Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Úrokové sazby  |  26.10.2023 07:03:10

ECB dnes ponechá úrokové sazby beze změny (Ranní zpráva z finančního trhu)

Vzhledem k trendově klesající jádrové složce inflace a narůstajícím ekonomickým nejistotám předpokládáme, že ECB ponechá na svém zítřejším zasedání nastavení měnové politiky nezměněné. Z druhé strany Atlantiku se dočkáme silných dat v podobě prvního odhadu HDP za Q3 23 či týdenních statistik z tamního trhu práce. Domácí kalendář je prázdný. Doporučujeme se tedy seznámit s novou makroekonomickou prognózou Komerční banky a výhledy pro klíčové segmenty finančních trhů. Ekonomické výhledy jsou k dispozici zde https://bit.ly/CEO_4Q23_CZ.

Třetí čtvrtletí bylo pro USA úspěšné

Vyšších úrokových sazeb se dnes euro nedočká, naopak dolar může získat podporu díky robustním datům. Sílící dolar proti euru pak není příliš povzbudivou zprávou ani pro měny zemí středoevropského regionu. Zde je jinak ekonomický kalendář pro dnešek prázdný.

V souladu s tržním konsensem předpokládáme, že ECB nastavení úrokových sazeb na dnešním jednání nezmění. Že další zvyšování sazeb nebude potřeba již avizovala samotná centrální banka. Výzvou pro ni bude růst dlouhodobých úrokových sazeb, což výrazně přispívá k utahování měnových podmínek, a tím ohrožuje případný hospodářský růst. Zároveň by ale rostoucí mzdy a utažený trh práce mohly v příštím roce vést k dalšímu zrychlení inflace. ECB tak s dalšími kroky bude chtít pravděpodobně vyčkat na nová data z reálné ekonomiky (HDP za třetí čtvrtletí bude zveřejněn v prosinci) a také na revizi strategie využívání jejích klíčových nástrojů, která by měla proběhnout na jaře. Z té by mělo vyplynout, jaká výše bilanční sumy je pro ECB optimální a jak se k této úrovni dopracovat. Vzhledem k vysoké jádrové inflaci, která se na dvě procenta nedostane dříve než v roce 2026, očekáváme první snížení úrokových sazeb až v roce 2025. Podrobněji k dnešnímu zasedání v našem speciálním reportu, který je dostupný zde https://bit.ly/3S6wcDC.

Americká ekonomika během Q3 23 rychle rostla. Předpokládáme, že bylo dosaženo nadkonsensuálního růstu o 4,8 % mezičtvrtletně anualizovaně. Výrazným způsobem se na tomto čísle podílela silná spotřebitelská poptávka, významným přispěvatelem byl ale i čistý vývoz. Postupně ale předpokládáme, že se utažené měnové podmínky do síly spotřebitelské poptávky negativně promítnou, již za Q4 23 bude růst spotřeby výrazně nižší (čekáme 1,5 % po předpokládaných 3,9 % pro Q3 23 mezičtvrtletně anualizovaně). Pro polovinu roku 2023 nadále počítáme s recesí v americké ekonomice a s Q2 24 by měl být zahájen cyklus snižování dolarových sazeb.

Koruna opět testovala hladinu 24,70 CZK/EUR

Před dnešním zasedáním ECB, na kterém se zvýšení úrokových sazeb nepředpokládá, mělo včera euro tendenci proti dolaru mírně ztrácet. Z ranní otevírací úrovně 1,06 USD/EUR se kurz pomalu sunul směrem těsně pod 1,055 USD/EUR. Bez odezvy trhu tak zůstal lepší výsledek německého Ifo indexu. Zlepšení bylo zaznamenáno v obou složkách, tedy v hodnocení aktuální situace i očekávání. 

Silnější dolar se propsal i do slabších středoevropských měn vůči euru. Náladě na maďarském forintu nepomohlo ani včerejší výraznější než očekávané snížení úrokových sazeb ze strany tamní centrální banky. Na korunovém trhu jsme se dočkali vyjádření člena bankovní rady ČNB J. Kubíčka pro agenturu Bloomberg. Podle svých slov bude zvažovat, zda na zasedání 2. listopadu zvedne ruku pro ponechání úrokových sazeb nezměněných, či se rozhodne pro snížení sazeb. Zejména vyšší jádrová inflace pro rok 2024 ho ale nabádá k opatrnosti. Sázky trhu na výrazné snižování sazeb pro rok 2024 vnímá jako ambiciózní, ale ne nemožné. Obdobně i T. Holub pro Reuters uvedl, že má dilema, jestli začít pomalým snižováním sazeb již na nadcházejícím listopadovém a/či prosincovém zasedání, nebo rychlejším až v příštím roce, kdy bude znám dopad tradičního lednového přecenění do inflace. Koruna tak během včerejší seance oslabila z cca 24,60 až k cca 24,70 CZK/EUR.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Úrokové sazby:

Út 10:33  Makro: Holub pro postupné snižování sazeb ČNB Research (J&T BANKA)
Út   8:14  T. Holub preferuje snížení sazeb o 50bps ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   8:12  MNB srazí sazby o dalších 50 bazických bodů ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
15.04.2024  Fed letos úrokové sazby zřejmě nesníží - týdenní zpráva z finančního trhu Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688