skoda-auto.cz (Škoda auto)
Akcie v ČR  |  27.10.2023 10:28:18

Škoda Auto Group vykázala za 9M 2023 solidní hospodářské a prodejní výsledky


› Provozní zisk meziročně vzrostl o 47,2 % na 1,26 miliardy eur
› Návratnost tržeb dosáhla 6,4 % (2022: 5,6 %)
Česká automobilka dodala zákazníkům po celém světě 642 200 vozů (+17,9 %)
› Modelová řada elektromobilu Enyaq zaznamenala další růst (+47,6 %)
› Milníkem ve strategii internacionalizace se stal vstup na vietnamský trh

Škoda Auto pokračovala během prvních tří kvartálů letošního roku v růstu: Od ledna do září 2023 dosáhla společnost kladných výsledků v klíčových finančních ukazatelích. Provozní zisk ve výši 1,26 miliardy eur překonal loňský údaj o výrazných 47,2 %. Rentabilita tržeb se zvýšila na 6,4 % (vloni 5,6 %). K pozitivnímu vývoji provozního zisku přispěly zejména zvýšený odbyt plně elektrické modelové řady Enyaq. Celkem dodala automobilka zákazníkům po celém světě 642 200 vozů. Škoda Auto navíc pokračuje ve své strategii internacionalizace. Česká automobilka je v koncernu Volkswagen zodpovědná za strategický rozvoj skupiny hlavních koncernových značek Core na trzích Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN) a v září učinila v tomto směru první zásadní krok: vstoupila do Vietnamu, který považuje za bránu do celého regionu.

Klaus Zellmer, předseda představenstva společnosti Škoda Auto, říká:
„Solidní trend během prvních devíti měsíců roku 2023 je výsledkem obětavé a vytrvalé práce všech zaměstnanců automobilky Škoda Auto, a to včetně prodejní sítě, která je pro zákazníky tváří naší značky. Díky těmto výsledkům a našemu spolehlivě fungujícímu obchodnímu modelu pokračuje Škoda Auto správným směrem. Vývoj provozního zisku, který vzrostl o více než 47 %, mluví sám za sebe. Zejména poslední tři roky však ukázaly, že trhy se vyvíjejí stále rychleji. Přes veškerou sebejistotu zůstáváme obezřetní. I proto nadále směřujeme veškeré úsilí k vytvoření ideální pozice pro naši společnost na mezinárodní scéně.“

Holger Peters, člen představenstva společnosti Škoda Auto pro oblast Financí a IT, zdůrazňuje:
„V prvních třech čtvrtletích letošního roku se nám podařilo stabilizovat dodavatelské řetězce. Dále jsme dosáhli meziročního nárůstu rentability tržeb o 0,8 procentního bodu na 6,4 %. Tento výsledek je stále ovlivněn ukončením aktivit společnosti Škoda Auto v Rusku1 . Investicemi ve výši přes 500 milionů eur do hmotných aktiv, například do aktualizace IT infrastruktury, jsme položili pevný základ pro rozvoj našeho portfolia s pokročilou digitalizací. Vedle toho jsme investovali do rozšíření nabídky elektromobilů, abychom naplnili potřeby zákazníků a ještě více zintenzivnili naše úsilí v oblasti udržitelného rozvoje. Očekáváme ale, že zbývající měsíce budou náročné, a pokud má být rok 2023 celkově úspěšný, musíme zachovat stávající tempo a úsilí.“

Martin Jahn, člen představenstva společnosti Škoda Auto pro Prodej a marketing, uvádí:
„Naše dodávky za posledních devět měsíců dokazují, že moderní modelová řada značky Škoda je atraktivní pro zákazníky po celém světě. Zvláště silně vzrostla poptávka po rodině vozů Enyaq, a to o 47,6 procenta oproti stejnému období vloni. Prodejní čísla modelů Kodiaq a Superb rovněž stoupla a nové generace obou těchto modelů budou další úspěšnou kapitolou jejich historie. S dynamickým designem, moderní technologií a větším vnitřním prostorem jistě zaujmou stávající zákazníky a získají nové.“

Nárůst provozního zisku, solidní rentabilita tržeb a silný odbyt plně elektrické řady Enyaq
Škoda Auto vykazuje po prvních devíti měsících stále pozitivní kurz se stabilními hospodářskými výsledky. Návratnost tržeb zůstala za první tři čtvrtletí na slušné úrovni 6,4 %, ačkoliv se do ní již promítlo ukončení aktivit v Rusku. Provozní zisk ve výši 1,26 miliardy eur překonal loňský výsledek o 47,2 %. Společnost ovšem očekává, že na rok 2023 jako celek bude mít negativní dopad omezení dostupnosti dílů od dodavatele ve Slovinsku, kterého zasáhly záplavy.

K dosavadnímu pozitivnímu vývoji významně přispěla plně elektrická modelová řada Enyaq, která si získala oblibu u zákazníků zejména v České republice, na Slovensku, ve Finsku, Rakousku nebo Švýcarsku, kde od ledna do srpna letošního roku patřila mezi tři nejprodávanější elektromobily.

Škoda Auto dodala zákazníkům po celém světě za první tři čtvrtletí letošního roku celkem 642 200 vozů. To je ve srovnání se stejným obdobím loni nárůst o 97 700 automobilů. Nejprodávanější model Octavia dosáhl díky odbytu 145 000 vozů meziročního nárůstu o 35,8 %. Více než každý pátý dodaný vůz Škoda pocházel z této modelové řady. Silná poptávka byla i po dalších vozech, jako jsou Fabia a SUV Kamiq, Karoq a Kodiaq.

Škoda Auto pokračuje v prosazování strategie internacionalizace
Škoda Auto získává pevnější pozici v mezinárodním měřítku a pokračuje v globální expanzi. Svým nedávným vstupem na vietnamský trh letos v září se společnost rozhodla využít potenciálu regionu ASEAN. Škoda Auto ve Vietnamu zahájila prodej s importovanými modely Karoq a Kodiaq.

Tamní odbyt se bude do celkových výsledků automobilky promítat postupně, po roce 2030 však automobilka počítá s prodejním potenciálem více než 40 000 vozů ročně. Škoda Auto vnímá Vietnam jako bránu do regionu ASEAN, v němž převzala strategickou odpovědnost za skupinu hlavních koncernových značek Core koncernu Volkswagen.






Tomáš Kotera
Vedoucí Komunikace podniku a Interní komunikace Skoda Auto
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688