Miloslav Roháček (Meteobox.cz)
Ze světa  |  11.11.2023 19:45:10

Počasí: Děsivá oblaka, nebeské válce a neuvěřitelné záběry roll cloudu z Uruguaye

Uruguay se delší dobu potýkala s delším obdobím sucha. Počátkem října se ale situace změnila a s přicházející studenou frontou, která přinesla do částí země citelné ochlazení, přišel i gigantický oblak, který ohlašoval změnu počasí. Jednalo se o tzv. roll cloud, který vznikl na čele postupující fronty. 

Jako velká vlna

Obzvláště pozoruhodný byl kontrast mezi modrou oblohou a mohutným mračnem, které vypadalo jako obrovská vlna na moři či odtržený ledovec. Roll cloud vznikne tak, že se postupující studený vzduch vklíní pod teplejší, zvedne ho do výšky, kde tato masa vzduchu prudce zkondenzuje.Čím výraznější je teplotní rozdíl mezi vzduchovými hmotami, tím je oblačnost mohutnější. Během přechodu podobných útvarů můžeme očekávat nejen prudké změny teplot, ale také zesílení větru. Stejné projevy má i oblak, který je mezi lidmi daleko známější, je jím takzvaný shelf cloud. Ten na rozdíl od roll cloudu je vždy spojen s mateřským oblakem / základnou.

 

Shelf cloud vs roll cloud

Oblačnost typu arcus můžeme rozdělit na dva základní typy a sice výše zmíněný shelf cloud a roll cloud. Shelf cloud, někdy také označovaný jako húlava nebo húlavový límec, se vyskytuje na čele bouřek a přeháněk. Objevuje se na hranici mezi studeným a teplým vzduchem na čele postupující bouřky či přeháňky. Podél tohoto vzduchového rozhraní vzniká pás mohutné oblačnosti. Při jeho přechodu fouká silný, často ničivý vítr a následuje déšť, případně i kroupy. Oproti tomu klasický roll cloud je osamocený oblak, který může putovat i několik stovek kilometrů a často není provázen ani srážkami. Další variantou je roll cloud, který vznikne prostým "odtržením" původního shelf cloudu, který se prostě odpojí od bouřkového oblaku. Rozdíly můžete vidět níže na mých fotografiích.

Autor článku pózuje před vznikajícím roll cloudem (2017) (fáze odtrhávání shelf cloudu). Vpravo, před mohutným shelf cloudem v létě roku 2013

Morning glory cloud 

Dalším příbuzným jevem je takzvaný morning glory cloud, někdy označovaný jako "válcovitá oblaka". V Evropě se s tímto druhem oblačnosti setkáváme vzácně. Nejčastěji se vyskytují na severu Austrálie. Vznikají zjednodušeně v podmínkách, kde se "sráží" větrné proudění. Lidé žijící v blízkosti pobřeží popisují, že den před výskytem těchto válců často hodně fouká a je velmi vlhko. Což jde ruku v ruce s tvořením těchto ruliček nad oceánem, který poskytuje dostatečnou vlhkost a promíchávání vzdušných mas. Může se objevovat samostatně, nebo v několika pásech za sebou. 

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688