OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  01.11.2023 06:00:00

Slavia k pojistným podvodům: Objem uchráněné hodnoty narostl za rok o 37 %

Vyšetřovatelé z právního oddělení Slavia pojišťovny hlásí meziroční nárůst uchráněné hodnoty za první tři kvartály roku 2023 o 37 procent. Zatímco za první tři čtvrtiny roku 2022 odhalili potenciální pojistné podvody v hodnotě 4 192 846 , letos to bylo 5 756 407 . Za navýšením stojí řada faktorů, od lepšího způsobu rozkrývání podvodů, přes navyšování počtu pokusů o podvod v důsledku složitější ekonomické situace v ČR, až po nezanedbatelný faktor inflace.

„Počátkem letošního roku jsme analyzovali a revidovali nastavení našeho Fraud Management Systému, který nám pomáhá odhalovat podvodníky. Tento software funguje tak, že přiřazuje k určitým předem definovaným scénářům závadových jednání určité skóre podle důležitosti. Vytvořili jsme analýzu fungování těchto pravidel za dobu běhu systému ve Slavia pojišťovně a následně jsme program přenastavili. Díky tomu systém detekoval větší množství relevantních podnětů,“ uvádí Martin Bakajsa, vedoucí právního oddělení ve Slavia pojišťovně. Kromě toho došlo i k dílčím změnám v postupech práce vyšetřovacího týmu.

Čísla za první tři čtvrtletí roku 2023 jsou ve srovnání s loňským rokem zajímavá, ještě významnější nárůst je ale vidět za období posledních pěti let. Průměrná uchráněná hodnota za jedno pololetí v časovém rozmezí let 20192022 totiž činila „pouze“ 2 682 420 . Oproti tomu vykazuje první pololetí roku 2023 hodnoty o 65 procent vyšší. Nejvyšší uchráněná hodnota se obvykle generuje v segmentu pojištění majetku, a naopak nejvyšší počet prověřovaných škod, které ve finále vykazují nějakou úsporu, bývá v segmentu pojištění vozidel.

„Příkladem situace, kdy jsme odhalením jediného podvodu uchránili skoro 2 miliony korun, bylo poškození několika továrních budov. Makléř nejmenované společnosti nám oznámil škodu na relativně čerstvě pojištěném majetku – sérii budov bývalé továrny, kde došlo k rozsáhlému sesuvu půdy a škoda na majetku vlastníka byla vyčíslena na téměř 2 mil. . Neměli jsme k dispozici žádné fotografie z doby sjednávání pojistky, ani informace o škodní minulosti pojištěných objektů. Podařilo se nám ale prokázat, že sesuv půdy započal a pokračoval již před vstupem do pojištění a vlastník pojistil tyto budovy zcela účelově s cílem získat neoprávněně pojistné plnění,“ říká Robert Leňo z oddělení vyšetřování Slavia pojišťovny.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688