Uzsvm.cz (UZSVM)
Reality  |  11.10.2023 23:29:17

Zajímavé příběhy nedostatečně identifikovaných vlastníků nemovitostí - Stopy po spoluvlastníkovi vedly až do Kanady. Chybný zápis z nedávné doby se podařilo vyřešit

Aktualizovaný seznam pozemků a budov bez majitele - hledání dle jména
Hledat pouze jméno

Příklady hledání v seznamu pozemků:

Absolon | Elsner Hugon | Josefa Bílá | Novák Kolín | Adamec Letohrad | Stavby | Největší

Pátrání po původních vlastnících vedlo napříč republikou

ÚZSVM pomohl na základě žádosti starostky obce Dědová s dohledáním nedostatečně identifikovaných vlastníků nemovitostí. Obec pozemky o výměře 4 327 m2 potřebovala získat do svého vlastnictví, aby mohla požádat o dotace na vybudování cyklostezky, opravu komunikací a zasíťování cest. Na listu vlastnictví byli na základě zápisů v pozemkové knize z let 1917 a 1930 uvedeni manželé Jaroslav a Marie K. Podařilo se zjistit, že paní Marie v listopadu 1945 z Dědové přesídlila do Dolního Gruntu a v roce 1969 zemřela v České Kamenici. Následně se podařilo dohledat, že pan Jaroslav zemřel v roce 1951 v obci Dolní Podluží. ÚZSVM poté mohl požádat příslušný soud o zahájení dodatečných dědických řízení po obou vlastnících.

Dohledání vlastníka pomohla práce v terénu

ÚZSVM dohledával nedostatečně identifikovaného majitele garáže v Prostřední Suché v Havířově. Majitel pozemku pod ní neměl o tom, komu patří, žádné informace. Vlastník garáže kontaktoval ÚZSVM až na základě výzvy, kterou mu úředníci opakovaně vylepovali na vrata. Následně s nimi celou záležitost konzultoval a poté předložil katastrálnímu úřadu listiny o vlastnictví stavby. Tím bylo zahájeno řízení, na jehož konci bude mít garáž svého řádně zapsaného majitele.

Stopy po spoluvlastníkovi vedly až do Kanady

ÚZSVM pátral po neznámém spoluvlastníkovi zemědělského pozemku v Rohatci. Úřad nakonec dohledal, že spolumajitelem byl vyznamenaný československý hrdina sloužící za druhé světové války u letectva v Kanadě. Rohatecký rodák zesnul v roce 1942 ve službách kanadského královského letectva, kde sloužil jako mechanik a dosáhl hodnosti seržanta. Jeho životnímu příběhu věnoval svou knihu Pavel Vančata. Ze strany ÚZSVM bylo příslušným osobám sděleno, jak dále postupovat. K zahájení dědického řízení je zapotřebí doložit doklad o úmrtí, který lze získat od příslušného úřadu v Kanadě, kde muž zemřel.

Chybný zápis z nedávné doby se podařilo vyřešit

ÚZSVM vyřešil neobvyklý případ, kdy v seznamu nedostatečně identifikovaných vlastníků figurovala bytová jednotka v novostavbě resortu Farské lúky v Čeladné. ÚZSVM zjistil, že kupní smlouva je z října 2009, a šlo tak o chybný zápis v katastru nemovitostí. Prostřednictvím dálkového přístupu k údajům katastru nemovitostí byla ze sbírky listin dožádána dotčená smlouva a v ní byly dohledány potřebné identifikátory vlastníka, kterým byl cizí státní příslušník. Ve spolupráci s katastrálním pracovištěm pak byl chybný zápis v katastru opraven.

ÚZSVM pomohl Praze se získáním pozemků pod městskými komunikacemi

Bezúplatnému převodu dvou pozemků v pražských Stodůlkách do majetku hlavního města Prahy předcházelo dohledání vlastníka. Na parcelách o rozloze přes 1 000 m2 v ulicích Liběšická a Podohradská se nacházejí komunikace v majetku města. ÚZSVM nejprve ve spolupráci s Národním archivem a Centrální evidencí obyvatel zjistil, že neznámý majitel naposledy bydlel v Králově Dvoře a zemřel v roce 1954. Na základě tohoto zjištění podal ÚZSVM podnět k projednání dodatečného dědictví. Soud oslovil všechny v úvahu přicházející dědice, ti se však dědictví zřekli. Parcely tak připadly státu. Teprve poté mohlo dojít k sjednocení vlastnictví komunikací a pozemků pod nimi.

Více:
Nedostatečně identifikovaní vlastníci - otázky a odpovědi. Rok 2023 je posledním, kdy se mohou skuteční vlastníci nemovitostí přihlásit o svá práva.
Dohledávání nemovitostí nedostatečně identifikovaných vlastníků - otázky a odpovědi

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688