mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  07.11.2023 17:42:00

Šéf české diplomacie Jan Lipavský navštívil Rakousko

Šéf české diplomacie Jan Lipavský navštívil Rakousko

07.11.2023 / 17:33 | Aktualizováno: 07.11.2023 / 17:42

Ministr zahraničí Jan Lipavský navštívil 7. listopadu 2023 Vídeň, kde jednal se svým rakouským protějškem Alexanderem Schallenbergem, spolkovým ministrem pro evropské a mezinárodní záležitosti Rakouské republiky. Šéf české diplomacie dále vystoupil na půdě vídeňské Diplomatické akademie, setkal se s krajany a předal medaile „Za Zásluhy o diplomacii“.

Ministři zahraničí jednali nejen o zahraničněpolitických tématech, ale také o posilování dobrého sousedství v době, kdy Ukrajina čelí ruské agresi. „V široké řadě témat se shodneme, najdou se i oblasti, na které máme rozdílný názor, ale naše spolupráce je v přátelském duchu, což posiluje i naše historická i geografická blízkost,“ uvedl ministr.

Mezi klíčová témata schůzky patřila také spolupráce ve Slavkovském formátu pod taktovkou současného rakouského předsednictví. Ministři Lipavský a Schallenberg diskutovali o podpoře Ukrajiny, dění v Izraeli a současném vývoji ve střední Evropě. „Jsem moc rád, že s Rakouskem v otázce práva Izraele na sebeobranu zaujímáme stejný postoj. To se odrazilo i v nedávném hlasování na Valném shromáždění OSN. Česko i Rakousko odmítli rezoluci, která neodsoudila terorismus Hamásu,“ dodal šéf české diplomacie.

Během své jednodenní návštěvy Vídně vystoupil ministr Lipavský také na prestižní vídeňské Diplomatické akademii s přednáškou na téma „Geopolitické výzvy a nová bezpečnostní strategie ČR“ a setkal se se studenty a vedením instituce. Zavítal rovněž do bilingvní školy Školského spolku Komenský, která již více než 150 let nabízí ve Vídni dvojjazyčné vzdělávání a předal starostovi spolku Karlu Hanzlovi medaili ministra zahraničních věcí České republiky „Za zásluhy o diplomacii“. Během setkání s představiteli spolku a krajanů ocenil ministr dlouhodobou práci krajanské komunity v Rakousku a připomněl její zásluhu na posilování vzájemných vztahů a vytváření pozitivního obrazu Česka. Ministr v té souvislosti zároveň zdůraznil, že si uvědomuje, jak zásadní je pro naše krajany zavedení korespondenční volby.

Vyznamenání během závěrečné společenské akce na velvyslanectví předal šéf české diplomacie rovněž Martinu Eichtingerovi, bývalému radnímu dolnorakouské zemské vlády, který se za dobu svého působení stal výrazným hybatelem spolupráce mezi Dolním Rakouskem a příhraničními kraji České republiky.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Ne 10:47  China's urban passenger trips jump 27.7% in 2023 China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne 10:47  China's bond market issuances hit 7.16 trln yuan in March China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne   3:03  A regional outbreak of severe storms with strong, potentially long-track tornadoes US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688