Redakce (Kurzy.cz)
Z regionů  |  10.10.2023 14:53:00

Program regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón

Ministerstvo kultury ČR připravilo opět pro rok 2024 dotační program „Program regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón“ (dále jen „Program“).

Dotace poskytované z Programu jsou přísně účelové, mohou být použity jen na úhradu prací zabezpečujících uchování souhrnné památkové hodnoty kulturní památky , nikoli na modernizace a jiné úpravy prováděné v zájmu jejího vlastníka, ani na práce investiční povahy, jinak příspěvek nelze podle zákona č. 20/1987 Sb. o státní památkové péči, ve znění pozdějších předpisů poskytnout. Dotace je především určena na zvýšené náklady spojené se zachováním a obnovou autentických prvků a konstrukcí kulturní památky.

Finanční prostředky z Programu nejsou určeny zejména na: na modernizace objektů – např. zateplování, vytápění, elektroinstalace, rozvody vody, kanalizaci, vzduchotechniku, zdravotně technické instalace; modernizaci bytového fondu a zřizování nových bytových jednotek, nové typy oken a dveří (lze akceptovat pouze výměny oken a dveří, pokud se nacházejí v havarijním stavu, který vylučuje jejich opravu), zřizování obytných podkroví, nové vikýře atp.; úpravy veřejných prostranství, úpravy komunikací, terénní úpravy; parkové úpravy včetně ošetření zeleně; pořízení stavebně-historického, restaurátorského průzkumu, projektové dokumentace, stavební dozory atp.; a na kopie sochařských děl.

Při zpracování rozpočtů je třeba vycházet z Podmínek pro přiznání příspěvku z programu v roce 2024 – viz příloha níže. Pokud bude příspěvek přiznán, bude třeba doložit rozpočet rozdělený na uznatelné a neuznatelné náklady dle zmíněné přílohy.

Upozorňujeme, že v případě, bude-li žadatel vybrán a obdrží finanční podporu z Programu regenerace, musí v roce 2024 předložit doklad o výběru zhotovitele díla v souladu se zák. č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek v platném znění. Počítejte, prosím, s tím, že pokud budete žádat o příspěvek z Programu, bude nutné nejpozději do konce února 2024 mít již vybraného dodavatele na akci obnovy, na kterou budete žádat, právě podle zmíněného zákona. Do tzv. souhrnných přehledů je již nutné uvádět skutečné částky, za které bude akce realizována.

Akce může být považována za připravenou pouze pokud je k zamýšlené obnově vydáno závazné stanovisko příslušného orgánu státní památkové péče.

Další informace naleznete v Zásadách Ministerstva kultury České republiky pro užití a alokaci státní finanční podpory (dále jen „Zásady“) ve znění Opatření, jímž se zásady mění.

Zájemci mohou podávat žádosti včetně všech povinných příloh na předepsaném formuláři odboru Školství, kultury a sportu Městského úřadu Louny do 10. listopadu 2023.

Závazné finanční podíly dotčených subjektů na akci obnovy kulturní památky se stanoví takto:

 

Zdroje

města, kraje

FO, PO, církve

Prostředky vlastníka nebo uživatele, případně jiné neveřejné zdroje min. 50 % min. 40 %
Rozpočet města 0 min. 10 %
Prostředky z Programu max. 50 % max. 50 %

Kontaktní osoba na Odboru školství, kultury a sportu Jana Kovačová , tel.: 415 621 175, e-mail: j.kovacova@mulouny.cz

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688