Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Z regionů  |  12.10.2023 08:49:00

Na adventní program krajských muzeí a galerií uvolní Středočeský kraj téměř 600 tisíc korun

 

Léto je definitivně za námi, proto také krajská muzea a galerie již intenzivně připravují adventní program pro své návštěvníky. Středočeský kraj jim pro tyto účely vyčlenil téměř 600 tisíc korun, které si mezi sebe rozdělí celkem 16 příspěvkových organizací, rozhodli na svém dnešní zasedání středočeští radní.

Příspěvkové organizace v oblasti kultury připravují pro své návštěvníky na letošní Advent bohatý program. „Jsem rád, že naše příspěvkové organizace nabízejí návštěvníkům nejrůznější kulturní, ale i vzdělávací akce po celý rok. V zimní sezóně se mohou lidé těšit na vánoční výstavy, výtvarné dílny nejen pro děti či na ochutnávky tradičních adventních pokrmů. Letošní advent bude ve Středočeském kraji opět opravdu pestrý,“ uvádí radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda.

Finanční příspěvek získá například Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy, a to na akci „„Vánoční věštírna“, kde si návštěvníci připomenou vánoční obyčeje a zvyky jako věštění z jablka, proč mít seno pod stolem, proč dívky klepou botou na kurník nebo kam se schovává mince na prostřeném stole. Návštěvníci budou mít možnost mimo jiné účastnit se interaktivní hry, vlastnoručního zdobení perníkových betlémů anebo zhlédnout výstava betlémů. Připraveno je rovněž dětské divadlo „Adventní pohádka“ a vánoční koncert „Vánoční koledy“. Muzeum Českého krasu si kromě speciálního programu pro školy připravilo také víkendové dílničky pro veřejnost ve všech pobočkách muzea a v Evangelickém kostele v Hořovicích hudebně dramatický pořad hudebního tělesa „Gutta“. Mikulášské nadílky pak na mladoboleslavském hradě připravuje Muzeum Mladoboleslavska a v Kladně také Sládečkovo vlastivědné muzeum. Skutečné „Vánoce v Měsťanském domě“ budou moci zažít návštěvníci kolínského Regionálního muzea. V neposlední řadě vánoční tématikou ožijí také památníky Karla Čapka ve Vysoké Huti u Dobříše a Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbramě. „Jedná se o malou ochutnávku toho, co mohou návštěvníci v období adventu v našich organizacích zažít. Bohatý program bude skutečně připraven napříč celým Středočeským krajem a já osobně se na něj velmi těším. Věřím, že si ho společně užijeme,“ dodává radní Václav Švenda.

V letošním roce připadá první adventní neděle na 3. prosince, poslední pak na Štědrý večer 24. prosince.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688