Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Energie  |  26.10.2023 16:08:04

Topná sezóna je tady. Analytici Kalkulátor.cz spočítali, kolik bude letos domácnosti stát

Kalkulatorcz ilustrační

Domácnost využívající elektřinu v rodinném domě může oproti aktuálním akvizičním ceníkům některých dodavatelů za topnou sezónu ušetřit více než 13 000

V případě dobře zatepleného rodinného domu, s kvalitními a dobře těsnícími okny a s plynem využívaným pouze pro topení, lze ročně ušetřit i více než 8 000 .

Topná sezóna už je doslova za dveřmi. S jakými náklady by letos měli Češi počítat? Analytici Kalkulátor.cz sestavili jednoduché orientační tabulky, ze kterých může každá domácnost odvodit, kolik za tuto zimu za energie zaplatí.

„Každý by měl znát obchodní cenu, za kterou aktuálně odebírá od svého dodavatele elektřinu nebo plyn. Realita však bývá taková, že lidé si tyto údaje nepamatují. Co je však nutné mít pod ještě větší kontrolou, je termín platnosti smlouvy. Pro dobu neurčitou platí výpovědní doba 3 měsíce, u doby určité je to aktuálně 20 dnů. Pro případný přechod k novému dodavateli je třeba si před koncem smlouvy srovnat aktuální nabídky a mít tak možnost si dle svých představ vyjednat lepší cenu. A to jak u současného dodavatele, tak při jeho případné změně. V dnešní době kolísání obchodních cen u dodavatelů se nabídky mohou výrazně lišit,“ říká Lukáš Kaňok, ředitel sekce energo společnosti Kalkulátor.cz.

Tato tabulka ukazuje modelový propočet, kolik zákazník zaplatí za plyn při spotřebě 5, 10 nebo 20 MWh s cenou za 1 MWh plynu od 1.300 do 2.500 . U spotřeby 20 MWh tabulka ukazuje rozdíl téměř 30.000 .


*ceny za odebraný plyn jsou bez DPH a distribuce, odhadovaná výsledná cena za spotřebu je včetně distribuce a DPH.

Další přehled zobrazuje rozdíl v ceně při topení elektřinou (sazby D45d, D56d, D57d, 3x25A). I tady vidíme obrovský rozdíl, pokud platíme 5.000 , a nebo 3.500 za 1 MWh .


*ceny za odebranou silovou elektřinu jsou bez DPH a distribuce, odhadovaná výsledná cena za spotřebu je včetně distribuce a DPH. V ceně distribuce za elektřinu však není počítáno s poplatkem za obnovitelné zdroje (POZE), který bude opětovně platit od 1.1.2024. Poplatek je 599 včetně DPH za každou spotřebovanou MWh.

Pokud k cenám připočteme také znovuobnovený Poplatek za Obnovitelné Zdroje Energie (POZE), výsledná čísla nám ještě diametrálně vzrostou a výpočet bude vypadat takto:

 


* ceny za odebranou silovou elektřinu jsou bez DPH a distribuce, odhadovaná výsledná cena za spotřebu je včetně distribuce a DPH.

**Jedná se o hrubý odhad, každý dům může mít jiné parametry zateplení fasády, či jiné druhy oken. Stejně tak byty mohou mít v rámci bytového domu strategicky výhodnější pozici a spotřeby se tak mohou lišit. Pro přesnější kalkulaci je vhodnější udělat si konkrétní srovnání na vaše odběrné místo.

„V případě, že máte rodinný dům dobře zateplený, s kvalitními a dobře těsnícími okny a plyn využíváte pouze pro topení, bude vaše spotřeba pravděpodobně kolem 10 MWh za rok. Při stávající ceně dodavatele kolem 2 000 za MWh bez DPH a distribuce, můžete ročně ušetřit i více než 8 000 vůči aktuálním akvizičním ceníkům některých dodavatelů,“ říká Lukáš Kaňok, ředitel sekce energo společnosti Kalkulátor.cz a dodává: „Ještě výraznější úspora čeká na domácnost využívající k topení elektřinu, a to ať už formou přímotopů, elektrokotle, či tepelného čerpadla v rodinném domě se spotřebou kolem 1 MWh ve vysokém tarifu a 10 MWh v nízkém tarifu. V tomto případě při stávající ceně kolem 4 500 za MWh bez DPH můžete oproti aktuálním akvizičním ceníkům některých dodavatelů za topnou sezónu ušetřit více než 13 000 .“

Je tedy zřejmé, že topná sezóna může vyjít dost draho. Proto doporučujeme si co nejdříve zjistit, kolik platíte za elektřinu a plyn a kdy vám končí smlouva na energie. Tyto informace najdete na faktuře, kde váš dodavatel energií uvádí dobu platnosti smlouvy. Při jejím automatickém prodloužení smlouvy dodavatel může cenu upravit, aniž by vás o změně ceny informoval. Proto nenechávejte nic náhodě a řešte smlouvu včas. Dodavatelé elektřiny a plynu mají od roku 2022 povinnost udávat termín platnosti smlouvy do faktury. Jestli tedy na fakturu ještě čekáte nebo vám chodí až v průběhu podzimu či zimy, najdete informaci o délce aktuální smlouvy v loňském vyúčtování. Následně si nezapomeňte porovnat nabídky dodavatelů nezávislým expertem, využít můžete třeba Kalkulátor.cz. Odborníci na energie s vámi projdou jednotlivé možnosti a společně najdete řešení pro vaši domácnost, které vám může ušetřit nemalé peníze.

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688