovenské komunity v Bruselu. Stálé zastoupení rovněž od 9. listopadu letošního roku hostí výstavu fotografií Rudolfa Prekopa „Underground/Lidský portrét“.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688