Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  03.11.2023 07:42:19

Americký trh práce stále odolává (Ranní zpráva z finančního trhu)

Klíčovou statistikou dnes bude z pohledu globálních trhů americký NFP report za říjen. Přestože by se počet nových pracovních míst v nezemědělském sektoru měl oproti září výrazně snížit, stále se podle nás bude jednat o úroveň potvrzující napětí na tamním trhu práce. Americká ekonomika tak nadále odolává utaženým měnovým podmínkám. Na domácím trhu dnes budou dominovat dozvuky včerejšího rozhodnutí ČNB o ponechání úrokových sazeb beze změny. Tuzemská centrální banka také zveřejní úvodní kapitolu Zprávy o měnové politice a svou novou prognózu podrobněji představí na čtvrtletním setkání s analytiky.

Tvorba nových pracovních míst se v září zmírnila

Trh práce ve Spojených státech zůstává v dobré kondici. V říjnu očekáváme stále poměrně silnou tvorbu pracovních míst v nezemědělském sektoru (190 tisíc). Ve srovnání s 336 tis. v září, což byl téměř dvojnásobek tržního konsenzu, se však jedná o výrazně méně, což by částečně mělo odrážet i stávky zaměstnanců v automobilovém sektoru. Ostatní v tomto týdnu zveřejněné statistiky z trhu práce zatím jednoznačné vodítko nenabídly. Zatímco volná pracovní místa (JOLTS) za září překvapila pozitivně, říjnový ADP report naopak zklamal. Z dlouhodobějšího pohledu již řada odvětví dosáhla předpandemické úrovně zaměstnanosti a vzhledem k tomu, že míra nezaměstnanosti zůstává nízko, by se měl potenciál pro další výraznou tvorbu pracovních míst postupně vyčerpávat. K tomu by měla přispět i utažená měnová politika a finanční podmínky.

ČNB sazby nezměnila, koruna zpevnila

Bankovní rada ČNB ponechala repo sazbu na 7 %. Toto rozhodnutí podpořilo pět radních, zbylí dva hlasovali pro snížení repo sazby o 25 bb na 6,75 %. V souladu s naším očekáváním tak převážil opatrný přístup současného vedení centrální banky. Svou roli při rozhodování bankovní rady pravděpodobně sehrála hlavně obava o dostatečnou ukotvenost inflačních očekávání v souvislosti s očekáváným (byť technickým) zvýšením meziroční inflace v letošním závěrečném čtvrtletí a nejistotou ohledně míry tradičního lednového přecenění zboží a služeb. Nadále očekáváme, že k prvnímu snížení úrokových sazeb (o 50 bb) dojde až v únoru příštího roku, kdy by mohl být znám vývoj lednové inflace a zároveň - na rozdíl od prosincového předvánočního zasedání - již na trzích bude dostatečná likvidita. Více zde: https://bit.ly/CNB_Nov23_CZ.

Koruna reagovala na rozhodnutí ČNB posílením. Konsenzus analytiků oslovených agenturou Bloomberg se v poměru 11:10 přikláněl ke snížení repo sazby na 6,75 % a její pokles o 25 bb byl zaceněn i finančními trhy. Koruna tak k euru po zveřejnění rozhodnutí ČNB zpevňovala. Celkově uzavřela silnější o 0,7% na 24,46 CZK/EUR. Ve prospěch koruny včera ale vyzníval i globální sentiment na trzích, když posilovaly všechny měny středoevropského regionu.

Dolar po protiinflačních datech z USA oslabil. Pokračující žádosti o podporu v nezaměstnanosti rostly šestý týden v řadě, což naznačuje, že lidé, kteří přicházejí o práci, začínají mít určité problémy s hledáním nové. Produktivita práce v USA se v Q3 zvýšila nejvíce za poslední tři roky (o 4,7 % q/q anualizovaně), což přispívá ke zmírňování dopadů nedávného růstu mezd do inflace. To se odrazilo i v překvapivém poklesu jednotkových mzdových nákladů (o 0,8 % q/q anualizovaně). Dolar ve výsledku k euru ztratil 0,9 % na 1,063 USD/EUR.

Autor: Jaromír Gec

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

04.11.2022Další silná data z amerického trhu práce (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688