Renewable Energy Europe B. T. (Renewable Energy Europe B. T.)
Energie  |  16.10.2023 10:42:11

5 důvodů, proč by měly firmy kupovat biometan

Velcí průmysloví hráči se v posledních letech naučili zahrnovat do svých korporátních nákupních strategií zdroje obnovitelné energie. Pojem korporátní PPA (Power Purchase Agreement) postupně zdomácněl i v regionu střední a východní Evropy, přesto je dobré si připomenout, že smlouvy PPA jsou dlouhodobé kontrakty, které zahrnují fyzickou (nebo virtuální) dodávku obnovitelné energie od výrobce ke koncovému průmyslové spotřebiteli. A přesně stejně fungují také GPAs (Gas Purchase Agreements), příkladem je nedávný 15letý obchod mezi výrobcem léčiv AstraZeneca a Future Biogas. Výrobny provozované Future Biogas dodají 100 GWh biometanu ročně do čtyř britských odběrných míst AstraZeneca a toto partnerství povede k ušetření až 20 tisíc tun CO 2 ekvivalentu.  

Jaké důvody by mohly české nebo slovenské firmy mít k nákupu biometanu?

Důvodem je nejčastěji Legislativa EU, závazky zemí nebo korporátní dobrovolné mety v rámci podpory dosažení cílů udržitelnosti (ESG). A tady už začíná jít „do tuhého“, neboť ve zkratkách, evropské legislativě a jejich praktickém využití se na úrovni firmy málokdo vyzná. 

Pojďme si tedy nastínit 5 důvodů z nadpisu tohoto článku:  

1/GHG Protocol 

Tento protokol skleníkových plynů zavádí standardy (pro korporace) jak měřit a řídit emise CO2 a dalších skleníkových plynů. Jedná se o firemní standard pokrývající účetnictví a reportování 7 hlavních skleníkových plynů (CO2, metan CH4, N2O, SF6, atd.).  

GHG Protocol byl založen v roce 1998, aby reflektoval potřebu vzniku mezinárodního standardu (první standard vydán v roce 2001), který by mohly korporace používat k účtování a vykazování emisí skleníkových plynů. Zavedl rozdělení emisí souvisejících s činností podniku do tří oblastí, což se stalo široce používaným mezinárodním standardem. Pro nákup biometanu je nejdůležitější oblast (scope) 1 tedy přímá kontrola nad zdroji znečištění (např. kotle na zemní plyn), případně oblast (scope) 2 zahrnující nepřímé emise z nakoupené elektřiny nebo tepla.

Věděli jste, že největší světová chemická firmaněmecký BASF vyprodukuje ročně přes 20 milionů tun CO2 ekvivalentu při měření ve scope 1+2?  

2/ EU ETS systém

Jde o evropský systém pro obchodování s emisemi vzniklý v důsledku Směrnice Evropského parlamentu 2003/87/EC která tento systém založila v roce 2003. Systém se týká tisíců znečišťovatelů a zdrojů emitujících škodlivé látky – v zemích EU 27 zahrnuje více než 10 tisíc elektráren a podniků zejména těžkého průmyslu. Těžký průmysl EU stále dostává kredity na emisní povolenky, aby byla zachována jeho konkurenceschopnost na světovém trhu, ale tento systém začíná postupně ustupovat a v období let 2026 a 2034 postupně o tyto povolenky zdarma přijde.  

Biometan zde mají motivaci kupovat jak teplárny používající plyn pro výrobu tepla, tak také průmyslový podnik – spotřebitel plynu, který každoročně kupuje emisní povolenky v systému EU ETS.

3/ Národní cíle dopravy

Od roku 2020 se biometan využívá v české dopravě. Může za to FQD – neboli Fuel Quality Directive z roku 1998, směrnice EU, která byla do české legislativy promítnutá zákonem o ochraně ovzduší 201/2012, jež po novele v roce 2018 zavedl od roku 2020 zvýšení povinných emisních úspor v dopravě na minimálně 6 %. Tento legislativní krok odstartoval nákupy biometanu dodavateli plynu do CNG plnících stanic. Během uplynulých 4 let se hráči naučili biometan kupovat a prodávat jej na stanicích jako bioCNG. Dalším přirozeným krokem při splnění cílů dopravy je bioLNG.  

4/ Národní systémy obchodu s emisemi

Kromě evropského obchodu s emisemi si některé členské státy EU zavádějí vlastní národní systémy obchodu s emisemi. Příkladem může být např. Rakousko, kde před rokem takový systém odstartoval. Cena emisí CO2 je zde (zatím) fixovaná, povinnost má charakter spotřební daně a zahrnuje kromě sektoru dopravy také vytápění budov, průmyslové a energetické firmy nespadající do systému EU ETS nebo zemědělství. Rakouské podniky zařazené do tohoto národního systému tak kupují biometan nebo jeho záruky původu s cílem vyhnout se této spotřební dani.

5/ Jiné dobrovolné cíle

I v této kategorii naštěstí dochází v posledním období k pozitivnímu vývoji, kdy levnější způsoby naplnění dobrovolných (nejčastěji firemních) cílů – nákup uhlíkových offsetů na trhu ve stylu „greenwashing“ postupně nahrazuje nákup skutečných produktů prokazatelně snižujících emise CO2, například biometanu. Firmy si totiž dnes dávají mnohem větší pozor na to, jakými nástroji marketingově oslovují širokou veřejnost, neboť i ta se postupně edukuje a dokáže rozpoznat prospěšný krok od mediálního blábolu.  


Renewable Energy Europe Biogas Trade

Renewable Energy Europe Biogas Trade je nezávislý obchodník a přepravce biometanu se schopností odebírat biometan od výrobce a dodávat jej do odběrného místa průmyslového B2B zákazníka.

Společnost působí na trzích střední a východní Evropy, má silné know-how v oblasti obchodu s obnovitelnou energií a nabízí cestu na tento trh výrobcům biometanu, průmyslovým zákazníkům a dalším subjektům.

Jsme pružná společnost, která je schopna strukturovat dlouhodobé smlouvy – firemní PPA/GPA, stejně jako obchod se zárukami původu a dalšími environmentálními produkty.

Více informací na: www.renewable-energy-europe.com

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

26.03.20195 finančních ukazatelů, které by měly sledovat malé a střední firmy Ing. Bc. Jiří Jemelka (J.I.P. pro firmy s.r.o.)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688