ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  26.09.2023 16:43:00

Tiskové prohlášení předsedkyně von der Leyenové a českého předsedy vlády Fialy

Tiskové prohlášení předsedkyně s předsedou vlády Fialou

Pane předsedo vlády Fialo, vážený Petře,

děkuji Vám za vřelé uvítání a podnětnou diskuzi.

Blahopřeji k tomu, že dva čeští zaměstnanci Evropské komise byli povýšeni do vrcholného vedení. Pro Česko je to velký úspěch. Zmínil jste se také o včerejším rozhodnutí o normě Euro 7, k čemuž též blahopřeji. Děkuji Vám za Vaši vedoucí úlohu při utváření schůdného kompromisu, který má pevné základy. Domnívám se, že na základě tohoto kompromisu můžeme postupovat vpřed. Děkuji Vám tedy za úlohu, kterou Česko sehrálo. Jedná se o pokračování naší vynikající práce a spolupráce během českého předsednictví Rady. Díky mnoha úspěchům vašeho předsednictví jsme mezitím dosáhli obrovského pokroku ve strategických oblastech. Chtěla bych zmínit dvě z nich.

První z nich je vaše pevná podpora Ukrajině od prvního dne ruské brutální invaze – ať už prostřednictvím po sobě jdoucích vln sankcí vůči Rusku nebo našich balíčků finanční podpory Ukrajině. To vše pomohlo Ukrajině úspěšně odolávat invazi, udržet ukrajinský stát v chodu a připravit se na obnovu. A vím, že Česko jako celek stojí za odvážným ukrajinským národem. Češi přijímají osoby prchající před válkou s otevřenou náručí. Tato velkorysost je ke cti vaší země. Evropa vám bude navždy vděčná.

Další úspěch vašeho předsednictví se týká energetické transformace. Především plánu REPowerEU. REPowerEU je evropský plán energetické nezávislosti vzniklý v reakci na energetickou krizi, kterou vyvolalo Rusko. Jsem velmi ráda, že mohu oznámit, že jsme dnes schválili váš revidovaný plán NextGenerationEU, včetně nové kapitoly týkající se plánu REPowerEU. Revidovaný plán nyní Česku přináší dodatečné finanční prostředky ve výši 2,2 miliardy eur. Tato částka zahrnuje 736 milionů eur v rámci plánu REPowerEU na investice do: silnější elektrizační soustavy, většího množství energie z obnovitelných zdrojů, samozřejmě do energetické účinnosti, a co je velice důležité, do čisté dopravy a rovněž do velmi důležitých dovedností potřebných k úspěšné průmyslové transformaci. Ekologická transformace je jak nutností, tak i příležitostí, což je cesta, kterou jsme se rozhodli společně jako Unie vydat.

Nicméně je velmi důležité, že volba skladby zdrojů energie je a i nadále zůstane výsadou členských států. Víme, že v energetickém systému Česka má zásadní postavení jaderná energie a že bude i nadále zapotřebí investic, aby si udržela důležitou úlohu, kterou má při transformaci energetiky v České republice. Proto jsme vždy ochotni zvážit státní podporu, samozřejmě za vhodných podmínek. Je to však důležité. A proto rovněž podporujeme špičkové jaderné technologie v rámci našeho aktu o průmyslu pro nulové čisté emise s cílem podpořit inovace a přeshraniční spolupráci.

A ano, diskutovali jsme také o migraci. A mohu zdůraznit, co jste řekl, předsedo vlády, vážený Petře, je to jev, který se týká celé Evropy a vyžaduje evropskou reakci, a to i zde v Česku. Chceme skutečně podpořit členské státy při účinném a humánním řízení migrace. V této souvislosti zjistíme, jak můžeme Česku v této souvislosti pomoci. Zejména proto, že jste přijímali ukrajinské uprchlíky, jsme navrhli velmi cílené navýšení o 15 miliard eur, abychom poskytli konkrétní pomoc členským státům, jako je například Česko. Těchto 15 miliard eur je součástí naší navrhované revize tzv. víceletého rozpočtu EU. Samozřejmě jsme připraveni diskutovat o možných zlepšeních našeho návrhu.

V konečném důsledku však naše podpora Česku a dalším členským státům závisí na naší schopnosti dohodnout se na revizi rozpočtu EU. V opačném případě prostě nebude k dispozici dostatek finančních prostředků. Jsem proto velmi vděčná, že vím, že se mohu spolehnout na podporu Česka při konstruktivním vedení diskuze.

Znovu vám děkujeme za to, že jste mne zde přijali. Těším se na setkání s Vámi příští týden na neformálním zasedání Evropské rady v Granadě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688