Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Komodity  |  07.10.2023 11:31:29

Cena uranu nejvýše od Fukušimy, letos se již zvedla o polovinu. V návaznosti se daří těžebním společnostem - výkonnostně výrazně překonávají trh

Válka na Ukrajině má své dopady v celé řadě oblastí. Nestálé ceny fosilních paliv v důsledku vlastně i nejistých dodávek ropy spolu s dekarbonizačními cíli největších světových ekonomik vede vlády řady zemí k investicím do výroby elektřinyjádra. V tomto ohledu je nejaktivnější asi Čína, kde transformace a rozvoj energetiky přináší v dané oblasti asi největší světové investice. Vedle v zemi gigantického nárůstu obnovitelných zdrojů se očekává, že zde do konce desetiletí vznikne dalších 32 jaderných reaktorů. Aktivní je dále Indie, dvanáct let po havárii ve Fukušimě je pak znát opětovný posun k jádru také v Japonsku. Obavy o dodávky jaderného palivaRuska, kvůli problémům s pojištěním, politické změny v Nigeru či snížení výhledu produkce uranu ze strany kanadské Cameco každopádně v posledních týdnech dále napomohly zvýšit ceny uranu na více než 12letá maxima.

Standardní smluvní jednotka 250 liber U3O8 (oxid triuraničitý) se cenově v úvodu října dostala až na 72,75 USD. Nepatrně výše na 73 USD byla naposledy v úvodu roku 2011 nedlouho před havárií ve zmiňované Fukušimě. Dražší byl pak uranroce 2008, resp. svá historická maxima zaznamenal o rok dříve dokonce na 140 USD. V poslední dekádě naopak minima zaznamenával uran pod hladinou 20 USD v letech 2016-2017.

Každopádně ještě v úvodu letošního roku se cena nacházela u 48 USD, zejména posledních 9 týdnů pak přineslo doslova cenovou rally. Nicméně uran se neobchoduje na otevřeném trhu jako jiné komodity. Kupující a prodávající sjednávají kontrakty soukromě. Zmiňované ceny uranu dle Trading Economics vycházejí z mimoburzovních (OTC) a rozdílových (CFD) finančních nástrojů.

Největšími světovými producenty uranu jsou Kazachstán, Kanada, Austrálie a Namibie. Zmiňovaný Niger však také není nezanedbatelným producentem, přestože loni jeho produkce klesla na 2 020 tun. O dva roky dříve činila téměř 3 tisíce tun. V zemi doly provozuje francouzská státní společnost Orano. Tato firma některé doly ve světě společně provozuje se známější kanadskou společností Cameco. Ta v úvodu září přilila oleje do ohně, když oznámila snížení výhledu. Zatímco dříve předpokládala letos vyprodukovat 18 mil. liber U3O8, nově jen 16,3 mil.

Akcie Cameco (CCJ) nicméně zažívají velmi úspěšný rok, potažmo výrazně překonávají výkonnost trhů. Ke konci září vystoupaly na nová více než 12letá maxima, obchodovaly se i za více než 42 USD. Tento pátek pak zakončily na NYSE na 37,68 USD, což aktuálně znamená od počátku roku více než 66% růst.

Z hlediska produkce uranu lze zmínit další firmy. Australský gigant BHP Group (BHP) se svým jinak široce těžebním portfoliem. Dále pak americká Energy Fuels (UUUU) či „small-cap“ firmu Uranium Energy (UEC). Ve fázi příprav těžebních uranových projektů v Kanadě je pak Denison Mines (DNN). Na NYSE se rovněž obchoduje také ETF s názvem Global X Uranium ETF (URA). Tedy fond navázaný právě na společností působící v uranovém průmyslu. K pátku si letos kurzově polepšil o 30 %.

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688