Patria (Patria Finance)
Cestování  |  28.09.2023 07:01:00

Žádná dlouhá cesta k dosažení inflačního cíle, ten již dosažen byl - Harvey (video)

Pokud se vezme do úvahy skutečný vývoj cen a nájmů v oblasti bydlení, inflace je mnohem níže, než naznačují oficiální čísla. Pro CNBC to uvedl Campbell Harvey z Duke University, který také považuje inverzi výnosové křivky za stále relevantní indikátor příchodu recese (viz první část rozhovoru v odkazech pod článkem).

Harvey se tedy na základě svých výpočtů domnívá, že když šéf Fedu Jay Powell hovoří o dlouhé cestě k dosažení inflačního cíle, nemá pravdu. Čísla založená na „reálné“ inflaci v oblasti bydlení totiž ukazují, že inflace již klesla pod cíl. K tomu ekonom dodal, že jeho kalkulace nejsou založené na tom, že by z výpočtu inflace vylučoval některé položky, jde o „běžný a základní výpočet“. Liší se ale v tom, že nahrazuje komponent, který má velkou setrvačnost, číslem, které je „v reálném čase“.

„Realistická“ inflace je tedy podle profesora pod cílem ve výši 2 % a ekonomika se nachází blízko recese. Proč tak jednoduchý výpočet a úvaha nedosáhnou větší pozornosti? Harvey se domnívá, že „lidé prostě chtějí věřit, že se vyhneme recesi.“ Dosavadní vývoj v ekonomice je přitom také dobrý, ale ekonom míní, že je to zejména díky spotřebě. Ta byla podpořena předchozí fiskální stimulací a následně vysokými úsporami, které nyní již dochází.

Harvey tedy míní, že spotřeba nadále nebude ekonomiku podporovat tak jako doposud. A „investice již jsou negativní“, „je tu téměř recese.“ V roce 2024 tak ekonom vidí velmi nízký růst či recesi. Růst sazeb přitom v minulosti vždy zvyšoval pravděpodobnost tvrdého přistání. Fed by tak měl nyní věnovat více pozornosti datům, na která Harvey poukazoval a která ukazují, že „inflace je už v jeho rozmezí“.

Jiný pohled na vývoj inflace má například bank of America. Ta v následujícím grafu ukazuje její dosavadní vývoj a predikce s předpokladem, že meziměsíčně inflace poroste o 0,2 % a 0,3 %. BoA ke grafu píše, že „pokud Fed se zvedáním sazeb skončil, nový cíl pro jádrovou inflaci je na 3 %.“

mm

Zdroj: CNBC, X

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku








?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688