mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  31.10.2023 10:59:00

Česká republika prohlubuje spolupráci s Bosnou a Hercegovinou v oboru letectví

Česká republika prohlubuje spolupráci s Bosnou a Hercegovinou v oboru letectví

30.10.2023 / 15:02 | Aktualizováno: 31.10.2023 / 10:59

Velvyslanectví České republiky v Bosně a Hercegovině uspořádalo za podpory Ministerstva průmyslu a obchodu ČR začátkem října 2023 misi pro bosenskohercegovské partnery do České republiky. Představitelé Ředitelství pro civilní letectví Bosny a Hercegoviny (BHDCA), Agentury pro poskytování služeb v letovém provozu Bosny a Hercegoviny (BHANSA) a ředitelé a správy letišť v Sarajevu, Tuzle, Mostaru a Bihaći navštívili české státní letecké instituce a společnosti ERA a Transcon.

České firmy mají zkušenosti s monitoringem výcviku pilotů, renovací letišť a zkušeností z řízení letového provozu. Česká republika měla příležitost vyškolit v minulosti již více jak osmdesát letových dispečerů z Bosny a Hercegoviny, kteří dnes úspěšně řidí letový provoz nad Bosnou a Hercegovinou. Mise zástupců letištních správ je tak logickým navázáním dosavadní spolupráce v oblasti letectví.

Bosenskohercegovští partneři měli příležitost navštívit ústředí státního podniku Řízení letového provozu ČR (IATCC) a také se seznámit s chodem Letiště Václava Havla v Praze a výcvikového prostoru Řízení letového provozu ČR. V následujících dnech zástupci společnosti ERA a.s. a Transcon s.r.o. rovněž hostům prezentovali svá zařízení a pokročilé technologie, které fungují ve více než 100 zemích světa.

„Velké poděkování patří Velvyslanectví ČR v Bosně a Hercegovině za skvěle zorganizovanou obchodní misi do ČR. Jsme velmi rádi, že zástupci Ředitelství pro civilní letectví Bosny a Hercegoviny (BHDCA) byli součástí této akce a doufáme, že spolupráce mezi úřady civilního letectví obou zemí a všemi ostatními subjekty z oblasti civilní dopravy v Bosně a Hercegovině a České republice se bude rozšiřovat k oboustranné spokojenosti,“ řekl pan Lazar Galić, odborný poradce Ředitelství civilního letectví Bosny a Hercegoviny.

Prezentace českých firem bosenskohercegovským partnerům a bohaté odborné diskuze prokázaly vysokou technickou úroveň české produkce. „Společnost ERA a.s. měla možnost v rámci návštěvy představit své produkty zástupcům všech cílových skupin v segmentu řízení letového provozu. Díky misi se podařilopo několika letech navázat spolupráci a obnovit kontakty s BHANSA. Navíc jsme navázali kontakty s vedením jednotlivých letišť v Bosně a Hercegovině,“ sdělil obchodní manažer společnosti ERA pan Ruslan Andrusewycz.

Zájem o české technologie a přenos know how potvrzují i bosenskohercegovští partneři. „Chtěli jsme vyjádřit naši upřímnou vděčnost za vřelou pohostinnost během naší návštěvy v sídle ERA. Prezentace a ukázky funkcionaliy produktů ERA pro nás byly neuvěřitelně poučné a cenné. Zaujala nás především hloubka znalostí prezentovaných během technických ukázek, zejména na téma multilaterace,“ zmínil zástupce ředitele BHANSA pan Sanjin Hadžiomerović.

Zástupce generálního ředitele Ředitelství pro civilní letectví Bosny a Hercegoviny pan Marin Raspudić řekl: „…, hned na úvod bych chtěl poděkovat institucím České republiky za možnost poznat fungující systém civilního letectví a systém řízení letového provozu ČR. Od kolegů jsme získali řadu kvalitních informací, kterénám budou užitečné pro zlepšení fungování leteckého provozu v Bosně a Hercegovině. Pokud jde o řízení letového provozu v České republice, tak bych rád podotkl, že jsem mile a pozitivně překvapen jak funkčností a organizací, tak fungováním Letiště Václava Havla, které jsme během našeho pobytu navštívili.“

Mise zástupců z Bosny a Hercegoviny do ČR přinesla řadu zajímavých poznatků a prohloubení kontaktů mezi partnery. ČR má v oblasti leteckého průmyslu mnohé znalosti a zkušenosti, které ráda bude sdílet nejen v Bosně a Hercegovině ale i na celém Balkáně.

Aleš Ottmár, Ines Terza, Velvyslanectví ČR v Bosně a Hercegovině

Galerie


Česká republika prohlubuje spolupráci s Bosnou a Hercegovinou v oboru letectví


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688