Vlada.cz (Vláda)
Ze světa  |  05.10.2023 16:11:00

Premiér Fiala se v Granadě zúčastnil jednání Evropského politického společenství

Předseda vlády ČR Petr Fiala se ve čtvrtek 5. října zúčastnil ve španělské Granadě summitu Evropského politického společenství. Lídři evropských států a vlád se v rámci plenárního zasedání věnovali otázkám odolnosti a prosperity celého kontinentu, postavení Evropy na globální scéně a diskutovali také o ekonomické síle Evropy a ekonomické bezpečnosti. Premiér vystoupil rovněž na kulatém stolu k tématu energetiky a boje proti změnám klimatu a měl řadu bilaterálních jednání.

Předseda vlády na jednání zdůraznil, že energetická bezpečnost musí být pro Evropu jako celek nejvyšší prioritou. „Jednoznačně jsme se shodli, že energetická politika je dnes součástí národní bezpečnosti a také na potřebě celoevropské spolupráce na infrastrukturním propojení. Při koncipování energetické bezpečnosti a spolupráce v Evropě je také důležité zohledňovat národní podmínky a rozdíly mezi zeměmi, které jsou dány geografickými a dalšími faktory,“ uvedl premiér Fiala.

Český předseda vlády se na okraj summitu sešel s britským premiérem Rishi Sunakem. „Bavili jsme se o konkrétních projektech, především o spolupráci našich zemí ve vývoji a zavádění malých modulárních reaktorů,“ uvedl premiér. Před měsícem ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a britský ministr pro energetickou bezpečnost a klimatickou neutralitu Andrew Bowie podepsali v Praze společné prohlášení o spolupráci v oblasti vývoje a uplatnění malých a středních jaderných reaktorů. Velká Británie se tak stala první zemí, se kterou Česká republika takové prohlášení podepsala.

S německých kancléřem Olafem Scholzem český premiér diskutoval o vývoji automobilového průmyslu v Evropě, což je téma zásadní pro oba státy. Možnosti řešení nelegální migrace byly hlavním tématem bilaterálního jednání s italskou premiérkou Giorgiou Meloni. Premiér se v Granadě sešel i s řeckým premiérem Kyriakosem Mitsotakisem, představitelkou běloruské opozice Svjatlanou Cichanouskou či s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.


Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Ne 20:58  SCIO press conference on China's imports, exports in Q1 2024 China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne 20:48  Clusters of severe storms and heavy rain are possible through early tonight from... US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688