Research (NN Životní pojišťovna)
Osobní finance  |  19.10.2023 16:14:36

Chcete si život užít? Nebojte se změn a učení

Průměrný věk v Česku se prodlužuje. Tuto dobrou zprávu dokládá i Český statistický úřad. Delší život člověka s sebou ale nese i tlak na přizpůsobování pracovního a osobního života změnám, které čas přináší. A to už pro nás mnohdy sympatické není – 37 % Čechů změny v životě příliš nevítá. V čem tkví problém, ukázal letošní průzkum NN pojišťovny a penzijní společnosti.

Ne nadarmo je v Česku velmi oblíbené přísloví “starého psa novým kouskům nenaučíš”. Tisícovka respondentů z Česka ve věku od 18 do 79 let zodpovídala otázky týkající se jejich života a obecné spokojenosti. V oblasti celoživotního vzdělávání se ukázalo, že oproti ostatním 10 zemím, které se průzkumu zúčastnily, je Česko na poli přizpůsobivosti změnám velmi slabé. Přitom právě potřeba neustále se něco učit a utužovat svůj smysl života dle odborných studií přispívá ke štěstí a spokojenosti v každém věku.

„Češi se obecně změnám spíše brání. Málokdo je ochoten si připustit, že vyšší věk s sebou nese určité změny a je třeba s nimi počítat. Důležité je zůstat co nejdéle fit – jak fyzicky, tak myšlenkově, ale také si vytvořit potřebné zajištění,“ upozorňuje Michal Korejs, ředitel produktového vývoje NN Životní pojišťovny.

Stárne jen ten, kdo stagnuje

Klíčovým prvkem pro celkové pochopení síly změny je zejména naše vnímání stárnutí. To je v Česku sice poměrně dobré, ale stále nejhorší ze všech zkoumaných zemí – 59 % Čechů vnímá své dosavadní stárnutí pozitivně.

Bohužel je u nás pořád zakořeněn tradiční pohled na stárnutí jako na nezvratný proces úpadku a méně jako na období určité moudrosti a zklidnění. A to je v době, kdy se život prodlužuje, škoda. V každém věku se přitom máme všichni co učit.

 
 Zdroj: průzkum NN pojišťovny a penzijní společnosti (2023, 11 zemí, 12 tisíc respondentů)

Pokud jde o rozvoj našich dovedností, na pomyslném žebříčku ochoty na sobě pracovat jsme skončili až na třetím místě od konce. Pouze 35 % z nás v posledních třech letech aktivně investovalo do přiučení se novým znalostem a dovednostem.

„Je s podivem, že 75 % dotazovaných se považuje za zvídavé a dychtivé učit se novým věcem, ale méně než 65 % věří, že se každý rok skutečně naučí více. Přitom pokud jde o přístup ke zdrojům celoživotního učení, většina z nás jich má podle všeho dostatek. Informovaní tedy jsme a nástroje máme, ale často nic neděláme,“ komentuje Korejs mezinárodní průzkum NN.

Co uděláme pro delší život?

A co péče o zdraví a změny životního stylu? Ani tady Češi příliš nezazářili. Když přijde na doporučení lékaře, díky kterému bychom získali pár zdravých let k dobru, řídilo by se jím podle průzkumu NN jen 20 % Čechů. To je druhá nejnižší úroveň schopnosti odhodlat se ke zdravějšímu životnímu stylu mezi dotazovanými zeměmi.

Není potom divu, že se většina respondentů (58 %) na konci každého dne cítí vyčerpaná. „Je jen na nás samotných, kdy začneme něco dělat pro své spokojenější a zdravější stáří. Začít na něj myslet včas a připravit se, nám pomůže si tuto etapu života lépe užít a ušetřit si starosti i některé výdaje,“ motivuje Korejs.

A co je podle produktového ředitele NN vhodnou finanční přípravou? „Jednou z cest je spoření na penzi, které je dnes u české populace naštěstí čím dál oblíbenější. Ale záleží i na dobře nastavené pojistné smlouvě. Čím dál zajímavějším produktem v tomto ohledu je pojištění dlouhodobé péče. V NN jsme schopni lidem pokrýt riziko nesoběstačnosti až do věku 85 let s výplatou plnění až do 95 let. S jistotou zajištění dostupnosti potřebné péče v případě potřeby se žije lépe v každém věku,“ dodává.


Finanční skupina NN Group navazuje na 177letou tradici mateřské pojišťovny Nationale-Nederlanden. V 11 zemích pečuje o 20 milionů klientů 16 tisíc zaměstnanců. Vedle životního pojištění, spoření na penzi a investičního managementu poskytuje NN Group v některých zemích i bankovní a další finanční služby.

NN Životní pojišťovna loni oslavila 30 let na českém trhu. Pod názvem Nationale-Nederlanden začala jako první zahraniční pojišťovna v Česku nabízet životní pojištění. Za dobu svého působení nasbírala mnoho ocenění. Zakládá si na tom, aby produkty, které nabízí, byly naprosto srozumitelné, transparentní a zároveň spolehlivé. Své služby pak staví zejména na perfektním servisu a pevných vztazích s klienty, ale i svými zaměstnanci. Na lidech tu zkrátka záleží nejvíce, což dokazuje i obsáhlá aktivita v rámci společenské odpovědnosti, kdy NN Životní pojišťovna pomáhá penězi i přímým dobrovolnickým zapojením tam, kde je to nejvíc třeba – ať už jde o děti, seniory, válečné uprchlíky či bezprostřední humanitární pomoc při přírodních katastrofách. 

NN Penzijní společnost vznikla transformací ING Penzijního fondu, který zahájil svou činnost na českém trhu v roce 1995 pod názvem Průmyslový penzijní fond. Fond se postupně vypracoval mezi největší a nejvýznamnější hráče na trhu penzijního připojištění. Za 29 let působení v ČR připsala NN Penzijní společnost klientům miliardová zhodnocení a přinesla inovativní řešení správy soukromého spoření na penzi v podobě online portálu Moje NN. Společnost je držitelem několika ocenění a jako jedna z prvních přišla s možností kompletního sjednání penzijního spoření pohodlně on-line, protože vedle spokojené finanční budoucnosti svých klientů klade důraz i na dostupnost svých služeb a produktů v době pokračující digitalizace. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688