Vlada.cz (Vláda)
Energie  |  25.09.2023 14:05:00

Nová data ČSÚ ukázala skutečná čísla o tom, kolik Češi platí za energie (Premiér Fiala)

Předseda vlády ČR Petr Fiala vystoupil v pondělí 25. září na tiskové konferenci Českého statistického úřadu (ČSÚ), kde ocenil zavedení nové přesnější metodiky výpočtu cen energií. Nová data ČSÚ uživatelům poskytují nejen statistiku nabídkových cen energií, ale i průměrné ceny skutečně placené domácnostmi. Data tak více odpovídají realitě.

S nástupem energetické krize se ukázalo, že některé typy vykazování cen energií, které v klidných dobách reflektovaly realitu, nefungují v turbulentních časech, kdy se ceny vyvíjejí rychleji. To vedlo i k tomu, že mezinárodní srovnání cen energií, které publikuje Eurostat, bylo v případě ČR velmi nepřesné. Premiér kvůli problému s vykazováním cen energií před několika měsíci svolal jednání se zástupci největších dodavatelů energií, ČSÚ, Energetického regulačního úřadu a Ministerstva průmyslu a obchodu. Na základě jednání vznikla pracovní skupina, která měla metodiku zpřesnit.

Díky spolupráci energetických firem a statistického úřadu jsou tak nyní, kromě nabídkových cen energií, zveřejňovány i průměrné ceny skutečně placené domácnostmi. „Jsem rád, že naše iniciativa pomohla k tomu, že obchodníci s energiemi dodávají data, která odpovídají realitě. Oblíbená věta opozice, že Češi měli v krizi nejdražší energii v Evropě, se ukázala jako nepravdivý mýtus,“ uvedl premiér.

Letos poskytli energetici tyto údaje na základě vzájemné dohody, od příštího roku se tak bude dít již na základě legislativní úpravy. Nová data mj. ukázala, že v mezinárodním srovnání za 2. pololetí roku 2022 byly ceny elektřiny v Česku 7. nejnižší v EU a ceny plynu pak 10. nejnižší. Více v tiskové zprávě ČSÚ.

Premiér poděkoval všem zúčastněným stranám za to, že došli k dobrému řešení, díky kterému už nebudou data o České republice v databázi Eurostatu zkreslená a budou ukazovat skutečný stav věci.

Vláda od svého nástupu intenzivně řešila energetickou krizi, aktivně pomáhala firmám a občanům - zajistila kapacitu v terminálech LNG, dostatečné zásoby plynu, došlo k odkoupení plynových zásobníků, byl spuštěn úsporný tarif, který následně nahradilo zastropování cen energií a řadu dalších kroků. „Díky včasným a promyšleným opatřením se nám podařilo uklidnit situaci a zajistit, aby byl dostatek dostupných energií pro občany i firmy. U všech dodavatelů teď vidíme, že ceny energií padají pod stropy a můžeme si říct, že z nejhoršího jsme venku,“ dodal předseda vlády.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688