Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Obchod a služby  |  10.10.2023 15:20:13

Unikátní české řešení Food Save získalo ochranu užitným vzorem. Pro boj proti plýtvání potravinami využívá umělou inteligenci

Zdroj: TZ FOOD SAVE

Úřad průmyslového vlastnictví udělil novému českému řešení Food Save tzv. užitný vzor. Ten potvrzuje, že se jedná o nový, inovativní a průmyslově využitelný produkt. Food Save na základě kamerového snímání sbírá data o množství a pohybu zboží po prodejně, která za pomoci umělé inteligence v reálném čase vyhodnocuje. Systém tak sám upozorn í na pot ř ebu zbo ží doplnit, jednor á zov ě zlevnit nadm ě rn ě naskladněné zboží, nebo doporučí přesun nadměrných zásob před jejich expirací na jinou prodejnu. Za unikátním řešením stojí česká společnost Analytics Data Factory, která je expertem na správu a využití firemních dat, a jeho testování proběhlo ve spolupráci s ČVUT v Praze.

„Food Save je komplexní řešení, jeho přínos vidím nejen ve využití umělé inteligence, ale hlavně v holistickém přístupu – nechybí business proces, práce s daty a další potřebné funkcionality. Vše bylo úspěšně otestováno tak, aby bylo řešení skutečně prakticky využitelné a nezůstalo jen u teoretické roviny. Nic obdobného na českém trhu dosud není,“ komentuje systém doc. Ing. Vojtěch Merunka, Ph.D. z Katedry softwarového inženýrství Fakulty jaderného a fyzikálního inženýrství ČVUT v Praze.

Při zápisu užitného vzoru bral Úřad průmyslového vlastnictví v potaz fakt, že se jedná o nové, unikátní řešení, které je zároveň široce využitelné v praxi. „Detekci rozpoznávání plnosti regálů se zbožím, čerstvosti ovoce nebo front na kase dnes stále z velké části vykonávají zaměstnanci, kteří musí pravidelně obcházet prodejnu, protože žádné řešení doposud nedokázalo monitorovat různé aspekty tolika druhů artiklů,“ vysvětluje jedinečnost řešení Kamil Mahdal, zakladatel a CEO společnosti Analytics Data Factory.

Food Save využívá ke zpracování získaných informací umělou inteligenci, která je dokáže v reálném čase vyhodnocovat. Jak ale upozorňuje docent Merunka z ČVUT, rolí umělé inteligence není nahradit zaměstnance, ale poskytnout jim efektivní nástroj pro vyšší kvalitu a komfort práce. „Umělou inteligenci bychom neměli vnímat jako nepřítele, ale jako prostředek k lepšímu dosažení daných cílů. Food Save je důkazem toho, že když se umělá inteligence vhodně využije v rámci komplexních procesů, může to přinést užitek všem stranám. Personál získá efektivní pracovní nástroj, zákazník lepší kvalitu poskytnutého zboží i služeb a management prodejny úsporu nákladů,“ uzavírá docent Merunka.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688