Mladá Boleslav (mb-net.cz)
Z regionů  |  03.10.2023 15:06:00

Mladá Boleslav - Bioplynová stanice se chystá do ostrého provozu

V úterý dopoledne se v areálu bioplynové stanice v průmyslové zóně Plazy uskutečnilo symbolické slavnostní zahájení ostrého provozu této nejmodernější bioplynové stanice v České republice. Definitivní start je v plánu již na konci listopadu letošního roku, protože po ročním zkušebním provozu jsou odladěny všechny provozní parametry a stanice bude přijímat ročně minimálně 25 tisíc tun biologicky rozložitelných odpadů. Slavnostního aktu se zúčastnili zástupci firmy Compag Mladá Boleslav, kompletní vedení města v čele s primátorem Raduanem Nwelatim, zástupce rakouské skupiny Brantner green solutions, zhotovitelské firmy i dodavatelů technologií.
Slavnostní otevření bioplynové stanice.
Slavnostní otevření bioplynové stanice.
 

 
 
Unikátní technologie si poradí se zbytky potravin a celou řadou odpadů rostlinného i živočišného původu. Energie z odpadu se zde promění v zelený biometan, který je skrze vlastní čerpací stanici bioCNG využíván jako pohon autobusů mladoboleslavské MHD i aut svážejících odpady.
„Jsem velice rád, že je to právě skupina společností Compag, která na českém trhu strategicky naplňuje tímto projektem cíle EU na využívání odpadů a cirkulární ekonomiky,“ říká Radek Lizec, jeden z jednatelů Compagu Mladá Boleslav.
Tento „zelený“ projekt je opravdu velmi důležitý pro budoucnost životního prostředí. Tím, že se bude v dopravě více využívat biometan, se uspoří se nejen produkce emisí CO2, ale dojde i k snížení jiných provozních parametrů, jako je hlučnost či náklady na celkový provoz.
„Jsme velice pyšní na tento projekt i v návaznosti na využití vyrobeného biometanu v naší městské hromadné dopravě. Odpad, který vzniká v domácnostech občanů našeho města, najde další využití," uvedl primátor Raduan Nwelati, pro nějž je to jeden ze zásadních projektů, které ve své roli prosadil a pomohl s jejich realizací. "Obrovský dík patří každému, kdo se na této stavbě podílel, cesta za tím, kde stojíme dnes, rozhodně nebyla jednoduchá. O to větší mám radost, že se první etapu podařilo zdárně realizovat a my můžeme bioplynku uvést do ostrého provozu," podotkl.
„Flotila autobusů na bioCNG postupně zcela nahradí veškerou techniku s pohonem na fosilní paliva. Zpracovávat se budou i přebytky biometanu. Ty se vtlačí do plynárenské soustavy, kde nahradí zemní plyn, čímž jako obnovitelný zdroj energie přispějí k omezení produkce emisí CO2," doplnil druhý jednatel Compagu Miloslav Neuman.
Ředitel dopravního podniku Marek Džuvarovský pak dodal, že aktuálně jezdí na bioCNG 21 z 32 autobusů, které má DPMB k dispozici. "Momentálně tedy jezdí na tento ekologický pohon dvě třetiny našeho vozového parku, ale do budoucna na něj přejdeme kompletně. Už víme, že se nám podařilo získat dotaci na dalších 17 autobusů."
První náměstek primátora Jiří Bouška pak připomněl, že první etapou plány zdaleka nekončí. "Mám radost, že se nám povedlo dokončit bioplynku jako první krok naší vize, za kterou dlouhodobě jdeme. Tedy komplexně zpracovávat komunální odpad z Mladé Boleslavi a okolí. To samozřejmě není možné bez peněz, proto mě těší, že se nám podařilo uspět s projektem Bezodpadové Mladoboleslavsko. Jde zhruba o 200 milionů korun, které dostaneme v rámci ITI přes ministerstvo životního prostředí a přes Státní fond životního prostředí. Součástí toho je i rozvoj bioplynové stanice, vybudování sběrného dvora, podzemní kontejnery a podobně," uvedl.

Jak to funguje?

Zajímavá je i praktická část projektu, který je tvořen 17 technologickými celky. Auto s odpadem se zváží, vjede do haly a vyloží ho do příjmové jímky. Šnekovým dopravníkem je dávkován do třídící linky. Zde se oddělí obalový materiál a inertní frakce, jako je písek, sklo nebo kámen. Třídící linka je jednou z nejdůležitějších součástí technologického řešení a dokáže účinně odloučit biologicky nerozložitelné materiály, jako jsou např. plasty, kovy či sklo. Po pasterizaci bez nežádoucích patogenních mikroorganismů je tento materiál přečerpán do fermentorů a dochází k produkci bioplynu. Bioplyn pak zajišťuje i energetickou soběstačnost celého provozu BPS. Cirkulární smyčku uzavírá výroba certifikovaných hnojiv pro využití v zemědělství.

 

Slavnostní otevření areálu ekologického využití odpadu

 
Zveřejnil: Šárka Charousková
Vytvořeno / změněno: 3.10.2023 / 3.10.2023

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688