Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Práce  |  27.10.2023 14:17:36, aktualizováno 14:23:33

Automobilové odbory vyhlašují vítězství, zaměstnanci Fordu budou brát v přepočtu minimálně 650 Kč na hodinu

Více než měsíc trvající stávky zaměstnanců tří hlavních automobilekUSA se možná chýlí ke konci. Prvotně tedy ve Fordu, když tamní odborový svaz UAW dospěl s automobilkou k předběžné dohodě na zvýšení platů. Ratifikovat ji bude muset 57 tis. členů odborů, nicméně ještě předtím by se na 20 tis. stávkujících zaměstnanců mělo začít vracet do práce. Opět by se tak měla rozjet výroba nákladních vozů Ford v Kentucky či provozy v Michiganu a Chicagu. Potěšeni však jistě nebudou akcionáři Fordu, když mzdové náklady poměrně výrazně vzrostou a zatlačí na ziskovost. Včera zároveň zveřejněné hospodářské výsledky automobilky v tomto ohledu právě zaostaly za očekáváním. Divize elektromobilůFord Model e“ navíc nadále zatěžuje hospodaření zvýšenými náklady na vývoj nové generace elektromobilů, potažmo vzhledem ke konkurenci tlakem na marže. Divize tak za 3. čtvrtletí opět vykázala provozní ztrátu, tentokrát přes 1,3 mld. USD, resp. rozšířila tak letošní negativní bilanci na více než 3,1 mld. USD. I tak celá skupina od počátku roku vydělala čistého 4,9 mld. USD. Prodala totiž 3,26 mil. vozů, což přineslo příjmy 130,2 mld. USD.

Prezident odborů UAW Shawn Fain společně s viceprezidentem včera uvedli některé podrobnosti dohody, kterou považují za historickou. A „bili se v prsa“, kam až automobilku zatlačili.  „Naše odbory se sjednotily způsobem, jaký jsme už léta nezažili. Od Velkých jezer až po Mexický záliv se naši členové spojili, aby jednotně řekli Velké trojce, že rekordní zisky znamenají rekordní smlouvu,“ řekl viceprezident UAW Chuck Browning. „Díky síle našich členů na piketové linii a hrozbě dalších stávek, které přijdou, jsme získali nejlukrativnější dohodu na člena od doby, kdy byl prezidentem Walter Reuther.“

Do roku 2028 navýšení základních mezd o čtvrtinu

Dle dohody má totiž zaměstnancům Fordu nyní rovnou poskočit mzda o 11 %. Do dubna 2028 se pak má zvýšit celkově o 25 %, resp. nejvyšší dělnické mzdy o více než 30 % na více než 40 USD za hodinu práce. V aktuálním přepočtu tak někteří zaměstnanci budou výhledově pobírat za hodinu přes 930 . Ještě výrazněji o 68 % se má zvýšit nástupní mzda. Za hodinu práce má překročit 28 USD, tedy v přepočtu 650 .

Nejhůře placení zaměstnanci Fordu se po dobu platnosti 4,5leté dohody mají dočkat zvýšení mezd o více než 150 %, přičemž někteří zaměstnanci obdrží okamžité zvýšení o 85 % ihned po ratifikaci. Odbory si v dohodě vymohly také historicky vůbec první právo na stávku v souvislosti s příp. uzavíráním závodů.

Dohoda by se každopádně mohla stát vzorem i pro automobilky General Motors a Stellantis, jejichž zaměstnanci v USA také stávkují. Společnost Anderson Economic v úvodu týdne uvedla, že celkový negativní ekonomický dopad způsobený stávkou automobilového průmyslu v USA již dosáhl 9,3 mld. USD

výsledkům hospodaření Fordu možno doplnit, že za 3. čtvrtletí očištěný zisk na akcii dosáhl 0,39 USD, zatímco trh čekal 0,47 %. Ford uvedl, že letos zatím dosáhl upraveného zisku EBIT ve výši 9,4 mld. USD, když předtím koncem července potvrdil celoroční výhled 11 až 12 mld. USD. „Vzhledem k dopadům stávky UAW a očekávané ratifikaci předběžné dohody s odbory, která byla oznámena ve středu večer, však Ford stahuje svůj výhled provozních výsledků na celý rok 2023,“ uvedla společnost v prohlášení. Jak nakonec dopadlo celoroční hospodaření firma plánuje zveřejnit 1. února.

Kurzový vývoj akcií Ford (F)

Firemní zprávy, potažmo zveřejněná dohoda s UAW dále tlačí na firemní akcie. Tedy alespoň dle vývoje v páteční předobchodní fázi, kde akcie Ford (F) navazují na čtvrteční pokles. Dostávají se pod hranici 11 USD, což by vlastně značilo nová letošní minima. V červenci se přitom obchodovaly po necelém roce zpět nad hranicí 15 USD.


Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688