Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Podnikání  |  14.11.2023 16:26:14

Kanceláře jsou stále v kurzu. Klasické office budovy, resimercial trendy prostory i coworkingy

O dobré kanceláře bude zájem vždy. Někomu vyhovují klasické kancelářské prostory v office budově, jinému pak neformálnější charakter v historickém centru města. Něco jiného potřebují nadnárodní korporace, něco jiného mladé flexibilní startupy. A samostatnou kapitolou jsou pak corworkingové typy kanceláří.

Kancelářské budovy

Tradiční kancelářské prostory jsou stálou klasikou, která firmám a institucím přináší přidanou hodnotu. Jsou většinou složeny z řady oddělených kancelářských prostor pro užší týmy spolupracovníků, a pak jedné či několika společných jednacích místností. Mnoha firmám toto mnoha lety dobré praxe prověřené uspořádání vyhovuje, protože kanceláře jsou dobře vybavené a pro zaměstnance a jejich práci poskytují dobrý servis.

„Kancelářská budova je cíleně vytvořená tak, aby poskytovala profesionální služby kancelářského zázemí. Nájemce se pak o mnoho věcí nemusí starat a má je jako bonus k nájmu kanceláře. Jedná se například o technické a technologické řešení, prostorovou dostatečnost, plus samozřejmě akusticky a světelně vyhovující prostory,“ říká Andrej Hronec ze společnosti Audiopro.

Moderní kancelářské budovy nabízejí většinou velmi flexibilní prostory, a to klidně již od 100 m2 až třeba do 1 000 m2. Dispoziční řešení je většinou možné upravovat dle dohody s nájemcem. Většina těchto prostor totiž již při návrhu projektu myslí na co největší variabilnost, a tak je pak jednoduché příčky postavit či zrušit, a podle toho přizpůsobit prostor pro týmy všech velikostí. Někteří pronajímatelé nabízejí i zajištění nábytku, a to buď standardního, nebo i na míru. Samozřejmostí je vysokorychlostní připojení k internetu, včetně kvalitní WiFi sítě.

„Pro mnoho firem je důležité, že součástí pronájmu jsou recepční a asistentské služby, ostraha či služby dohledového centra. Anebo třeba i dodávka čerstvého ovoce na pracoviště a další podobné služby,“ říká Ondřej Mareček z SSI Group.

Kancelářské budovy mají také dostatek skladových prostor, hlídané parkoviště, garážová stání, ale také třeba fitness v ceně pronájmu. Běžnou součástí vybavenosti těchto prostor jsou restaurace, kavárny, prodejny občerstvení, bankomaty či jiné služby tak, že zaměstnanec nepotřebuje v podstatě opustit budovu. Přitom přístup 24/7 je dnes v těchto budovách naprosto běžným standardem.

„Mnoho firem volí pronájem moderních kancelářských prostor v office budovách i proto, že součástí servisu je jednoduchá dodávka služeb kvalitního úklidu. Čisté a bezpečné pracoviště je totiž jednou z věcí, které patří k samozřejmostem, jež zaměstnanci vyžadují,“ říká Lukáš Rom ze společnosti Kärcher.

Resimercial kanceláře

Alternativou klasických kancelářských budov je dlouhodobě tzv. resimercial design. Ten kombinuje rezidenční a komerční funkce, aby se zaměstnanci i obchodní partneři v pracovním prostoru cítili jako doma. Takové prostory často využívají menší a středně velké společnosti, které se často opírají o neformální a kreativní pojetí.

Resimercial kanceláře jsou útulné a pohodlné bez obětování profesionality. Často to znamená využít výhod prvků inspirovaných bydlením, které nahrazují konvenčnější nebo standardizované komerční vybavení. Od využití prostor v běžné zástavbě, přes vybavení nábytkem z přírodních materiálů a měkkých tkanin, až po odpočinkové a zábavní zóny.

„Tento typ kanceláří a firemních prostor pak řeší všechny služby individuálně. Vše, co potřebují od technického vybavení, komunikační technologie, přes úklid až po služby recepce,“ vysvětluje Michal Černý z Audiopro. „Výhodou je, že všechny služby jsou zcela na míru firmě, která je poptává, nevýhodou může být organizační zátěž zajištění těchto služeb,“ dodává.

Coworkingové kanceláře

Další možností kancelářských prostor jsou coworkingové kanceláře, které jsou vhodné jak pro lidi pracující na volné noze, jako varianta k homeoffice, ale i pro menší kreativní týmy větších společností.

Není již výjimkou, že i nadnárodní společnosti využívají coworku jako doplňku ke klasickým kancelářím v kancelářské budově například pro projektové formáty nebo ad hoc porady. Mohou tak využívat jak kancelář, tak i meetingroomy vybavené špičkovou technikou pro porady a videokonference. Nemusí se starat o úklid, bezpečnost ani recepci. Zkrátka je to plně vybavený servis kanceláře na klíč, který si člověk objedná podle aktuální potřeby a nabídky.

„Pro pracovníky, kteří využívají coworkingové prostory je skvělou příležitostí využívání profesionálního vybavení konferenčních místností včetně vidokonferenčních systémů. Ty pak nabízejí maximální zabezpečení, archivaci jednání, snadné vyhledávání a podobně,“ říká Michal Černý zástupce společnosti Lifesize pro ČR.

Péče o digitální bezpečnost je třeba všude

Samostatnou kapitolou napříč všemi typy kanceláří je péče o edukaci v otázkách bezpečnosti. Každá kategorie kanceláří má totiž svá rizika, která lze úspěšně odbourat pouze díky poučené obezřetnosti. Firmy musí věnovat maximální pozornost tomu, kdo a jakým způsobem pracuje s jejich daty. A to bez ohledu na to, zda jsou v office budovách, resimercial kancelářích nebo v coworkingu. Počet kybernetických útoků stoupá, obezřetnost zaměstnanců často klesá a v mnoha případech není kybernetické zabezpečení ve firmě dostačující,“ říká Jan Dvořák, výkonný ředitel Počítačové školy GOPAS. „Ideální cestou je soustavné vzdělávání všech zaměstnanců a důraz na kvalitní zabezpečení všech systémů celé společnosti,“ dodává.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688