ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  28.10.2023 08:00:00

EU a Japonsko v rámci hospodářského dialogu na vysoké úrovni uzavřely přelomovou dohodu o přeshraničních tocích údajů

Dohoda mezi EU a Japonskem o přeshraničních tocích údajů

EU a Japonsko uzavřely na zasedání ministrů obchodu skupiny G-7 v Ósace přelomovou dohodu, která má usnadnit, zefektivnit a zlevnit podnikání v online světě. Dohoda byla uzavřena v rámci hospodářského dialogu na vysoké úrovni mezi EU a Japonskem, kterému spolupředsedali výkonný místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis, japonský ministr hospodářství, obchodu a průmyslu Nishimura Yasutoshi a japonský ministr zahraničních věcí Yóko Kamikawa.

EU i Japonsko patří k největším digitálním ekonomikám na světě. Tato dohoda představuje milník ve společném úsilí pokročit v digitalizaci našich společností a ekonomik. Klíčovým faktorem, který tento vývoj umožňuje, jsou přeshraniční toky údajů. Po ratifikaci budou dohodnutá ustanovení začleněna do dohody o hospodářském partnerství mezi EU a Japonskem. Pokládají základ pro společný přístup k digitálnímu obchodu a vysílají jasný signál, že digitální protekcionismus a svévolné omezování nejsou namístě. Tato ustanovení jsou v souladu s digitální agendou EU i s unijními předpisy o ochraně soukromí a naplňují agendu digitálního obchodování vytyčenou v rámci indicko-tichomořské strategie EU. Podobná jednání budou následovat s Koreou a Singapurem.

Dnešní dohoda zajistí skutečné přínosy pro podniky ve většině odvětví, od finančních služeb přes dopravu a strojírenství až po elektronický obchod. Firmy budou moci s údaji efektivně nakládat, aniž by jim to nadměrně komplikovaly administrativní požadavky nebo požadavky na uchovávání. Dohoda podnikům zajistí předvídatelné právní prostředí, v němž budou moci vzkvétat. Důležitým prvkem dohody je zrušení požadavků na nákladnou lokalizaci dat, které evropské a japonské podniky zbytečně zatěžují. Společnosti tak nebudou muset údaje lokálně uchovávat ve fyzické podobě. To by pro ně znamenalo další náklady a složité postupy – možná by musely budovat a udržovat úložiště dat na vícero místech a duplikovat používané údaje, což by se negativně promítalo do jejich konkurenceschopnosti. Navíc by tak mohla být ohrožena bezpečnost daných dat.

Během ósackého zasedání EU s Japonskem rovněž zopakovaly, že se ztotožňují s mezinárodním obchodním systémem založeným na pravidlech a že jsou odhodlány utvářet globální pravidla pro toky údajů, která budou respektovat naše hodnoty a regulační přístupy.

Souvislosti

V říjnu 2022 se EU a Japonsko rozhodly zahájit jednání o tom, že by do dohody o hospodářském partnerství mohla být doplněna pravidla upravující přeshraniční toky údajů.

Zahrnutí moderních pravidel pro digitální obchod do dohod s obchodními partnery je jedním z cílů, které EU sleduje. Podobná pravidla již byla zapracována do obchodní dohody mezi EU a Novým Zélandem nebo do dohody o obchodu a spolupráci mezi EU a Spojeným královstvím.

Evropská unie rovněž zahájila jednání ohledně dohody o digitálním obchodu se Singapurem a brzy bude jednat také s Jižní Koreou.

Ekonomika založená na datech v EU rychle roste. Hodnota ekonomiky založené na datech v EU-27[1] byla v roce 2019 odhadována na 325 miliard eur (tj. 2,6 % HDP), a očekává se, že do roku 2025 vzroste téměř trojnásobně na zhruba 830 miliard eur (tj. 5,8 % celkového HDP EU[2]. V Japonsku byla hodnota ekonomiky založené na datech v roce 2019 odhadnuta na 1,2 % HDP.



[1] Ekonomika založená na datech měří celkové dopady trhu s daty na hospodářství jako celek. Zahrnuje vytváření, shromažďování, uchovávání, zpracovávání, distribuci, analyzování, poskytování a využívání dat umožněné digitálními technologiemi. Ekonomika založená na datech zahrnuje přímé, nepřímé a indukované účinky trhu s daty na hospodářství. Trhem s daty se rozumí trh, kde jsou digitální data vyměňována jako „produkty“ nebo „služby“ v důsledku zpracování surových dat.

Media

Visit of Fumio Kishida, Japanese Minister for Foreign Affairs, to the EC 2017-07-05

Quote

Tato dohoda představuje významný krok vpřed, pokud jde o podporu růstu digitální ekonomiky. Data jsou pro dnešní podniky a dodavatelské řetězce životně důležitá. Závisí na nich mnohá odvětví, která díky nim mohou vzkvétat. Pomocí dat spějí naše ekonomiky k digitální éře. V EU samotné představovala v roce 2019 ekonomika založená na datech 2,6 % HDP a očekává se, že do roku 2025 se její podíl téměř ztrojnásobí. Proto se jedná o přelomovou dohodu – dohodu, která má zásadní význam pro zajištění volného toku dat na základě důvěry a která nám v této oblasti pomůže utvářet globální pravidla. V dnešní den jsme nastavili vysoké standardy pro budoucí rozvoj našich ekonomik a společností.
Valdis Dombrovskis, výkonný místopředseda odpovědný za obchodní politiku 2023-10-27

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688