Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Z domova  |  29.09.2023 18:51:25

Cena odtajněna: stát kupuje soustavu domácích plynovodů, resp. zadluženou společnost NET4GAS za minimálně 3 miliardy korun

Vláda ve středu na svém zasedání schválila koupi společnosti NET4GAS Holdings (dále jen NET4GAS), tedy skupinu držící výlučnou licenci pro přepravu zemního plynu v České republice, provozující téměř 4 tisíce km plynovodů, tři hraniční předávací stanice, pět kompresních stanic a stovku předávacích stanic na rozhraní s vnitrostátní distribucí plynu. V minulých letech velmi ziskovou firmu, která mezi lety 2015 a 2022 vykázala v souhrnu čistý zisk 27,7 mld. . Na druhou stranu s nemalými závazky – vydanými dluhopisy za 18,5 mld. a úvěry 14,5 mld. . A hlavně NET4GAS přišla o podstatnou část tradičního byznysu. V návaznosti na válku na Ukrajině totiž její soustavou ruský plyn již neputuje nejen k nám, ale též do dalších zemí, především Německa.

Net4Gas  

Český stát se stane vlastníkem NET4GAS prostřednictvím státní firmy ČEPS, která zrovna v tomto měsíci dokončila koupi šesti podzemních zásobníků plynu od RWE za 360 mil. EUR (8,7 mld. ). ČEPS coby státní provozovatel elektroenergetické přenosové soustavy se tak stane výrazným hráčem také v oblasti plynu. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela k tomu mj. uvedl: „Za společnost NET4GAS není náhrada. Jestli chceme do České republiky dovážet plyn, bude to mít na starosti právě ona. Nakupujeme tak základní stavební kámen české energetické bezpečnosti.“

Transakce podepsána, podléhá ještě schválení regulátory

Dnes v pátek 29. září byla podepsána příslušná smlouva. Dle ní ČEPS současným vlastníkům, skupině Alianz a Omers, za NET4GAS zaplatí prvotně 3 mld. . Případnou druhou část ceny zaplatí v případě splnění ekonomických výkonnostních parametrů NET4GAS ve dvou splátkách, a to do výše maximálně 2 mld. . ČEPS transakci bude financovat z vlastních zdrojů. Kupní cena je pro stát podle posudků renomovaných, důvěryhodných institucí spravedlivá. Potvrdila to jak jedna z největších světových bank, tak renomovaná nadnárodní poradenská společnost, resp. ministr Síkela uvedl, že stát má v tomto ohledu tři znalecké posudky.   

Dle vlády by plynovody firmy NET4GAS mohly být součástí vodíkového koridoru, který do budoucna počítá s přepravou až 16 miliard kubíků plynu ročně z Ukrajiny přes Slovensko a Česko do Německa. Pro využití potrubí na vodík budou potřeba náročné investice. Pro tento projekt má společnost NET4GAS velkou šanci získat finanční podporu od Evropské komise, což Ministerstvo průmyslu a obchodu aktivně podporuje i při jednáních s dotčenými úřady.

Bude Slovensko, Maďarsko a Rakousko nadále odebírat ruský plyn?

roce 2024 vyprší kontrakt na tranzit plynuRuska přes Ukrajinu. V případě jeho neprodloužení by státy jako Slovensko, Rakousko či Maďarsko spoléhaly na dodávky plynu přes Česko. „Vzhledem k proměně, kterou prochází evropská energetika, je důležité, aby stát měl možnost podporovat průběh nutných změn a realizaci nových projektů. NET4GAS zajišťuje mezinárodní tranzit, tedy přepravu plynu pro zákazníky přes Českou republiku a do ní. Proto je pro nás tato infrastruktura tak klíčová,“ řekl ministr Síkela s tím, že nákup NET4GAS je investice do energetické bezpečnosti České republiky, investice, která pomůže dalšímu rozvoji české energetiky.

Fitch nadále predikuje provozní zisk

Zmínit možno poslední květnový krok ratingové agentury Fitch, která v návaznosti na ztrátu části byznysu dále snížila rating hlouběji do „spekulativního pásma“. Konkrétně rovnou o 2 stupně z „BB+“ na „BB-“. Výhled již nenení „negativní“, ale ani stabilní. Fitch zkrátka ve svém výhledu čeká, co se s firmou, resp. její byznys bude dále vyvíjet. Ve svých konzervativních projekcích Fitch očekává za letošní rok zisk EBITDA přes 2,2 mld. . V letech 2024-2026 pak v průměru mírně přes 3 mld. , když ještě loni v říjnu predikovala 5,5 mld. .

ČEPS kupuje provozovatele přepravní soustavy pro zemní plyn v ČR. Sjednaná kupní cena je složena ze dvou částí. Zástupci ČEPS, a.s., dnes podepsali kupní smlouvu na nákup společnosti NET4GAS Holdings

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

02.10. 07:36  Podivné (R2)
02.10. 06:45  Podivné (Esorimr)
02.10. 01:00  Podivné (čas sklizně)
01.10. 23:57  Podivné (čas sklizně)
01.10. 22:32  Podivné (R2)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688