Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  06.10.2023 07:39:46

Tvorba pracovních míst v USA zůstává solidní (Ranní zpráva z finančního trhu)

Zpřísnění měnových podmínek v zámoří dosud k výraznému ochlazení tamního trhu práce nevedlo. V září čekáme obdobně silnou statistiku nových pracovních míst v nezemědělském sektoru (NFP) jako o měsíc dříve. Tuzemské srpnové maloobchodní tržby patrně potvrdí, že spotřeba domácností zůstala i ve třetím čtvrtletí utlumená, a její dosavadní oživení tak zůstává slabé. V regionu budou trhy rovněž sledovat zveřejnění zápisů z posledního zasedání ČNB a polské centrální banky (NBP).

Tuzemské maloobchodní tržby pokračují v útlumu

Trh práce ve Spojených státech je stále v dobré kondici. V září očekáváme poměrně silnou tvorbu pracovních míst v nezemědělském sektoru (190 tisíc). Ostatní v tomto týdnu zveřejněné statistiky z trhu práce zatím jednoznačné vodítko nenabídly. Zatímco úterní volná pracovní místa (JOLTS) překvapila pozitivně, středeční ADP report naopak zklamal. Nadále však platí, že propouštění na americkém trhu práce je zatím spíše vzácné. Nezaměstnanost, která v srpnu vyskočila v důsledku nárůstu míry ekonomické aktivity, podle našeho odhadu poklesne z 3,8 % zpět na 3,6 %.

Oživení domácích maloobchodních tržeb je zatím slabé. Po nepatrném červencovém růstu čekáme, že tržby bez prodeje aut v srpnu mírně klesly o 0,2 % m/m. Spotřebitelská důvěra se po červencovém zlepšení zhoršila, což pokračovalo i v září. S výjimkou července sentiment domácností od května klesá a nyní zhruba dosahuje lokálních minim zaznamenaných během pandemie. Meziměsíční pokles příjmů státního rozpočtu z DPH a karetních transakcí očištěných o inflaci v srpnu rovněž naznačuje slabost spotřebitelských výdajů. Hlavně v souvislosti s obnovením růstu reálných mezd a nahromaděných úspor by však podle nás mělo ve zbytku roku dojít k oživení spotřebitelské poptávky.

ČNB a NBP dnes zveřejní zápisy z posledních měnověpolitických zasedání. ČNB zůstává opatrná, když minulý týden radní jednomyslně ponechali repo sazbu na 7 % (více zde: https://bit.ly/CNB_Sep23_CZ). V zápise budeme sledovat hlavně postoje jednotlivých členů bankovní rady ohledně zahájení poklesu sazeb. My se přitom stále přikláníme k tomu, že první snížení úrokových sazeb o 50 bb nastane až příští rok v únoru. Polská centrální banka naopak na zasedání v tomto týdnu základní sazbu snížila již podruhé v řadě. Neopakovalo se však již překvapení ze začátku září (kdy cyklus zahájila „cutem“ o 75 bb), když tentokrát doručila očekávaných 25 bb. Na trzích se spekuluje, že spěch se snižováním sazeb souvisel více s nadcházejícími parlamentními volbami než s ekonomickými fundamenty. NBP proto podle nás nyní ponechá klíčovou sazbu na současných 5,75 % až do koce Q1 23.

Devizové trhy bez větších výkyvů

Včerejšek na středoevropských devizových trzích nenavázal na středeční volatilní seanci. Koruna v páru s eurem uzavřela (poblíž ranních úrovní) na 24,44 CZK/EUR. Také polský zlotý a maďarský forint k euru zhruba stagnovaly.

Z dat hned ráno negativně překvapil německý zahraniční obchod. Export meziměsíčně poklesl o výrazných 1,2 %. Směrem dolů (na -1,9 % m/m) byl navíc revidován i červencový údaj. V zámoří je naopak srpnové zúžení deficitu zahraničního obchodu příslibem pro růst HDP v letošním třetím čtvrtletí. Euro včera k dolaru přesto lehce zpevnilo (o 0,2 % na 1,054 USD/EUR).

Autor: Jaromír Gec

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688