mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  04.10.2023 13:53:00

Příležitosti pro české firmy v italských vesmírných programech


Itálie soustavně investuje do kosmického sektoru, přičemž její státní rozpočet ji řadí mezi tři nejvýznamnější země na evropské úrovni. V roce 2022 Itálie vyčlenila 3,083 mld. eur, což ji řadí na třetí místo za Německo a Francii. Kromě toho na vnitrostátní úrovni Itálie vyčlenila více než 2 mld. eur, a prostřednictvím dohod podepsaných s Italskou kosmickou agenturou ASI a Evropskou kosmickou agenturou ESA byl rovněž zahájen investiční proces na realizaci kosmických programů plánovaných v rámci Národního plánu obnovy a odolnosti PNRR. Celkově díky investicím ve výši přibližně 7,3 mld. eur, které Itálie předpokládá pro vesmírné programy do roku 2026, se chystá italský kosmický průmysl na významný růst.

IRIDE, jeden z nejdůležitějších evropských kosmických programů pro pozorování Země, bude realizován v Itálii z iniciativy vlády díky prostředkům PNRR a bude dokončen do roku 2026 pod vedením ESA a s podporou ASI. IRIDE je komplexní systém sestávající se ze 69 satelitů pro pozorování Země různých typů, z nichž většinu vypouští nosná raketa VEGA-C (výroba v Avio v Colleferro – region Lazio). IRIDE má spolu s dalšími národními a evropskými kosmickými systémy sloužit orgánům veřejné správy, jako je civilní ochrana a mnoho dalších, k boji proti hydrogeologické nestabilitě a požárům, ochraně pobřeží, monitorování kritických infrastruktur, kvality ovzduší a povětrnostních podmínek. V neposlední řadě bude poskytovat analytické údaje pro vývoj komerčních aplikací začínajícími podniky, malými a středními podniky a průmyslovými podniky. Program má celkový rozpočet přibližně 1,1 mld. eur a bude dokončen do poloviny roku 2026. Na projektu se podílí italský kosmický průmysl s více než 47 společnostmi, které budou systém budovat a nabízet služby uživatelům.

Vzhledem k perspektivám růstu kosmického průmyslu, technologické konkurenceschopnosti českých firem i již existujících případů spolupráce s italským kosmickým průmyslem, vidíme v jeho expanzi další příležitosti pro české firmy, které mohou uspět rovněž jako subdodavatelé.

Českým firmám z oboru vesmírného průmyslu doporučujeme pravidelně sledovat webové stránky Italské vesmírné agentury, kde jsou zveřejněny přehledy vypisovaných tendrů. Obecně platí, že velké společnosti vedou registr dodavatelů a vypisované tendry jsou určeny pro registrované subjekty. Doporučujeme rovněž sledovat webové stránky Evropské vesmírné agentury ESA.

Zápis do seznamu dodavatelů ASI lze provést prostřednictvím webových stránek ASI.

Zájemci o bližší informace se mohou rovněž obracet na ekonomické oddělení Velvyslanectví ČR v Itálii, email: commerce_rome@mzv.cz.

Petr Havlík, ekonomický diplomat, Andrea Nimmerfrohová, ekonomický specialista, Velvyslanectví ČR v Římě


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688