mpo.cz (MPO)
Studium  |  29.09.2023 14:16:00

Nový pohled na inovační politiku přináší studie MPO a JRC

 
Nový pohled na inovační politiku České republiky a klíčové směrnice pro dosažení větší udržitelnosti. Ministerstvo průmyslu a obchodu a Joint Research Centre (JRC) Evropské komise vypracovalo studii „Sladění chytré specializace s transformativní inovační politikou“ (Aligning smart specialisation with transformative innovation policy).

Studie je k dispozici zde: https://europa.eu/!WVftr3.

Studie se zaměřuje na možnosti začlenění nových nástrojů, tzv. misí, do strategií inteligentní specializace. Cílem je řešit společenské výzvy a přispět k cílům udržitelného rozvoje. Vznikala v úzké spolupráci s pracovníky Ministerstva průmyslu a obchodu a dalšími experty na inovační politiku. Shrnuje relevantní oblasti pro realizaci misí, od návrhů a vytipování témat přes implementaci až po monitoring a evaluaci. Státy a regiony v Evropě se stále více zaměřují na globální společenské výzvy a jejich řešení, což odráží i přijetí mezinárodně platných strategií, jako je Zelená dohoda pro Evropu (EGD – European Green Deal) a agenda OSN 2030 definující Cíle udržitelného rozvoje (SDGs).

V roce 2018 zahájilo Joint Research Centre Evropské komise práce na vývoji nového přístupu orientovaného na společenské výzvy a hledání způsobů jeho začlenění do strategií inteligentní specializace (S3). Vznikl tak mezinárodní výzkumný projekt, do kterého byla zapojena i Česká republika. Cílem bylo nalézt postupy k naplnění aktivity OSN s názvem STI4SDG Roadmap, která doporučuje státům a regionům vytvořit si vlastní "cestovní mapu" k využití vědy, technologií a inovací k naplnění SDGs.

Výzkumná a inovační politika zaměřená na mise se již stala jedním z prvků S3 strategie České republiky. Národní RIS3 tým na MPO již připravil dvě mise, které již nachází své místo ve výzvách a veřejných soutěžích. „Příprava metodiky rozvoje misí je náročná disciplína, která vyžaduje zapojení domácích i zahraničních odborníků,“ říká vrchní ředitel sekce digitalizace a inovací Petr Očko a dodává: „Tato rámcová studie nám poskytuje cenný teoretický základ pro metodiku rozvoje misí, která bude rovněž jedním z výstupů projektu Systémová podpora implementace a řízení Národní RIS3 strategie 2023+. Společná práce expertů z JRC a jím oslovených spolupracovníků, členů národního RIS3 týmu MPO i dalších zapojených odborníků z národní i krajské úrovně nám přináší souhrnné poznatky o zakomponování problematiky udržitelnosti do S3 strategie, uvádí konkrétní opatření a postupy k podpoře realizaci misí včetně ustavení systému monitorování a hodnocení.“

Studie je členěna do 7 kapitol:

  1. Inteligentní specializace zaměřená na společenské výzvy pro SDGs.
  2. Rámec pro mise orientované na společenské výzvy
  3. Soubor nástrojů pro S3 mise
  4. Postupy podporující implementaci S3 misí
  5. Monitoring a evaluace S3 misí
  6. Odkazy na vytvoření rámce pro plánování S3 misí
  7. Závěry a doporučení

Kromě této studie, která shrnuje hlavní zásady pro tvorbu S3 misí, získal národní RIS3 tým i specifická doporučení pro Českou republiku, která zohledňují situaci v inovační politice v našich podmínkách. Konkrétně JRC tým doporučuje tato klíčová opatření:

  • Nastavit vhodný mechanismus komunikace jednotlivých ministerstev či řídicích orgánů. Znamená to přechod od podpory založené na programech na tzv. portfolio přístup.
  • Mít dostatečné lidské zdroje pro tvorbu a zejména koordinaci implementace misí.
  • Změnit mentalitu na straně poskytovatelů i žadatelů z podpory vybraných technologických řešení na komplexnější „mission-oriented approach“.

 

Právě tato doporučení resort promítne do metodiky rozvoje misí a zdůrazní při komunikaci s relevantními stakeholdery v oblasti výzkumu, vývoje a inovací.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688