mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  27.09.2023 19:45:00

Ministři zemí Středoevropské pětky (C5) jednali o Ukrajině, nelegální migraci a budoucnosti OBSE


27.09.2023 / 18:40 | Aktualizováno: 27.09.2023 / 19:45

Ministr zahraničí Jan Lipavský se setkal ve Vídni s protějšky z Rakouska, Slovenska, Maďarska a Slovinska v rámci jednání regionálního uskupení Středoevropské pětky (C5), aby diskutovali o aktuálních zahraničněpolitických otázkách. Šéfové diplomacií se sešli také s generální tajemnicí Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) Helgou Schmid, se kterou řešili budoucnost OBSE v evropské bezpečnostní architektuře.

„Formát C5 představuje prostor pro velmi neformální setkání ministrů. Bavíme se o tom, co trápí naše země, a jaká je vnitřní dynamika v našich státech. Regionální formáty spolupráce vnímám jako velmi užitečné pro kalibraci společných postojů v zahraniční politice. Česko navíc v těchto formátech hraje velmi aktivní roli. Tématem dnešní C5 byla především pomoc Ukrajině, podpora zemí západního Balkánu na cestě ke členství v EU, ale také nelegální migrace, která je pro Schengen palčivým problémem,“ uvedl ministr Lipavský.

Jan Lipavský diskutoval dále s rakouským ministrem zahraničí Alexanderem Schallenbergem, slovenským ministrem zahraničí Miroslavem Wlachovským, maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártem a slovinskou ministryní zahraničí Tanjou Fajon důsledky ruské agrese s ohledem na energetickou bezpečnost a diverzifikaci zdrojů.

Ministři C5 se ve Vídni sešli rovněž s generální tajemnicí OBSE Helgou Schmid. „OBSE je důležitá organizace, je na ní vystavený celý bezpečnostní mechanismus. Rusko svými kroky blokuje její činnost, ať už jde o rozpočet či předsednictví. S generální tajemnicí Helgou Schmid jsme dnes probírali varianty, jak řešit situaci dál. OBSE funguje na principu konsensu a Rusko mezinárodní právo opakovaně pošlapává,“ dodal Lipavský.

Formát C5 vznikl spontánně v průběhu první vlny pandemie Covid-19 za účelem efektivnější koordinaci zaváděných opatření. V průběhu času začala skupina diskutovat i aktuální zahraničně-politická témata. Dnešní, 10. jednání, se uskutečnilo na pozvání rakouského ministra zahraničí Alexandra Schallenberga. Příští setkání by mělo hostit Slovinsko v březnu příštího roku.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688