mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  02.11.2023 19:19:00

Český model kybernetické bezpečnosti inspiruje Kolumbii

Český model kybernetické bezpečnosti inspiruje Kolumbii

02.11.2023 / 19:14 | Aktualizováno: 02.11.2023 / 19:19

Pět dní, dvě města (Praha, Brno) a více než dvacítka zapojených subjektů českého veřejného a soukromého sektoru. Tak vypadal program delegace složené z devíti reprezentativních zástupců klíčových entit tvořících ekosystém kybernetické bezpečnosti v Kolumbii. Mise se účastnila nejen poradkyně prezidenta Ingrid Hernández, jedna z hlavních postav digitalizace v zemi, ale zastoupena byla i vybraná ministerstva, vědecko-výzkumný a soukromý sektor. Druhá největší jihoamerická země aktuálně intenzivně pracuje na posílení vlastní odolnosti v kybernetickém prostoru. Snaží se přitom inspirovat zkušenostmi ze zahraničí. Kolumbijská delegace se ve dnech 9. až 13. října seznámila s fungováním různých pilířů propojeného ekosystému kyberbezpečnosti v ČR. V Praze i Brně měla možnost poznat také výzkumné a akademické aktivity a inovativní technologické nástroje českých firem. O českou expertízu a odpovídající softwarová řešení projevila kolumbijská strana velký zájem. Navázané kontakty tak otevírají českým aktérům nové příležitosti na kolumbijském trhu.

Velvyslanectví v Bogotě se již od minulého roku zapojuje do aktivit zaměřených na oblast kybernetické bezpečnosti a poukazuje na unikátní české know-how a zkušenosti. Tyto snahy představit ČR jako inspiraci a modelový příklad fungování ekosystému kybernetické bezpečnosti vyvrcholily v týdnu od 9. do 13. října incomingovou misí. Do ČR zavítalo devět vysoce relevantních zástupců z klíčových kolumbijských institucí, včetně poradkyně pro digitální transformaci kolumbijského prezidenta, představitelů ministerstev, státního zastupitelství, zpravodajské služby, ale také soukromého a akademického sektoru.

Program odstartovala návštěva Ministerstva zahraničních věcí prezentací mezinárodních aspektů v kyberbezpečnosti. Přítomní zástupci Ministerstva spravedlnosti, Národní agentury pro komunikační a informační technologie, CZ.NIC (správce webové domény .cz a provozovatel národního CERTu) a Policie ČR (konkrétně NCTEKK a NCOZ) poté přiblížili týmovou spolupráci jednotlivých institucí v oblasti kybernetické bezpečnosti napříč vládním sektorem. Na Magistrátu hl. m. Prahy se kolumbijští hosté dozvěděli, jak Praha přistupuje k zabezpečení kritické městské infrastruktury. Následující den v Praze se delegace seznámila s některými českými technologiemi. Firma Compelson, která již působí na kolumbijském trhu, ukázala přednosti svého nástroje pro forenzní analýzu mobilních zařízení MOBILedit a zároveň přiblížila své podnikatelské a investiční plány v této jihoamerické zemi. V prostorách Fakulty elektrotechnické ČVUT bylo představeno prg.ai - pražský inovační ekosystém v oblasti kybernetické bezpečnosti a AI. V rámci prezentace vystoupili výzkumní pracovníci dotyčné univerzity a společnosti Resistant AI a SemanticVisions. Se zástupci firem Adastra a Blindspot AI kolumbijská delegace probrala základní témata digitální transformace a data-governance. Jedná se o některé z oblastí, kde existuje velký potenciál pro uplatnění českých technologií. Pomyslnou tečkou za pražskou částí programu byla návštěva ústředí Agentury EU pro Kosmický program (EUSPA). Kolumbie totiž plánuje vytvoření národní agentury, která bude mít na starosti nejen kybernetickou bezpečnost, ale zároveň i vesmírný program.

