Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Cestování  |  09.10.2023 13:11:38

Průměrná letní škoda z cestovního pojištění byla o 7 % dražší - výrazně přibylo takzvaných velkých škod

Letošní letní sezóna začala naplno už v červnu. Ten však nebyl z hlediska škod tak silný jako v loni, kdy v něm bylo nahlášeno 34 % všech letních škod, zatímco letos jen 29 %. Průměrná výše škody meziročně vzrostla o 7 % na 11 700 . Velký podíl tvořily tzv. velké škod nad 100 tisíc Kč, kterých bylo o 37 % více. Letos i nadále pokračuje loňský trend masivního návratu k leteckým dovoleným s CK do zemí na pobřeží Středozemního moře. Pojištění ERV Evropské pojišťovny využívají klienti většiny velkých a středních českých CK.

Na rozdíl od loňského roku byl letos nejsilnějším měsícem z pohledu škod červenec. „V červenci klienti nahlásili 37 % všech letních škod,“ říká Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny.

Škod oproti loňsku ubylo, vzrostla však jejich průměrná výše

Škod z léčebných výloh bylo proti předchozímu roku o 15 % méně. Ve srovnání s rokem 2019 však o 50 % více. Léčebné výlohy tvořily zhruba tři čtvrtiny všech škod, stejně jako v letech 2022 a 2019. O celých 13 % (na 7.300 ) se ale meziročně zvýšila průměrná škoda z léčebných výloh, což jen potvrzuje zdražování lékařské péče.

Téměř polovinu vyplaceného pojistného plnění připadlo letos v létě na škody ze storna. Průměrná výše dosáhla částky 29 500 , což je o 2 % více než loni a o 56 % více než v roce 2019. „Mohou za to především rostoucí ceny dovolených, ale také nákupní chování. Letos lidé pořizovali své zahraniční cesty později a většina storen tak byla pár dní před odjezdem, tedy s vyššími stornopoplatky,“ říká Vlastimil Divoký.

Pokračuje rostoucí trend velkých škod

Velkých škod s náklady převyšujícími 100 000 bylo letos o 37 % více než v roce 2022 a náklady na ně se zvýšily dokonce o 45 %. „Náklady na hospitalizaci se zvýšily natolik, že téměř každý případ, který vyžaduje i repatriaci do ČR, automaticky dosáhne nákladů nad sto tisíc korun. Průměrná velká škoda pak vyšla na 253 tisíc Kč,“ říká Vlastimil Divoký.

Nejvíce škod z Egypta, výrazný nárůst zaznamenalo Tunisko

Nejrizikovější destinací byl z pohledu počtu škod opět Egypt, odkud jich klienti nahlásili z celkového počtu téměř 40 %. S odstupem druhé skončilo Řecko a těsně za ním Turecko se shodným podílem 17 % škod. Výrazně se pak letos zvedl počet škod v Tunisku.

Druhy škod se vrátily k normálu

Mezi nejčastější komplikace Čechů v zahraničí opět patřily bronchitidy, nachlazení, gastroenteritidy, záněty uší a spáleniny od sluníčka.

Nejdražší letní škody

Nejvyšší škodu letos tvořil úraz v Egyptě. Šlo o hospitalizace klienta se zlomeninou stehenní kosti. Jelikož byla nutná operace, celkové náklady se vyšplhaly na 1,4 mil. . Druhá nejdražší škoda pak byla zaznamenána u klienta v Turecku, který byl hospitalizován s respiračním selháním. Celkové náklady u něho dosáhly částky 1,1 mil . „Zároveň jsme evidovali 10 případů, u kterých náklady činily přes 500.000 , všechny se udály ve Středozemí,“ říká Vlastimil Divoký. Samostatnou kapitolou pak byly škody v souvislosti s požáry v Řecku. „Celkovou výši nákladů na škody s nimi spojenými odhadujeme na 6,7 milionů ,“ dodává Vlastimil Divoký.

Vlastimil Divoký

manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688