Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  12.11.2023 08:54:00

Dluhopisy reálnou konkurencí pro akcie, ty si ale stále drží jednu velkou výhodu - Víkendář (video)

Ve snižování inflace již nastal výrazný pokrok, sazby mohou jít ještě o něco málo nahoru, ale ani nemusí. Pro Bloomberg to uvedl šéf investiční společnosti Oaktree Capital Howard Marks, podle kterého je právě pokles inflace klíčový pro dění na trzích a v ekonomice. Ta přitom „vysílá smíšené signály“.

Marks již nějakou dobu hovoří o výrazné změně, následujících deset let se podle něj bude znatelně lišit od těch předchozích. V rozhovoru k tomu uvedl, že naprostá většina investorů začala po roce 1980 a od té doby mohou pamatovat buď soustavně klesající sazby, nebo sazby extrémně nízké. Na to, aby zažili jiný režim, by museli projít sedmdesátými lety tak jako Marks. Podle něj se prostředí mění právě na straně sazeb, „prostor pro jejich pokles není moc velký a Fed pravděpodobně chápe, že je předtím nechal příliš dlouho na velmi nízkých úrovních.“

Investor je podle svých slov skeptický k různým predikcím dalšího vývoje a „nejvíce to platí o předpovědích jeho samotného“. I přesto se ale odvažuje tvrdit, že „během následujících deseti let je větší pravděpodobnost sazeb mezi 2 – 4 % než mezi 0 – 2 %“. Jinak řečeno, „období ultranízkých sazeb skončilo.“ Na otázku týkající se atraktivity amerických akcií v novém prostředí pak odpověděl, že americké trhy dlouhodobě generují průměrnou návratnost převyšující 10 % ročně „a toho se nechcete vzdát“.

Investor ovšem dodal, že v tuto chvíli lze návratnost dosahující téměř stejné výše jako u akcií získat na půjčkách firmám, na soukromém trhu je to přitom o něco více než u obchodovaných dluhopisů. Pokud se přitom jejich výnosy pohybují kolem 9 %, „dokáže to uspokojit vysoká očekávání a naplnit potřeby většiny organizací.“ Z tohoto pohledu jsou tedy dluhopisové trhy pro akcie výraznou konkurencí. Zůstává ale jedna výhoda akcií, a tou je podle investora jejich „schopnost pozitivně překvapit“.

Pokud tedy investoři drží ve svých portfoliích „výborné rostoucí firmy“, pak by podle experta jejich případného prodeje litovali. U dluhopisů může být problémem i to, že po uplynutí jejich doby splatnosti není jisté, jakých výnosů bude dosaženo při reinvesticích. Akcie tak mají stále v portfoliích své místo, nicméně prostor pro dluhopisy je nyní podle Markse mnohem větší než v době nízkých sazeb. Na závěr rozhovoru pak investor zdůraznil důležitost analýzy úvěrového rizika při investicích do korporátních dluhopisů.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688