mpo.cz (MPO)
Ze světa  |  27.09.2023 12:43:00

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Edvard Kožušník otevřel v Mexico City exportní inkubátor CzechTrade a jednal o možnostech prohloubení spolupráce

 
Náměstek člena vlády Edvard Kožušník navštívil ve dnech 17. – 21. 9. 2023 Mexiko. V rámci své návštěvy oficiálně otevřel exportní inkubátor CzechTrade – první v Latinské Americe, jednal se dvěma firemními uskupením – COMCE a COPARMEX, a dále s náměstkyní ministryně zahraničních věcí Carmen Moreno Toscano, ministrem pro ekonomický rozvoj vlády Ciudad de México Fadlalou Akabanim Hneide a velvyslancem Evropské Unie Gautierem Mignotem. Seznámil se se zkušenostmi dvou firem již přítomných na mexickém trhu – MMCITÉ, která je rovněž první firmou využívající inkubátor CzechTrade, a ALBAform. V neposlední řadě pak poskytl rozhovor ekonomickému magazínu MexicoBusiness věnovaný česko-mexickým obchodním vztahům a možnostem jejich rozvoje.

Náměstek Kožušník inauguroval exportní inkubátor CzechTrade. Jeho sídlo se nachází v hlavním městě Mexika na prestižní adrese kanceláří WeWork, odkud budou české firmy s pomocí a vedením zástupců zahraniční kanceláře CzechTrade budovat či rozšiřovat business po celém Mexiku. Služby inkubátoru CzechTrade mohou společnosti využívat až 6 měsíců a zahrnují 70 asistenčních hodin. Jde již o čtvrtý Exportní inkubátor CzechTrade. Inkubátor je vhodný pro zájemce z řad obchodních a výrobních společnosti bez omezení velikosti, které se již rozhodly v Mexiku působit a potřebují založit v místě lokální entitu. Dále např. pro firmy, které provádějí transfer výroby do Mexika nebo realizují investiční či výrobní projekt, či firmy, které na mexickém trhu již působí, např. prostřednictvím lokálních distributorů či skrze svou lokální entitu, a mají zájem o zintenzivnění obchodních vztahů. V neposlední řadě pak pro firmy, které zvažují účast na mexickém trhu a inkubační čas využijí pro získání nezbytných informací pro optimalizaci obchodního plánu, přípravu marketingové strategie, vyhledání obchodních partnerů a další. První inkubovanou společností se stala MMCITÉ, kterou od příštího měsíce bude následovat European Centre for Career Education (ECCEDU). „V mexickém a potažmo dalších latinskoamerických trzích vidím velkou příležitost pro české firmy. Nový inkubátor je další z cest, jak se na tento trh dostat“, řekl náměstek Kožušník.

V rámci bilaterálních jednání se rozhovory dotkly nejvýznamnějších aspektů obchodní výměny a oblastí, v nichž by bylo nejvhodnější spolupráci prohlubovat. Mexiko pro ČR zůstává nejvýznamnějším partnerem z regionu Latinské Ameriky. Více jak polovina obratu a téměř polovina vývozu (48 %) s tímto regionem připadá právě na Mexiko, čímž se tato země s náskokem pasuje na 2. nejvýznamnějšího partnera v regionu Amerik (tedy předstihuje i Kanadu). Mexický trh může být také branou pro naše firmy i na další trhy, zejména USA (i s ohledem na USMCA) a také dalších zemí Latinské Ameriky. Vzájemný obchod má konstantní rostoucí trend, od vstupu do EU se náš export do Mexika téměř zdesetinásobil. V roce 2022 obrat vzájemného obchodu dosáhl rekordních 2 mld. dolarů. Obě ekonomiky jsou si i přes velkou geografickou vzdálenost v některých aspektech podobné. Obě země sdílí liberální náhled na ekonomické vztahy, obě jsou také masivně navázané na silného partnera (v případě ČR jsou to země EU, zejména pak Německo, pro Mexiko to jsou USA, kam směřuje přes 80 % mexického exportu). Z toho vyplývá snaha obou o diverzifikaci obchodu, což představuje příležitost pro další prohloubení spolupráce. Obě země jsou také silně industrializované. Vzájemná relace se vyznačuje tím, že průmyslové výrobky převažují obchodních tocích obousměrně, Mexiko je tak komplementární ekonomikou pro naše klíčové sektory.

V řadě oblastí již spolupráce existuje. Velmi silným sektorem pro obě ekonomiky je automobilový průmysl. Aktuální výzvou může být přechod na elektromobilitu. To se netýká pouze výroby automobilů, ale řada mexických měst v čele s hlavním městem plánuje tuto změnu i pro městskou hromadnou dopravu. Obecně řešení smart cities mohou být pro trh velmi zajímavé. Dalším odvětvím, které Mexiko zajímá, jsou technologie životního prostředí, vodohospodářství či zpracování odpadu. Sektor energetiky a výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů se v posledním období stalo mírně kontroverzním tématem. Pokud však Mexiko bude chtít dostát svým závazkům, bude muset přikročit k masivnějšímu rozvoji této oblasti, což stávající administrativa bere v úvahu. Obě strany si také uvědomují, že důležitou roli hrají inovace a nové technologie, které jsou důležité k udržení konkurenceschopnosti. Je proto potěšující, že z tradičních sektorů se česko-mexická spolupráce přelévá také do pokročilých oborů či výzkumu a vývoje. Nalezneme také příklady investic v obou směrech.

Dalším důležitým tématem, o němž náměstek Kožušník s mexickými partnery jednal, je výhled na dokončení modernizace Globální dohody EUMexiko. Dohoda poskytuje rámec pro obchodní vztahy a její modernizovaná verze, která zahrnuje širší spektrum oblastí, dále napomůže zjednodušení procesů. Zatím platí závazek obou stran udělat vše pro podpis modernizované Dohody ještě za stávajícího volební období jak v případě mexické administrativy, tak v případě Evropské komise.


Galerie


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688