Euroskop (euroskop.cz)
Evropská unie  |  27.10.2023 06:55:00

Zemědělský sektor je nutné účinněji chránit před dopady náhlých krizí, shodli se ministři

Euroskop

Ve dnech 23. a 24. října se v Lucemburku uskutečnilo pravidelné zasedání ministrů pro zemědělství a rybolov (AGRIFISH). Rada projednávala ochranu zemědělského sektoru v případech náhlých krizí, omezení plýtvání potravinami a návrh certifikace pohlcování uhlíkových emisí v zemědělství. Zástupci české delegace ministry informovali o průběhu posledního zasedání skupiny V4 a znovu upozornili na důležitost kontroly ukrajinského vývozu.

Ministři na podnět chorvatské a slovinské delegace poukázali na potřebu nového mechanizmu pro zajištění rychlé a účinné pomoci zemědělcům v případě náhlých krizí (obvykle spojených s klimatickou změnou). Tento mechanismus by členským státům umožnil směřování finanční pomoci zemím, které ji v daném okamžiku nejvíce potřebují. Zástupci členských států včetně české delegace mají za to, že by strategické plány Společné zemědělské politiky (SZP) měly být pružnější, aby bylo možné adekvátně reagovat na postupné změny klimatu i mimořádné geopolitické okolnosti, jako je například situace na Ukrajině či aktuálně na Blízkém východě.

Ministři rovněž projednávali podobu rámcové směrnice o odpadech, konkrétně části, která se zabývá předcházení plýtvání potravinami. Evropská komise letos v červenci navrhla jednotné snížení produkce odpadu při zpracování a výrobě o 10 % a o 30 % v domácnostech, obchodech a v restauracích do roku 2030. Čeští zástupci návrh vítají, ovšem se zohledněním všech částí výrobního řetězce a výchozí situace v jednotlivých zemích Unie. Česká republika totiž patří ke státům, kde se potravinami plýtvá nejméně. Většina členských států vnímá jako zásadní posílení motivace a informovanosti obyvatelstva, důraz na recyklaci či zapojení charitativních organizací prostřednictvím pořádání potravinových sbírek.

Česká delegace rovněž informovala Radu o průběhu zářijového jednání Visegrádské skupiny, které bylo zaměřeno na současnou situaci na zemědělských trzích EU s ohledem na válku na Ukrajině a na politiky související s lesnictvím. Zastupující ministři se shodli na nutnosti posílení logistických kapacit, navýšení skladovacích prostor a zajištění důsledné kontroly cílových destinací ukrajinského zboží.

Další části diskuse se věnovaly například návrhu nařízení o certifikaci pohlcování uhlíku, kde se členské státy shodly na potřebě využití již aktuálně dostupných systémů či evidencí s cílem limitovat případnou administrativní zátěž. Ministři na závěr Rady dosáhli politické dohody ohledně kvót na odlov rybích populací v Baltském moři na rok 2024.

Zdroj: Rada EU, eAGRI

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

Čt 19:19  MEPs adopt plans to boost Europe’s Net-Zero technology production europarl.europa.eu (Evropský parlament)
St 19:09  Tisková zpráva - Parlament schválil revizi společné zemědělské politiky EU europarl.europa.eu (Evropský parlament)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688