mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  03.10.2023 14:06:00

Před 30 lety Portugalsko vypustilo svou první a jedinou družici – to se má nyní zásadně změnit

Před 30 lety Portugalsko vypustilo svou první a jedinou družici – to se má nyní zásadně změnit

03.10.2023 / 13:45 | Aktualizováno: 03.10.2023 / 14:06

Dne 26. září 1993, ve 2.45 portugalského času, odstartovala z vesmírného střediska Kourou ve Francouzské Guyaně raketa Ariane 4 s portugalskou družicí PoSat-1. Vypuštění PoSat-1 bylo prvním milníkem tehdejšího vesmírného projektu, který financoval především portugalský průmysl (firmy jako např. Efacec, Marconi či Oficinas Gerais de Material Aeronáutico OMGA) a který úzce spolupracoval s britskou Univerzity of Surrey, jež dodala technologie pro uvedenou družici.

Tehdejší portugalští inženýři cítili hrdost a byli plni naděje, že tento úspěšný projekt bude dále pokračovat s cílem vypustit v následujících letech další družice a vybudovat dokonce i sítě portugalských satelitů, což by znamenalo zajištění stabilní pozice Portugalska v rámci portugalského a potažmo evropského vesmírného výzkumu. Družice PoSat-1 byla např. využívána portugalskou armádou k přenosu zpráv v Bosně nebo Angole, obsahovala přijímač GPS či hvězdný senzor s větší přesností než většina satelitů k dnešnímu dni.

Nicméně v následujícím období, kdy v roce 1995 došlo ke změně vlády, která vnímala vesmírnou politiku spíše stále ještě prizmatem soupeření mezi USA a Ruskem, se zastavily investice do vesmírných projektů, a došlo tak k postupnému úpadku družicového projektu.

Vstup Portugalska do Evropské vesmírné agentury – očekávání nenaplněna

V roce 2000 však nastal další milník, kdy Portugalsko vstoupilo do Evropské vesmírné agentury (ESA). Pro portugalský vesmírný průmysl to představovalo řadu příležitostí pro zakládání nových společností a pro zapojování se do společných evropských projektů. Ovšem i zde investice do ESA stagnovaly. Portugalsku se tak nepodařilo zvýšit svou váhu ve srovnání s podobně velkými evropskými zeměmi a dlouhou dobu se pohybovalo mezi zeměmi, které do ESA přispívají nejméně (pouhých 0,6% celkového rozpočtu, tedy 31 milionů EUR ročně).

Vesmírná politika jako jedna z klíčových priorit současné vlády

Vládní představitelé si začali postupně uvědomovat, i v kontextu aktuálního mezinárodního dění a dalších událostí jako přírodní katastrofy v důsledku změny klimatu, že posílení národní vesmírné politiky může přinést důležité ekonomické i politické výhody. Proto se vláda současného premiéra Antonia Costy rozhodla v roce 2022 navýšit finanční prostředky pro programy ESA s celkovou investicí 115 miliónů EUR v průběhu následujících 5 let, dala si za cíl vytvořit tisíc nových pracovních míst v této oblasti a dosáhnout ročního obratu firem mezi 400 až 500 milionů EUR. Současně byla v roce 2019 založena Portugalská vesmírná agentura, která má za úkol na národní úrovni koordinovat vesmírnou politiku a rozvíjet průmysl v oblasti vesmírného výzkumu. Nastalou změnu potvrdila i nyní již bývalá šéfka této agentury Chiara Manfletti, která uvedla, že „z Portugalska se stává atraktivní země pro zahraniční firmy, které chtějí rozvíjet projekty spojené s vesmírem. Bonusem je právě skutečnost, že země má jednu centrální vesmírnou agenturu“.

Vypuštění nových družic v letech 2024 - 2026

Proto není náhoda, že Portugalská vesmírná agentura v těchto dnech uspořádala konferenci k připomenutí výročí 30 let od vypuštění výše uvedené družice a kterou využila k oznámení svých priorit pro následujících 10 let. Ministryně pro vědu, technologie a vzdělání Elvira Fotunato oznámila, že Portugalsko hodlá v následujících měsících vypustit tři družice. Pokud vše půjde podle plánu, v únoru příštího roku, by měla být druhou portugalskou družicí ve vesmíru družice Aeros, vyvinutá společností Thales Edisoft Portugal a podporovaná Massachusetts Institute of Technology (USA). Měla by být nesena na raketě Falcon 9 společností SpaceX. Za úkol bude mít monitorovat oceány (např. mořskou biologickou rozmanitost a vývoj teplot v oceánech). Druha družice by měla být ISTSat-1, jejíž cesta se očekává ve druhé polovině roku 2024. Jedná se o družici vytvořenou studenty a profesory z Instituto Superior Técnico na Lisabonské univerzitě s cílem vyvinout spolehlivější radar pro letectví na Zemi. A třetí zmínění satelit, tentokrát též průmyslový, by měl být vypuštěn též ve druhé polovině roku 2024 a který má představovat první objekt satelitní konstelace VLES, za který odpovídá LusoSpace a jehož posláním bude zlepšovat námořní komunikační systém.

Vedle toho Portugalská vesmírná agentura spustila výzvu pro firmy a vědecká pracoviště s cílem vytvoření „Atlantické konstelace družic“, která je otevřena dalším zemím a která má za cíl skrze vybudování a vypuštění 12 – 16 družic pozorovat oblast Atlantského oceánu.

Nemalé ambice Portugalska pro následující roky

Vedle vypouštění družic však současná vláda hodlá jít ještě mnohem dále. Chce dokončit infrastrukturu teleportu Santa Maria na Azorských ostrovech (Centro Tecnológico e Espacial de Santa Maria), aby mohl sloužit pro starty malých nosných raket a podpořit technologie pro monitoring vesmírného provozu včetně vesmírného odpadu. Zvláště co se týče problematiky vesmírného odpadu, Portugalsko deklaruje značný zájem o tento problém včetně zapojení se do rozvoje nástrojů, které pomohou s jeho řešením.

Navíc portugalští vědci plánují, že ostrov Santa Maria by se měl stát místem, kam přistane evropské vozítko ESA Space Rider, přičemž Portugalsko deklarovalo svůj zájem účastnit se tohoto projektu komplexně (tedy od jeho konstrukce po jeho přistání až po vědecko-analytickou část). Vedle toho se chce Portugalsko umístit na špičce využívání dat z pozorování Země pro rozvoj aplikací, zvláště pak pro mořský monitoring, pro prevenci požárů, pro monitoring pobřežní eroze, pro vodní management či pro přesnější zemědělství.

Příležitosti pro české firmy i vědecká pracoviště

Je zcela evidentní, že portugalská vesmírná politika nyní zažívá dynamický rozvoj. Současná vláda si vesmírnou politiku určila jako jednu z priorit, navyšuje finanční prostředky a dokonce neváhá využít evropského Nástroje na podporu oživení a odolnosti. Vedle podpory národního průmyslu se rozvíjí i vědecká pracoviště v oblasti vesmíru, což nabízí značné příležitosti spolupráce jak pro české firmy, tak i pro české výzkumné instituce, které v posledních letech zaznamenávají značné úspěchy na evropské i mezinárodní vesmírné scéně.

Vypracovala: PhDr. Kateřina Bocianová, Ph.D., zástupkyně velvyslance

přílohy

Tým portugalských inženýrů - 44 KB JPG (Obrázek / Fotka) 3.10.2023
https://www.mzv.cz/file/5199920/Creditos____Fernando_Carvalho_Rodrigues.jpg


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688