Nabitá agenda pokračovala na jižní Moravě, kde v průběhu tří dnů mohli kolumbijští zástupci vidět, že Brno je kyberbezpečnostní hub, kde se rodí skuteční globální hráči v oblasti antiviru. Účastníci mise mohli nahlédnout do fungování NÚKIB. Byly představeny kompetence úřadu, jeho koordinační role v českém „cyberu“ a jednotlivá klíčová témata jako je legislativní rámec kybernetické bezpečnosti, ochrana kritické infrastruktury či budování bezpečných sítí 5G. Pro kolumbijskou stranu šlo o naprosto klíčové setkání, protože právě tým Ingrid Hernández z Prezidentské kanceláře aktuálně pracuje na návrhu zákona, který má za cíl vytvoření kolumbijské národní agentury pro kybernetickou bezpečnost. Delegace krátce navštívila i v té době probíhající Mezinárodní strojírenský veletrh, kde pro ni byla připravena individuální prohlídka zaměřená na digitalizaci a AI v průmyslu. Měla také příležitost setkat se s významnými představiteli českého průmyslu a obchodu.

V Jihomoravském inovačním centru (JIC) poznali kolumbijští zástupci úspěšné české firmy brněnského inovačního systému, konkrétně GREYCORTEX, Whalebone, Progress, Redamp.io a Safetica. Seznámili se také s neziskovou organizací Czechitas, která má za cíl zvýšit zastoupení žen a diverzitu ve světě IT – téma, které v Kolumbii obzvláště rezonuje. Při návštěvě kybernetického polygonu na Masarykově univerzitě se dozvěděli o úspěšném vytváření spin-offů a dalších výzkumných aktivitách, které probíhají ve spolupráci s Masarykovou univerzitou a Vysokým učením technickým. Na pátek byla na Nejvyšším státním zastupitelství připravena prezentace spolupráce mezi různými státními aktéry v boji proti kyberzločinu. O své zkušenosti s touto problematikou, vysoce relevantní pro hosty z Kolumbie, se podělili také představitelé Vojenského zpravodajství a NCTEKK. Poslední pracovní zastávkou celé mise byla brněnská společnost Phonexia, která představila svou jedinečnou technologii na rozpoznávání hlasu. Právě nástroje, které usnadňují práci bezpečnostním složkám v identifikaci pachatelů či odhalování možných hrozeb, jsou v Kolumbii velmi žádané.

Relevantní dotazy kolumbijské delegace svědčily o tom, že se aktuálně jedná o pro Kolumbii (a celou Latinskou Ameriku) zcela zásadní téma. Konec konců jen pár týdnů před konáním mise zažila země největší kybernetický útok ve své historii. Veřejný i soukromý sektor v Kolumbii bude potřebovat celou řadu technologických řešení, aby lépe zabezpečil svůj kyberprostor. Nabídka českých firem kolumbijské zástupce velmi zaujala. Dost možná totiž nečekali, že právě Česko je takto významný technologický hub kybernetické bezpečnosti. Vždyť 40 % světového antivirového trhu ovládají společnosti Avast, ESET a AVG, které mají své kořeny v Brně.

Kolumbijská strana vyjádřila enormní zájem o prohlubování spolupráce jak v institucionální rovině, tak v rámci komerční linky s českými firmami a v oblasti výzkumu a inovací s českými univerzitami. Kolumbijští zástupci byli také pozváni na pražskou 5G konferenci organizovanou NÚKIB, která se bude konat v březnu 2024. Za úspěchem náročné mise stojí i skvělá týmová spolupráce napříč českým prostředím, což pěkně dokládá, že velkou předností českého modelu kybernetické bezpečnosti je právě úzká a efektivní spolupráce všech aktérů kyberprostoru.

Bohdan Malaniuk, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Bogotě

Jana Hudcovská, ekonomická specialistka, Velvyslanectví ČR v Bogotě


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Po 10:52  Trwające ocieplenie "pożera" śnieg w górach Instytut Meteorologii (imgw.pl)
Po   8:34  Najbliższy tydzień przyniesie dużo słońca i letnie temperatury Instytut Meteorologii (imgw.pl)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688