skoda-auto.cz (Škoda auto)
Auto Moto  |  29.09.2023 09:00:00

Vylepšený Enyaq je tu. Silnější a s delším dojezdem

„Modely rodiny Enyaq se dočkají drobných vizuálních změn, které přinesou soulad s novou vizuální identitou značky. Chybět nebudou nová loga a nápisy, naopak z nich mizí označení iV. Jednotlivé verze se nově odlišují pouze číselným označením, případně označením modelu, jako jsou varianty RS či Laurin & Klement,“ popisuje některé z novinek Jaromír Mendl z produktového marketingu modelové řady Enyaq. Výroba vozů modelového roku 2024 začne začátkem listopadu.

ENQ_NG_CP_008_Rear_0623_ba55e38e Škoda Enyaq 85

Pokrok u pohonu

Kromě vizuálních změn vozy dostávají také technická vylepšení, a to jak u elektromotorů, tak baterií. Místo provedení Enyaq 80 a Enyaq 80x přicházejí nové verze Enyaq 85 a Enyaq 85x, totéž platí i u provedení Coupé. Ke změně označení výkonnostní varianty dochází kvůli novým elektromotorům zadní nápravy a vylepšenému managementu baterie. Vozy nového modelového roku díky těmto změnám disponují zvýšenou kapacitou dojezdu, zlepšenou celkovou rychlostí nabíjení a lepším zážitkem z jízdy.

ENQ_NG_CP_001_0623_20acabf0 Hlavními vylepšeními rodiny vozů Enyaq pro rok 2024 jsou delší dojezd, vyšší výkon i kratší časy nabíjení.

Enyaq 85 ve WLTP cyklu ujede na jedno nabití až 565 kilometrů a z 10 na 80 % kapacity se baterie dovede nabít za 28 minut. Polepšilo si také provedení Coupé, které ujede až 576 kilometrů. Zlepšila se i dynamika díky tomu, že elektromotor na zadní nápravě má nově maximální výkon až 210 kW, zatímco doposud to u odpovídající verze bylo 150 kW. Zrychlení z nuly na 100 km/h tak verze 85 zvládne za 6,7 sekundy, což je o dvě sekundy rychleji než dříve.

Verze s pohonem všech kol Enyaq 85x má nově systémový výkon také 210 kW, což je nárůst o 15 kW. Stovku zvládnou nové verze za 6,6 sekundy. Navíc Enyaq 85x ujede na jedno nabití až 538 kilometrů, verze Coupé pak ještě o 10 kilometrů více. Nabíjení této varianty nabízí špičkový výkon až 175 kW, což přináší zkrácení času potřebného na nabití z 10 na 80 % kapacity na 28 minut.

ENQ_NG_CP_087_0623_73c29d38 Verze 85 a vyšší dostanou mimo jiné novou grafiku infotainmentu.

Totéž platí i pro nový Enyaq RS, který se může pochlubit optimalizovanou chemií článků baterie s vylepšeným termálním managementem a možností vyššího maximálního nabíjecího výkonu. Enyaq RS také těží z nárůstu výkonu, nově budou mít řidiči k dispozici rovných 250 kW. Zrychlení z nuly na 100 km/h tak zvládnou obě karosářské varianty za 5,5 sekundy a dojezd narostl na 541 kilometrů, respektive na 547 kilometrů u varianty Coupé. Maximální rychlost zůstává u verze RS stejná, tedy 180 km/h*, nově však takto rychle mohu jet i varianty 85 a 85x. To umožňují nové elektromotory s vyšším točivým momentem, které dovolují při zachování nebo zlepšení dynamiky jiné nastavení celkového převodového poměru.

„Důležitou novinkou pro vozy modelového roku 2024 v provedení Enyaq 85 a vyšší je možnost předehřevu baterie. Může se spouštět automaticky, když uživatel v navigaci zadá cestu k vysokorychlostní nabíječce (HPC), nebo ho lze aktivovat manuálně v infotainmentu vozu,“ doplňuje Jaromír Mendl.

Automatické zamykání a další změny

Vylepšený Enyaq verze 85 a vyšší dostane i řadu dalších, na první pohled možná méně výrazných změn. Jde o detaily, jako třeba upravené uspořádání ovládacích tlačítek. Zajímavostí je i funkce automatického uzamčení auta, když od něj řidič s klíčkem odejde na určitou vzdálenost. Tato funkce je nově součástí paketu Clever a výše.

ENQ_NG_CP_102_0623_91170e3d Zajímavostí je třeba upravené uspořádání ovládacích tlačítek.

Pro provedení Enyaq 85 a vyšší pak platí i změny v infotainmentu vozu. Dostane nový software verze 4.0, který mimo jiné přináší i zcela přepracované uživatelské prostředí. To opět vychází z nové identity a filosofie značky Škoda, bude intuitivnější a usnadňuje ovládání funkcí vozu. Novou grafiku dostává i virtuální přístrojový štít či head-up displej . Vylepšení čeká i hlasovou asistentku Lauru , která nově lépe porozumí příkazům uživatele, který v reálném čase uvidí přepis svého požadavku na hlavním displeji infotainmentu.

*Jedná se o předběžné hodnoty

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688