Research (J&T BANKA)
Investice  |  25.10.2023 09:04:51

Ranní okénko - Nálada v ČR se zvedla


Dnes zveřejní renomovaná instituce Ifo výsledky svého průzkumu v Německu, nicméně se neočekává významnější změna trendu v hodnocení aktuální situace ani budoucích očekávání. Nálada mezi podnikateli zůstává depresivní, kdy hůře firmy vnímaly současnou situaci naposledy v polovině roku 2020 a budoucnost na konci minulého roku. Od Evropské centrální banky se dozvíme, jak se vyvíjela v září peněžní zásoba M3, kdy je predikováno její snížení třetí měsíc v řadě a zároveň v září by její pokles byl tím nejsilnějším. Ze Spojených států amerických dorazí údaj o prodeji nových domů za září a trh odhaduje podobné číslo (680 tis.) jako v srpnu (675 tis.).

Včerejší den byl ve znamení indexu nákupních manažerů (PMI). V Německu se tento index ve zpracovatelském průmyslu zvýšil z 39,6 v září na 40,7 v říjnu, a je tak na nejvyšší hodnotě od letošního června. Za tímto nárůstem stojí především mírně vyšší počet nových objednávek oproti minulému měsíci. To v eurozóně byl zaznamenán pokles z 43,4 na 43,0 bodů, přestože se očekával nepatrný nárůst (na 43,7). Ukazuje se, že poptávka je stále silně tlumena, kdy nové zakázky nepřibývají a stávající klientelu dokážou firmy uspokojit ze svých skladových zásob. To naznačuje, že ekonomika eurozóny i v druhé polovině roku dále strádá. Zatímco Evropa je těžce zadýchaná, tak ekonomika USA opět dokazuje svou sílu. Předběžný odhad signalizuje, že index nákupních manažerů ve zpracovatelském průmyslu se i nadále pohybuje okolo padesátibodové hranice značící expanzi.

Český statistický úřad publikoval včera jediný tuzemský údaj tohoto týdne, kterým je konjunkturální průzkum, který přinesl naději v tom, že české domácnosti začínají věřit, že nejhorší časy jsou za námi. Taktéž indikátor důvěry podnikatelů se zvýšil, nicméně je třeba zmínit neproporcionální rozložení mezi jednotlivými odvětvími, kdy výrazný nárůst byl evidován v průmyslu vzhledem ke stabilizaci v automobilovém průmyslu i přes dočasné dodavatelské problémy. V dalších odvětvích (vybrané služby, obchod a stavebnictví) důvěra v českou ekonomiku poklesla.

Maďarská centrální banka včera pokračovala s uvolňováním měnové politiky, když snížila sazby o 75bb a překvapila tak trhy, které počítaly spíše s cutem ve výši 50bb. Forint po tomto rozhodnutí oslabil, ale tentokrát rozhodnutí centrální banky ve středoevropském regionu nemělo vliv na naši měnu. Ta setrvává na úrovni 24,60 EUR/CZK.

Akciové trhy si v úterý vedly solidně, když americký index S&P 500 získal více než 0,7 % a německý DAX zapsal kladný výsledek přesahující 0,5 %. Pražská burza sice také skončila v zelených číslech, ale v mnohem nižším řádu (+0,07 %) než zmíněné indexy.

Výsledky hospodaření za 3Q dnes zveřejňují:
Microsoft Corp, Alphabet Inc-Cl A, Visa Inc-Class A Shares, T-Mobile Us Inc, Texas Instruments Inc, Rtx Corp, Intl Business Machines Corp, Automatic Data Processing, Chubb Ltd, Cme Group Inc, 3M Co, Illinois Tool Works, Sherwin-Williams Co/The, Heineken Nv, Archer-Daniels-Midland Co, Moody'S Corp, Atlas Copco Ab-A Shs, Dassault Systemes Se, Amphenol Corp-Cl A, Banco Santander Sa


Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Lenka Kalivodová, analytička

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Ne 10:47  China's industrial profits up 4.3% in Q1 China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne   8:18  Co sledovat tento týden? USDJPY, US100, DE40 X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

27.03.2024Ranní okénko - Nálada v eurozóně se liší napříč sektory Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
24.11.2023Ranní okénko - Nálada v Německu roste, stále je ale pesimistická Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
22.09.2023Ranní okénko - Nálada v eurozóně zůstává slabá Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
08.08.2023Ranní okénko - Nezaměstnanost v ČR se mírně zvýší Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688