OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  30.10.2023 12:00:00

Velcí hráči si chtějí kousnout do bitcoinového koláče

Ticho před bouří. Tak by se dal v pár slovech popsat současný stav kryptoměnového trhu. Bitcoin se nachází na konci svého čtyřletého cyklu a čeká na impuls, kterým odstartuje další jízdu směrem nahoru.

O Bitcoinu je teď z médií slyšet stále častěji, protože si na nějž brousí zuby největší investiční společnosti světa, jako je BlackRock nebo Fidelity, blíží se půlení a bull market (období růstu ceny akcií nebo dluhopisů) je za rohem.

Jak si Bitcoin (ne)stojí

Na konci roku 2021 dosáhl bitcoin hodnoty 79 000 USD za jednu minci (současné All Time High). V následném bear marketu (období poklesu ceny akcií nebo dluhopisů), který zaznamenaly nejen kryptoměny, ale i akciové trhy, vyklesal na konci roku 2022 až na 15 000 USD/BTC. Nyní se Bitcoin nachází v pásmu konsolidace okolo 30-35 000 USD/BTC a od začátku roku si připsal růst přes 100 %. Zmíněné cenové výkyvy by se někomu mohly zdát až apokalyptické, ale u kryptoměn je potřeba s touto volatilitou počítat a držet investiční horizont minimálně 4 roky. Proč 4 roky?

Bitcoinové cykly a současný stav

Bitcoin se pohybuje v předvídatelných 4letých cyklech, které jsou jasně ohraničeny tzv. půlením (okamžikem, kdy se sníží skokově odměna pro těžaře na polovinu). Proto se při investicích do kryptoměn doporučuje investovat pouze do Bitcoinu a s minimálním horizontem na 4 roky. V onom cyklu zažije Bitcoin nové cenové maximum a podívá se zpátky na nějaké to minimum. Toto se dělo v posledních třech cyklech se železnou pravidelností.

2. BTC - halving graf

Historický vývoj ceny BTC vůči USD s vyznačeným půlením, býčím trhem a medvědím trhem

Půlení je za rohem

Jak je vidět z grafu, tak již cca 200 dní, před půlením cena začíná růst, protože investoři chápou, že těžaři budou muset dříve nebo později cenu bitcoinu zdvojnásobit, aby byly schopni splácet své náklady (elektřina, HW, lidé), a tak začínají nakupovat. Další půlení nastane 22. dubna 2024, tedy za 175 dní. Jelikož v minulosti byl nárůst ceny v období půlení až o tisíce procent, (což se pomalu snižuje), dá se očekávat, že následující půlení vyžene cenu o stovky procent vzhůru.

3. Pu°leni´ infografika

Znázornění snižování odměny pro těžaře v historii od vzniku BTC do roku 2024

Velcí hráči si chtějí kousnout

Největší světoví investiční hráči, jako je BlackRock, Fidelity, Bitwise a další pochopili princip a trend Bitcoinu a chtějí si z nadcházející příležitosti ukousnout. Když o Bitcoin projeví zájem BlackRock, asi můžeme uzavřít téma, jestli je Bitcoin podvod, nebo ne. Zájem investičních fondů potvrzuje dva předpoklady. Za prvé, cena bitcoinu dle jejich analytiků půjde ještě výrazně nahoru. Za druhé, institucionální investoři mají o Bitcoin (BTC) zájem.

Aby mohly tyto velké společnosti Bitcoin prodávat dalším institucím, je potřeba se přizpůsobit současně nastaveným pravidlům, a proto BlackRock a další zažádaly o schválení spotového ETF fondu fixovaného na cenu Bitcoinu. Tento návrh nyní čeká na schválení Americké komise pro cenné papíry a odborníci odhadují, že ta jej schválí v lednu příštího roku. Co se stane pak?

Výhled ceny Bitcoinu

Není pochyb o tom, že velcí hráči už nyní Bitcoin akumulují, protože ví, že až dojde ke schválení ETFka, přinese to výrazný cenový nárůst. Pro růst ceny Bitcoinu hraje ještě další roli předpoklad, že FED začne v příštím roce zmírňovat svou jestřábí politiku a opět spustí kvantitativní uvolňování.

Schválení spotového ETF vázaného na cenu Bitcoinu, půlení a příval nové likvidity jsou tři rozbušky, které mohou cenu Bitcoinu v následujícím cyklu vyhnat na nové cenové maximum.

Je jasné, že to nebude přes noc, ale i dle historických dat se očekává jízda vzhůru a prozkoumání hodnot vysoko nad minulými 79 tisíci dolary.

Viktor Kořínek
Key account manažer platformy 21M Finance


O autorovi

Viktor Kořínek, je bývalý šéfredaktor portálu oPojištění a v současné době pracuje jako Key account manažer kryptoměnové směnárny 21M Finance, která přináší finančním poradcům nástroj jednoduchého onboardingu klientů do bitcoinových investic.

Viktor Korinek

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688