Vlada.cz (Vláda)
Ze světa  |  10.11.2023 15:40:00

Úspěšnou týdenní cestu po subsaharské Africe zakončil premiér Petr Fiala 10. listopadu v Pobřeží slonoviny

Úspěšnou týdenní cestu po subsaharské Africe zakončil premiér Petr Fiala 10. listopadu v Pobřeží slonoviny 🇨🇿🇨🇮

💬„Státy, které jsme navštívili, byly pečlivě vybírány, aby se využil potenciál českých firem, aby mohly navázat nové kontakty nebo prohloubit už existující vztahy. Soustředili jsme se na státy, které usilují o stabilitu, mír a které mají v záměru rozvíjet svoji ekonomiku a snaží se o vytváření stabilního podnikatelského prostředí,“ řekl předseda vlády a dodal, že obchodních fór se na jednotlivých zastávkách účastnily stovky podnikatelů a v každé z navštívených zemí se jednalo o dodávkách a kontraktech v řádech miliard korun.

💬„Afrika je kontinent, který bude v polovině našeho století nejlidnatější, je kontinentem budoucnosti a je podle mě nejvyšší čas, abychom tady měli také silnou stopu, kontakty, abychom nezačali, až bude pozdě, ale abychom s tou spoluprací začali už teď. Nejde to bez politické podpory, je to kontinent, kde ta politická podpora otevírá dveře byznysu a i z tohoto důvodu je důležité, že jsem tu byl. Nesmíme zapomínat na to, že tyto země potřebují i rozvojovou spolupráci, že se musíme soustředit na projekty, které pomáhají zlepšovat kvalitu života v těchto zemích. Proto je tady tak velký zájem o oblast obrany a bezpečnosti, zdravotnictví nebo zemědělství,“ konstatoval na závěr své cesty premiér.

Pobřeží slonoviny je významným partnerem Česka ve frankofonní Africe, základnou stability a rozvoje regionu západní Afriky a zároveň nejrychleji rostoucí ekonomikou na africkém kontinentě. Během bilaterálního jednání se svým protějškem Robertem Beugré Mambé řešil předseda vlády Petr Fiala rozvoj ekonomické spolupráce, spolupráci ve zdravotnictví a podporu českých firem v Pobřeží slonoviny.

💬„V Abidjanu se nám podařilo významně podpořit především dopravní průmysl. Věřím, že přímo tady ve městě by mohly v blízké budoucnosti městskou dopravu zajišťovat autobusy IVECO české výroby. Udělali jsme některé kroky k tomu, aby se tento kontrakt podařilo dotáhnout do konce. Je tady obrovský zájem o spolupráci ve zdravotnictví, zemědělství a jak se ukázalo, tak i v bezpečnosti v obranném průmyslu,“ uvedl premiér Fiala a dodal, že k posílení ekonomické spolupráce mezi zeměmi poslouží i podpis Smlouvy o zamezení dvojího zdanění, kterou je ivorijská vláda připravena podepsat v nejbližším vhodném termínu.

Stejně jako ve všech zemích, které Petr Fiala během své pracovní cesty po Africe navštívil, se i v Abidžanu zúčastnil obchodního fóra, kde podpořil české firmy, které mají zájem o navázání či prohloubení obchodní spolupráce s Pobřežím slonoviny. Na fóru se také podepsalo memorandum mezi Svazem průmyslu a dopravy a Obchodní komorou Republiky Pobřeží slonoviny.

Kromě Pobřeží slonoviny navštívil předseda vlády Petr Fiala během týdenní cesty po subsaharské Africe další tři země Etiopii, Keňu a Ghanu. Jednalo se o nejdelší pracovní cestu vrcholného představitele České republiky v tomto regionu. S nejvyššími představiteli všech zemí jednal o prohloubení vzájemné spolupráce zejména v oblasti obchodu, obranné spolupráce, dopravy, zemědělství a zdravotnictví.

12.11. 11:26  blahobyt (Lubomír Sazeček)

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Út 18:35  Showers and thunderstorms in the western FL Panhandle and SE Alabama US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688