mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  09.10.2023 12:55:00

Zářijový pařížský energetický maraton za účasti českého ministra průmyslu a obchodu Josefa Síkely

Zářijový pařížský energetický maraton za účasti českého ministra průmyslu a obchodu Josefa Síkely

09.10.2023 / 12:30 | Aktualizováno: 09.10.2023 / 12:55

Ve dnech 28. až 29. září 2023 se v pařížských centrálách OECD agentur IEA (Mezinárodní energetická agentura) a NEA (Agentura pro jadernou energii) uskutečnily tři mnohostranná jednání na vysoké úrovni k energetice, jejichž spojovacím článkem bylo téma zajištění řádné a bezpečné energetické transformace v rapidně se měnící globální ekonomice. Ministři společně se zástupci businessu a občanské společnosti diskutovali klíčové otázky spojené s dekarbonizací energetiky a průmyslu, jako je zajištění bezpečných a udržitelných dodavatelských řetězců kritických minerálů, roli jaderné energetiky a zajištění dostupného financování. Českou delegaci na jednání vedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Bez kritických minerálů, jako jsou měď, lithium, kobalt či nikl, by z výrobní linky nesjelo žádné elektrické auto, solární panel či větrná turbína – technologie, které jsou klíčové pro dosažení globálních klimatických cílů. Rostoucí poptávka po těchto surovinách, jejichž těžba a zpracování jsou často koncentrovány pouze v několika zemích světa, vyvolávají obavy z nežádoucích závislostí, cenové volatility a bezpečnosti dodávek, které mohou významným způsobem narušit tempo energetické transformace. Těmito důležitými otázkami se zabývali ministři na Summitu IEA ke kritickým minerálům a čisté energii dne 28. září 2023, na kterém diskutovali způsoby jak zajistit větší transparentnost a diverzifikaci dodavatelských řetězců kritických minerálů či jakým způsobem akcelerovat technologické inovace zaměřené na podporu recyklace a udržitelné těžby. Ministr J. Síkela ve svém vystoupení zdůraznil, že: „Musíme dodavatelské řetězce kritických nerostů, které jsou nutné pro proměnu energetiky, upravit tak, aby v nich hlavní roli hráli důvěryhodní partneři, udržitelnost a transparentnost“.

V rámci konference „Roadmaps to New Nuclear“, kterou pořádala ve dnech 28. až 29. září 2024 NEA-OECD společně s Francií, měli ministři prostor projednat se zástupci businessu způsoby, jak zjednodušit a zrychlit výstavbu nových jaderných zdrojů, ať již ve formě konvenčních jaderných elektráren, tak malých modulárních reaktorů. Hlavními tématy diskuzí, které jsou také obsaženy ve společném ministerském komuniké, byly přístup k financování, regulatorní spolupráce, rozvoj dodavatelských řetězců, podpora vědy a výzkumu, vzdělávání, rozvoj energetických systémů a posílení mezinárodní spolupráce.

Dvoudenní energetický maraton uzavřela dne 29. září 2023 společná konference IEA-ECB-EIB k zajištění evropské konkurenceschopnosti a finanční stability v době globální energetické transformace. Ministři a zástupci finančního sektoru se na konferenci zabývali způsoby, jak mobilizovat soukromé finance k zajištění nových investic do výroby čistých technologií v Evropě, ale také roli centrálních bank a dohledových orgánů v řízení rizik spojených s energetickou tranzicí.

Na okraj jednání proběhly bilaterální jednání ministra Síkely s jeho protějškem z Kanady, ministrem Jonathanem Wilkinsonem, a americkou ministryní pro energetiku Jennifer Granholm, se kterými diskutoval spolupráci v energetice.

Ministerské prohlášení ke spolupráci v jaderné energetice naleznete na níže uvedeném odkaze:

28.09.2023_Roadmaps_Joint_Communique-english.pdf (ecologie.gouv.fr)


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Ne 10:47  China's urban passenger trips jump 27.7% in 2023 China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne 10:47  China's bond market issuances hit 7.16 trln yuan in March China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne   3:03  A regional outbreak of severe storms with strong, potentially long-track tornadoes US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688