ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  27.10.2023 16:56:00

Komise zahajuje komplexní konzultační proces se zúčastněnými stranami s cílem vypracovat evropskou obrannou průmyslovou strategii

Evropská obranná průmyslová strategie

Komise dnes v úzké spolupráci s vysokým představitelem zahajuje komplexní konzultace se zapojením zúčastněných stran s cílem získat poznatky pro novou evropskou obrannou průmyslovou strategii (EDIS), kterou předsedkyně von der Leyenová oznámila ve svém projevu o stavu Unie v roce 2023.

Reakce EU a jejích členských států na bezprostřední problémy způsobené ruskou útočnou válkou proti Ukrajině byla rychlá a rozhodná. Nyní nastal čas, aby Unie přešla od reakce na mimořádné události k budování dlouhodobé schopnosti zvýšit svou obrannou připravenost.

Strategie bude vycházet z analýzy nedostatků v oblasti investic do obrany, ze zkušeností s používáním Evropského obranného fondu a dalších obranných nástrojů EU, jakož i z nedávných iniciativ, které mají za cíl posílit společné zadávání veřejných zakázek mezi členskými státy a zvýšit průmyslovou kapacitu na podporu Ukrajiny. Evropská obranná průmyslová strategie dá další impuls pro rozvoj obranných schopností členských států, podpořených moderní a odolnou evropskou obrannou technologickou a průmyslovou základnou, čímž bude vytvořen strategický rámec pro nadcházející roky. To členským státům umožní nejen obnovit zásoby a získat nové obranné vybavení, ale také v dlouhodobém horizontu posílit Evropskou unii jako aktéra v oblasti bezpečnosti a obrany v souladu s ambicemi stanovenými ve Strategickém kompasu.

V této souvislosti je nezbytné, aby evropská obranná průmyslová strategie byla připravena v úzké konzultaci s členskými státy, Evropským parlamentem, obranným průmyslem, finančními aktéry a všemi ostatními příslušnými zúčastněnými stranami.

Komplexní proces zapojení bude probíhat v nacházejících třech měsících. Bude zahrnovat písemná podání a konzultační semináře se zúčastněnými stranami.

Během tohoto procesu Komise spolu s Evropskou službou pro vnější činnost a v koordinaci s Evropskou obrannou agenturou navrhne přezkum otázek týkajících se například koordinace poptávky, posílení dodavatelských řetězců, podnícení inovací, podpory konkurenceschopnosti odvětví a lepšího zohlednění cílů v oblasti obrany v politikách EU.

V návaznosti na tuto komplexní konzultaci bude cílem představit Evropskou obrannou průmyslovou strategii počátkem roku 2024. Tento okamžik by měl být rovněž příležitostí ke zhodnocení prvních výsledků dosažených prostřednictvím aktu na podporu výroby munice (ASAP) a aktu o posílení evropského obranného průmyslu prostřednictvím kolaborativního zadávání veřejných zakázek (EDIRPA), které budou platit do poloviny roku 2025. Tímto rámcem usilujeme o konsolidaci opatření zaměřených na trvalé posílení evropského obranného průmyslu po roce 2025.

Souvislosti

Opatření Komise na podporu konkurenceschopnosti evropské obranné technologické a průmyslové základny (EDTIB) se v posledních několika letech vyvíjela postupně. Evropský obranný fond s rozpočtem ve výši 7,2 miliardy eur na období 20212027 je klíčovým nástrojem EU na podporu spolupráce v oblasti obranného výzkumu a vývoje v Evropě a pomůže snížit roztříštěnost investic do rozvoje evropských obranných schopností. Zvýší rovněž konkurenceschopnost průmyslu a podpoří interoperabilitu v celé Evropě. Komise navrhla navýšit jeho finanční prostředky o 1,5 miliardy eur v rámci přezkumu víceletého finančního rámce v polovině období.

V reakci na ruskou útočnou válku proti Ukrajině reagovali Komise a vysoký představitel na základě analýzy nedostatků v oblasti investic do obrany rovněž novými iniciativami a nástroji průmyslové politiky s cílem zajistit, aby se evropská obranná technologická a průmyslová základna přizpůsobila novému strategickému kontextu a byla schopna zajistit to vybavení, které členské státy a Ukrajina potřebují nejvíce.

Jak bylo oznámeno v kontextu projevu o stavu Evropské unie v roce 2023, nyní nastal čas věnovat se strategické reflexi ohledně návratu ke strukturálnějšímu a dlouhodobějšímu přístupu.

Quote

Nyní v této obtížné době více než kdy jindy potřebujeme silný a odolný evropský obranný průmysl. Má zásadní význam pro vybavení ozbrojených sil členských států EU celou škálou schopností a kapacit, kterou potřebují. Umožní nám další vojenskou podporu Ukrajiny v boji proti ruské agresi i učinit Evropskou unii důvěryhodnějším a spolehlivějším garantem bezpečnosti. Jde o zcela zásadní záležitost pro naplnění ambicí Strategického kompasu.
Vysoký představitel a místopředseda Komise Josep Borrell 2023-10-26

Současná geopolitická a bezpečnostní situace ukazuje, že Evropa potřebuje moderní obrannou technologickou a průmyslovou základnu. To znamená, že musíme posílit naši schopnost bránit sebe i naše hodnoty a podporovat Ukrajinu tak dlouho, jak to bude zapotřebí. Jasně se ukázalo, že je třeba přejít od reakce na mimořádné události k dlouhodobým schopnostem. Podaří se nám to ovšem pouze společnými silami, tj. posílíme dodavatelské řetězce a inovace, abychom se stali permanentně připravenými. Proto je tak důležité připravit naši strategii v úzké spolupráci s členskými státy, Evropským parlamentem a všemi zúčastněnými stranami.
Místopředsedkyně Komise Věra Jourová 2023-10-26

Zvýšení obranné připravenosti Evropy a dostupnosti vojenského vybavení se stalo nezbytným předpokladem pro zajištění naší kolektivní bezpečnosti. Musíme i nadále podporovat evropský obranný průmysl, aby se přizpůsobil nové bezpečnostní realitě a vyráběl více – a rychleji. Dnes zahajujeme formální konzultace s členskými státy, Evropským parlamentem a průmyslem ohledně evropské obranné strategie, která nám má pomoci tohoto cíle dosáhnout.
Thierry Breton, komisař pro vnitřní trh 2023-10-26

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688