mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  26.10.2023 16:41:00

Potenciál americko-české spolupráce v jaderném sektoru roste: americký průmysl se představil partnerům v Česku

Potenciál americko-české spolupráce v jaderném sektoru roste: americký průmysl se představil partnerům v Česku

20.10.2023 / 19:54 | Aktualizováno: 26.10.2023 / 16:41

Ve dnech 17.-19. září 2023 proběhla v Praze obchodní mise amerického jaderného průmyslu. Cílem mise bylo podpořit a dále prohloubit spolupráci amerických a českých společností, v oblastech jako jsou dodávky paliva, vývoj malých modulárních reaktorů či spolupráce při dodávkách pro ukrajinské jaderné elektrárny. Zájem o spolupráci s americkým průmyslem z české strany platí bez ohledu na průběh a výsledek výběrového řízení na dodavatele velkého jaderného zdroje.

Jedním z vrcholů americké mise byl workshop na Ministerstvu průmyslu a obchodu konaný 18. září. Za Česko přednesli své prezentace mj. zástupce vrchního ředitele na MPO Tomáš Ehler, který popsal dekarbonizační strategii ČR a roli jádra v českém energetickém mixu, expert na malé modulární reaktory Jan Prášil z MPO, který představil tzv. roadmap nástupu malých modulárních reaktorů v ČR, či ředitel sekce Strategie výzkumu a vývoje Centra výzkumu Řež Daneš Burket, který se zaměřil na potenciál, který ČR v oblasti malých modulárních reaktorů má, a vyjádřil i připravenost ČR podílet se na vývoji nových konceptů. Možnosti jaderného průmyslu představili i Daniel Procházka z Doosan Škoda Power reprezentující Czech Power Industry Alliance.

Za USA vystoupili mj. velvyslanec v ČR Bijan Sabet, prezidentka amerického sdružení zástupců jaderného průmyslu USA Nuclear Energy Institute Maria Korsnick, či zástupce americké EXIM banky Owen Herrnstad, který vysvětlil možnosti financování nových reaktorů. Vládní část americké delegace vedla Kathryn Huff, Assistant Secretary na americkém ministerstvu energetiky.

Celkem se mise zúčastnilo kolem třicítky zástupců vlády a průmyslu USA a kolem 50 zástupců českého průmyslu a státní správy. Kromě workshopu se uskutečnila i další pracovní setkání amerického a českého průmyslu, na nichž proběhla výměna zkušeností v oblasti regulace, licencování a financování jaderných zdrojů, se zaměřením na malé modulární reaktory.

Část finančních prostředků na workshop a misi byla uhrazena z projektu na podporu ekonomické diplomacie finančně podpořeného Ministerstvem zahraničních věcí. Mise byla pokračováním již existující silné spolupráce v jaderné oblasti mezi oběma zeměmi, v rámci níž proběhly mimo jiné americká politicko-podnikatelská mise v březnu 2022 do Prahy a okolí vedená náměstkem americké ministryně energetiky Davidem Turkem či česká mise do Washingtonu v květnu 2023 vedená ZVŘ MPO Tomášem Ehlerem. Jaderná energie představuje pro USA i ČR stabilní zdroj čisté energie, a je tak nezbytnou součásti budoucího energetického mixu obou zemí, při zohlednění emisních cílů na obou stranách Atlantiku. Současná geopolitická situace i právě nutnost snižování emisí vytváří podmínky příznivé pro rozvoj jaderné energetiky v USA i Česku.

Na zářijovou misi může v příštím roce navázat cesta zástupců českého průmyslu do USA zaměřená specificky na malé modulární reaktory, která by umožnila prezentovat český potenciál, včetně dodavatelského řetězce, pro případné prohloubení spolupráce s USA. Mise může být příležitosti jak pro společnosti, které hledají technologického partnera, tak i společnosti, které jsou zatím ve fázi studií proveditelnosti u projektů SMR. Měla by se též zaměřit na získání dalších informací k licencování reaktorů, k přístupu k financování, či hledání obchodních partnerů. Česká republika se svojí dlouhou tradicí v oblasti jaderného průmyslu i podporou veřejnosti v zádech je v EU pro USA jedním z nejperspektivnějších obchodních partnerů v jaderné energetice.

Zpracoval: Martin Fott, diplomat pro ekonomiku a energetiku ZÚ Washington

Ministr J. Síkela - rezidence velvyslance USA v Praze

Ministr J. Síkela - rezidence velvyslance USA v Praze

Ministr J,. Síkela - rezidence velvyslance USA v Praze

Ministr J,. Síkela - rezidence velvyslance USA v Praze

Workshop na MPO- hlavní sál

Workshop na MPO- hlavní sál

CPIA na workshopu

CPIA na workshopu

prezentace

prezentace


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688