Redakce (Kurzy.cz)
Z regionů  |  27.09.2023 08:45:00

Výstava ¡Mexiko. rozzáří podzim v teplické botance - Botanická zahrada Teplice vás srdečně zve na výstavu !Mexiko!

 
 

Když se vydaří podzimní počasí se sluncem v zádech, pak podzim v Botanické zahradě Teplice bývá barevný. To podle toho, jakým způsobem se barví listy jednotlivých dřevin. Letos jsme se nechtěli spoléhat pouze na efekt venkovní expozice a ve spolupráci se spisovatelkou Evou Kubátovou, autorkou známé knižní série Mexikopedie, jsme si připravili výstavu nazvanou !MEXIKO! Barvy! Vůně! Chutě!

Bohatost mexické flóry se zrcadlí ve třech různých expozicích naší zahrady a hostíme tak pravděpodobně nejbohatší sbírku mexických rostlin v České republice. Není divu, v Mexiku roste více jak 26 tisíc druhů rostlin. Původní mexické rostliny, ale i zdomácnělé plodiny z jiných částí světa, jsou nositelem určitého kulturního významu, který daleko přesahuje svoji rostlinnou říši.

Jak říká autorka Mexikopedie Eva Kubátová : „Mexické rostliny a plodiny jsou základem toho, co je dnes mexická kultura a společnost - doslova totiž prorůstají staletími mexických dějin. Výstavu jsme proto koncipovali jako symbiózu mexického národa s ikonickými rostlinami, které jsou nositeli odkazu nejen prastarých indiánských kultur, ale i rozmachu Mexika v moderní době.“

Uvedená výstava začíná 4. října a je umístěna do foyer skleníku Tropicana. Ve skleníku budou rostliny spojené s Mexikem i celou výstavou zvýrazněné, návštěvník se tak bude moci snadno orientovat. „Tato výstava je unikátním a zároveň vlastně zcela přirozeným propojením říše rostlin a mexické kultury, historie a způsobů jejího širokého využití. Jsme moc rádi, že jsme společně s paní Kubátovou tuto výstavu mohli uskutečnit a věřím, že návštěvníkům přinese řadu nových a zajímavých informací, vhledů a spojitostí,“ říká ředitel zahrady Petr Šíla . Celá výstava !MEXIKO! Barvy! Vůně! Chutě! potrvá až do 26. listopadu a v rámci ní proběhne několik dalších akcí a výstav, které se postupně přidají.

Barvy! Vůně! Chutě!

O víkendu 7. a 8. října proběhnou dva workshopy (v podobném duchu jako naše tradiční tvořivé dny). Tvořivá dílna nazvaná „Kouzlo přírodních pigmentů“ představí nejzásadnější pigmenty, se kterými pracují mexičtí umělci. Cílem dvacetiminutového programu bude vytvořit si vlastní náramek a obarvit si ho indigem, košenilou či dalšími pigmenty typickými pro Mexiko. Druhý workshop bude mít dvě témata – Sladké tajemství kakaa , aneb na vlastní kůži (lépe řečeno chuťové pohárky) zkusíte, jak chutnalo pradávné kakao a jak to s ním vlastně fungovalo. Střídat se bude s dílnou věnovanou mexickým dušičkám , při které vás čeká modelace vlastní cukrové lebky. Oba zmiňované programy trvají hodinu a jsou vhodné pro děti i dospělé „Tvořivé dílny povede jak autorka Mexikopedie, Eva Kubátová, tak mexická umělkyně Laura Elena Rodríguez, která v České republice působí pod jménem La Catrina Bohemia,“ dodává Petr Šíla .

Chutě! Zažijte Mexiko na vlastní chuťové pohárky

Degustační večeře jsou již neodmyslitelnou součástí zážitků naší zahrady. Posezení v tropickém skleníku za zvuků žabek bezblanek vás rázem přenese do tropických krajin s výborným zážitkem na talíři,“ říká ředitel zahrady Petr Šíla . Degustační večeře opět probíhají ve spolupráci s Hotelovou školou Teplice. Těšit se můžete mimo jiné na ochutnávku jednoho známého mexického alkoholického nápoje!

Día de los Muertos – mexický svátek mrtvých

Na mexické dušičky jsou typické průvody kostlivců – tzv. Catrin (La Calavera Catrina). Proto 31. října vyjde průvod z centra města a dorazí k nám do botanické zahrady. Tito účastníci si budou moci prohlédnout naši úspěšnou výstavu Día de los Muertos , která se přidá již k běžící výstavě Barvy! Vůně! Chutě! Zní to mnohem morbidněji, než jaké to u nás opravdu bude. Zatímco v americké halloweenské tradici je smrt prezentována jako něco, čeho je třeba se bát, v Mexiku o těchto svátcích vlastně mrtvé oslavují a vítají duchy u sebe doma. Pro veřejnost bude výstava ke zhlédnutí od 1. do 26. listopa du.

Pro školy i pro veřejnost

Po celý říjen a listopad probíhají pro školní skupiny speciální komentované prohlídky zaměřené na Mexiko, mexickou flóru, kulturu a zvyky. V listopadu se k nim přidá i výstava Día de los Muertos. Prohlídky probíhají od úterý do čtvrtka vždy v 9.00 a 10.00, rezervace nutná na našich webových stránkách. Prohlídky se jistě uplatní ve výuce zeměpisu a biologie. Zároveň máme připravenou soutěž pro všechny šikovné návštěvníky, kdy mohou za vyplnění a odevzdání soutěžních kartiček vyhrát hodnotné ceny.

Podzim tradiční

Dušičky oslavujeme i u nás a je potřeba na to náležitě připravit výzdobu. Ovšem nejenom na hroby, ale i domů, za okna, ke vstupním dveřím či na zahradu. Proto nezmeškejte podzimní tvořivé dny , které probíhají 28. a 29. října od desíti do šestnácti hodin. Zveme všechny malé i velké na tuto tradiční akci.

Strašidelná botanka

Mexické dušičky nejsou o strašidlech, bubácích a pohádkových stvoření. Ovšem Mexiko bývalo (a možná i je) plné banditů, zloduchů a postav, kterým se je radno vyhnout. Nebo jsou to jenom duchové zemřelých, kteří se bojí, že zůstali sami a tímto projevem se chtějí seznámit a pobavit? Přijďte to sami zjistit na akci Strašidelná botanka , která proběhne v pátek 3. listopadu. Stezka bude připravena jak pro malé, tak i pro velké nebojsy. Akce probíhá mimo otevírací dobu zahrady, je nutná rezervace prostřednictvím platformy GoOut, další informace včetně objednávání jsou k dispozici na našich webových stránkách a platformě GoOut.

 
Zodpovídá: Bc. Adina Sedláková
Vytvořeno / změněno: 26.9.2023 / 26.9.2023

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688