Randstad (Randstad)
Nové technologie  |  18.10.2023 13:34:19

Průzkum AI Trends 2023: Vyhazovu se bát nemusíte, firmy zásadní nárůst nezaměstnanosti kvůli umělé inteligenci neočekávají

Většina českých firem vidí v umělé inteligenci příležitost pro další rozvoj podnikání, více než třetina ji již využívá, další se na to připravují. Propouštět kvůli AI firmy neplánují, naopak věří, že vytvoří stejné množství pracovních míst, kolik jich nahradí. Zaostáváme na druhé straně v implementaci umělé inteligence do podnikatelských strategií, stejně jako ve školení a rekvalifikacích zaměstnanců. Vyplývá to z průzkumu AI Trends 2023, který provedla mezi podniky společnost Randstad Česká republika, součást globálního lídra v oblasti lidských zdrojů.

Průzkum AI Trends 2023 přináší zajímavý pohled na postoj českých firem k umělé inteligenci, její využívání a predikci budoucnosti. Přestože se řada lidí negativních dopadů rozvoje AI na trh práce obává, zaměstnavatelé jsou optimističtější. Velká většina firem (90 %) je přesvědčena, že umělá inteligence sice některá pracovní místa nahradí, ale zároveň vytvoří nová, což omezí propouštění. Názor, že rozvoj AI povede k zásadnímu růstu nezaměstnanosti, zastává pouze 8 % oslovených firem.

Nástroje umělé inteligence používá v současné době již 39 % českých firem, dalších 36 % očekává, že je začne používat v blízké budoucnosti. Třetina z nich tak chce učinit do jednoho roku a téměř polovina do tří let. Nejvíce si od AI slibují firmy v oblasti rychlejšího zpracování dat, kvalitnějších analýz a prognóz (77 %), ve vyšší produktivitě práce (57 %) a ve vyšší kvalitě práce a jejích výstupů (32 %).

Umělá inteligence již náš trh práce zčásti ovlivňuje, neboť 9 % firem v průzkumu uvedlo, že implementace AI vedla ke snížení počtu pracovních míst, nejčastěji ve výrobě a administrativě. Na druhé straně podle 4 % podniků u nich počet pracovních míst po zavedení nástrojů umělé inteligence naopak vzrostl

„Hlavními výzvami, kterým firmy v oblasti AI čelí, jsou nedůvěra pracovníků a nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců pro práci s ní. Proto je důležité nabídnout jim proškolení a rekvalifikaci. Většina podniků tak zatím neučinila, což by se mohlo ukázat jako zásadní problém. Nejen z důvodu konkurenceschopnosti, ale i kvůli bezpečnostním rizikům,“ upozorňuje Martin Jánský, generální ředitel společnosti Randstad Česká republika. Podle průzkumu nabídlo zaměstnancům školení v oblasti AI jen 21 % podniků a plánuje ho 38 %, zatímco 42 % firem školení neposkytuje ani o něm v současné době neuvažuje. Téměř polovina firem (46 %) v průzkumu rovněž uvedla, že pro využití AI nemá jasnou a koherentní strategii. Právě koncepce, vzdělání a školení přitom budou pro úspěšnou integraci AI do pracovního procesu klíčové.

Pokud jde o vztah k umělé inteligenci obecně, 45 % firem přistupuje k AI s důvěrou a optimismem, 47 % zaujímá neutrální postoj a pouze malá skupina (8 %) je vůči ní skeptická. Dvě třetiny firem (67 %) se domnívají, že umělá inteligence vyžaduje rámcovou právní regulaci, podle 28 % firem by tato regulace měla být velmi přísná a podle 5 % firem naopak žádná.

Umělá inteligence se stává nedílnou součástí podnikatelského prostředí. Firmy, které AI využívají či její zavedení plánují, v ní vidí obrovský potenciál. Největším přínosem AI je v současnosti zefektivnění pracovních procesů, jelikož umožňuje rychlejší zpracování dat a informací, přesnější předpovědi a analýzy i vyšší produktivitu práce,“ vyjmenovává Martin Jánský. Dodává, že podle výsledků průzkumu AI Trends 2023 firmy momentálně umělou inteligenci nejvíce využívají v personalistice a HR (64 %), administrativě (51 %) a v marketingu nebo v reklamě (45 %).

V oblasti lidských zdrojů využívá umělou inteligenci 40 % firem a dalších 44 % předpokládá, že tak učiní v blízké budoucnosti. Mezi oblasti HR, ve kterých firmy umělou inteligenci využívají nejčastěji nebo její využití plánují, patří nábory a výběrová řízení (52 %), průzkumy mezi zaměstnanci (40 %) a školení či vzdělávání zaměstnanců (40 %). „HR je pro začlenění AI v podnicích klíčovým sektorem,“ uzavírá výsledky průzkumu AI Trends 2023 Martin Jánský, „protože se dotýká všech zaměstnanců a pomáhá najít nejlepší talenty. Je zcela zásadní, aby HR týmy měly k jejímu efektivnímu využitídostatečné znalosti a nástroje.

O průzkumu AI Trends 2023

Průzkum AI Trends 2023 společnosti Randstad Česká republika dokončilo 136 vedoucích pracovníků z různých odvětví ekonomiky, z nichž řada již umělou inteligenci na pracovišti využívá. Průzkum poskytuje pohled na to, jak se firmy k vývojovým trendům v oblasti AI staví a jaké mají v této oblasti strategie pro budoucnost. Mezi respondenty byly zastoupeny menší (24 %), střední (40 %) i velké (36 %) podniky. Dvě třetiny respondentů (63 %) tvoří firmy se zahraničním kapitálem, více než třetinu (37 %) ryze české společnosti. Data byla shromažďována mezi červencem a srpnem 2023.

Randstad

Společnost Randstad je globálním lídrem v segmentu HR služeb, specializuje se na řešení v oblasti flexibility práce a poskytování personálně poradenských služeb. Podporuje lidi a podniky v dosažení jejich skutečného potenciálu. Věří, že nejlépe se toho dá dosáhnout spojením lidského přístupu s využitím nejmodernějších technologií a aby poskytovala správná řešení ve správný okamžik, využívá jedinečnou kombinaci Tech a Data. Portfolio služeb, které společnost Randstad nabízí, zahrnuje klasické agenturní zaměstnávání a vyhledávání pracovníků na hlavní pracovní poměr, in-house řešení, executive search a komplexní řešení v oblasti HR.

Společnost Randstad N.V., která byla založena v roce 1960 se sídlem v Diemen (Nizozemsko), je kótována na NYSE Euronext Amsterdam. V roce 2022 měl Randstad 46 000 vlastních zaměstnanců a vytvořil příjmy v hodnotě 27,6 miliard eur. Společnost, působící ve 39 zemích celého světa, pomohla v roce 2022 najít smysluplné zaměstnání téměř 2 000 000 uchazečů u 230 000 klientů.

V České republice poskytuje společnost Randstad služby v oblasti agenturního zaměstnávání, procesního řízení lidských zdrojů a vyhledávání zaměstnanců na stálé úvazky prostřednictvím 21 pracovišť a sítě 170 konzultantů.

Více informaci na: www.randstad.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688