Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  05.10.2023 09:16:54

Třetí negativní obchodní den na evropských akciích i na pražské burze (-0,5 %) - Ranní přehled

Komentář k akciovému trhu
Pražská burza - Index PX: 1,333 bodů (-0.5% d/d); objem: 265 mil.

Třetí negativní obchodní den na evropských akciích, třetí červený den také na pražské burze. Na ztrátě indexu PX (-0,5 % d/d) se podílely všechny emise z hlavního segmentu až na TMR, kde ale neproběhl žádný obchod.

V propadu pokračoval za nižšího objemu ČEZkterý se podíval pod 960 , aby den zakončil na ceně 962,6 (-0,7 % d/d). Komerční banka, která zaznamenala největší objem obchodů, uzavřela níže o -0,2 % na ceně 667 Zelenější pole bylo vidět na trhu Start, kde rostly emise eMan (+3,9 %), Gevorkyan (+1,7 %), Hardwario (+0,8 %) a Karo Leather (+1,2 %).

I při středě se na trhu udržel výrazně podprůměrný objem obchodů, 265 mil. .

USA - Dow Jones: 33,130 (+0.4%); S&P500: 4,264 (+0.8%); Nasdaq: 13,236 (+1.4%)

Akcie na Wall Street zakončily středeční seanci v zelených číslech, a index Dow Jones tak přerušil sérii tří poklesů v řadě. Přírůstek pracovních míst v soukromém sektoru dle agentury ADP byl nejslabší od ledna 2022, což vyvolalo mezi investory otázky ohledně dalšího vývoje pracovního trhu. Index ISM ve službách dopadl víceméně dle očekávání trhu, nicméně dílčí ukazatel nových objednávek zaznamenal v září výrazný propad.

Na slabší makrodata reagoval ústupem z lokálních maxim jak dolar, tak výnosy na dluhopisech, což přineslo na trhy potřebné uklidnění. Pozitivně působí na důvěru spotřebitelů také říjnový více jak 10% pokles cen ropy, který tlumí inflační očekávání. Černé zlato odepsalo během čtvrtečního dne okolo 5 % (WTI 84,67 USD) pod vlivem pokračující technické korekce a nečekaně vysokých týdenních zásobách benzínu v USA.

Hlavní index S&P 500 nakonec přidal necelých 35 bodů (+0,81 %; 4 263,75 b.). V čele růstu stály technologie s akciemi výrobce elektromobilů Tesla Motors (+5,93 %; 261,16 USD), které kromě uvedení dostupnějšího modelu Y na trh také těží z pokračující stávky zaměstnanců velkých amerických automobilek.

Komentář k devizovému trhu

Americký dolar po dalším prudkém posilování z předchozích dní prošel mírnou korekcí, když se z 1,045 vrátil nad 1,05 USD/EUR. Důvodem mohla být slabší makročísla v podobě objednávek zboží dlouhodobé spotřeby, než čekal trh. Díky mírnému oslabení dolaru se stabilizovalo po dlouhém poklesu zlato, které se obchodovalo mírně nad 1 820 USD za unci.

Koruna včera vstupovala do obchodování na slabších úrovních přes 24,50 CZK/EUR, ale během dne se vrátila na 24,40, což je přesně průměr posledních 10 obchodních dní.

Kalendář – významné události

Německo: Obchodní bilance za srpen: 16,6 mld. EUR (oček. 15 mld.)
14:30 – USA: Obchodní bilance (srpen)
14:30 – USA: Žádosti o podporu v nezaměstnanosti

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688