Patria (Patria Finance)
Auto Moto  |  14.11.2023 13:05:00

Tesla je mnohem ziskovější než konkurence. Na elektromobilech není co opravovat (Baron) (video)

Nová analýza HSBC stanovuje cílovou cenu pro akcie Tesla Motors na 146 dolarů. Ron Baron z Baron Capital dostal v rozhovoru na CNBC otázku, zda se takovým odhadům coby významný akcionář Tesly směje.

Tesla podle Barona není jen automobilkou, ale je technologickou společností, která je schopná poskytovat služby ostatním. Její výhoda spočívá právě v technologiích a také v datech, k tomu je schopná vyrábět elektromobily efektivněji, a tudíž se ziskem. To je podle Barona rozdíl od automobilek jako Ford, které "je prodávají se ztrátou".

Investor hovořil o Tesle jako o „naší společnosti“ a upřesnil, že ta v průměru generuje zisk 8 až 9 tisíc dolarů z jednoho vozu. K tomu uvedl, že pokud tedy Tesla vybudovala továrnu za sedm miliard dolarů, generovala jí ročně 15 miliard dolarů zisku. Průměrná průmyslová firma přitom podle investora generuje návratnost pohybující se kolem 15 až 20 % investovaného kapitálu, „ale tenhle hoch jej ročně zdvojnásobil.“

Baron dodal, že nyní taková továrna Tesly už generuje jen 100% návratnost, ale to stále jasně ukazuje, že jde o výrobu s nejnižšími náklady v odvětví a firma má velký prostor pro další pokles nákladů. Na počátku minulého tisíciletí přitom podle experta byly automobilky firmami, která táhly inovace dopředu. V padesátých letech se ale rozhodly, „že půjdou po zisku,“ což sebou neslo i outsourcing velké části jejich výrobního řetězce. „Nakonec jim to uškodilo.“

Takovým tahounem inovací je podle Barona nyní Tesla a projevuje se to i v tom, kolik dat sbírají její vozy ze silnic. Na CNBC navázali s tím, že velké automobilky měly velké plány, co se týče vývoje a prodeje elektromobilů, nyní je ale redukují, protože podle nich není na trhu po takových vozech dostatečná poptávka. Je to dáno zákazníky, nebo tím, jaké modely a za jaké ceny přichází na trh?

Baron v odpovědi uvedl, že elektromobily jsou jednak stále drahé, k tomu ale podle něj dealeři nejsou ochotni je prodávat, protože „na nich není co opravovat“. Dealeři totiž podle něj generují zisky zejména ze servisu a oprav a elektromobily tu velký prostor neposkytují. Jaký může mít na Teslu vliv jednání a dohoda odborů s vedením jiných automobilek? Baron na to odpověděl, že zaměstnanci Tesly jsou nejlépe placení v globálním automobilovém průmyslu. Příčinou jsou opce, které mají a které by podle investora neměli, kdyby byli členy odborů.

Zdroj: CNBC

 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688