ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  25.09.2023 12:03:00

Ochrana životního prostředí a zdraví: Komise přijala opatření k omezení záměrně přidávaných mikroplastů

Opatření k omezení mikroplastů

Komise dnes učinila další významný krok k ochraně životního prostředí a přijala opatření k omezení mikroplastů záměrně přidávaných do výrobků v rámci nařízení EU týkajícího se chemických látek (REACH). Nová pravidla zabrání uvolnění přibližně půl milionu tun mikroplastů do životního prostředí. Zakážou prodej mikroplastů jako takových, stejně jako výrobků, do nichž byly mikroplasty pro daný účel přidány a které pak tyto mikroplasty při svém používání uvolňují. V řádně odůvodněných případech se uplatní odchylky a přechodná období, aby se dotčené strany mohly novým pravidlům přizpůsobit.

Přijaté omezení používá širokou definici mikroplastů – zahrnuje všechny syntetické polymerní částice menší než pět milimetrů, které jsou organické, nerozpustné a odolné vůči rozkladu. Účelem je snížit emise záměrně přidaných mikroplastů z co největšího počtu výrobků. Mezi příklady běžných výrobků spadajících do oblasti působnosti omezení patří mj.:

  • granulovaný výplňový materiál používaný na umělých sportovních površích – největší zdroj záměrně přidávaných mikroplastů v životním prostředí,
  • kosmetické přípravky, u nichž se mikroplasty používají k vícero účelům, jako je exfoliace (mikrokuličky) nebo dosažení specifické struktury, vůně nebo barvy,
  • detergenty, změkčovadla textilií, třpytky, hnojiva, přípravky na ochranu rostlin, hračky, léčivé přípravky a zdravotnické prostředky.

Na výrobky používané v průmyslových areálech nebo výrobky, ze kterých se mikroplasty během používání neuvolňují, se zákaz prodeje nevztahuje, ale jejich výrobci budou muset poskytnout pokyny k používání a likvidaci výrobku, aby se zabránilo emisím mikroplastů.

Další kroky

První opatření, například zákaz sypkých třpytek a mikrokuliček, začne platit po vstupu omezení v platnost za 20 dnů. V ostatních případech bude zákaz prodeje platit po delším období, aby měly dotčené zúčastněné strany čas na vývoj a přechod na alternativy.

Souvislosti

Komise je odhodlána bojovat proti znečištění mikroplasty, jak je uvedeno v Zelené dohodě pro Evropu a v Novém akčním plánu pro oběhové hospodářství. V Akčním plánu pro nulové znečištění stanovila Komise cíl snížit do roku 2030 znečištění mikroplasty o 30 %.

V rámci tohoto úsilí Komise pracuje na snížení znečištění mikroplasty z různých zdrojů: plastový odpad, náhodné a neúmyslné úniky (např. ztráty plastových pelet, degradace pneumatik nebo uvolňování z oděvů), jakož i záměrné použití ve výrobcích.

S cílem řešit znečištění mikroplasty a zároveň předcházet riziku fragmentace jednotného trhu požádala Komise Evropskou agenturu pro chemické látky (ECHA), aby posoudila riziko, které představují mikroplasty záměrně přidávané do výrobků, a vyhodnotila, zda je zapotřebí další regulační opatření na úrovni EU. Agentura ECHA dospěla k závěru, že mikroplasty záměrně přidávané do určitých výrobků se nekontrolovaně uvolňují do životního prostředí, a doporučila je omezit.

Na základě vědeckých důkazů poskytnutých agenturou ECHA vypracovala Komise návrh na omezení podle nařízení REACH, který byl schválen zeměmi EU a před přijetím úspěšně prošel kontrolou Evropského parlamentu a Rady.

Další informace

Otázky a odpovědi týkající se omezení záměrně přidávaných mikroplastů

Odkaz na přijaté omezení

Evropská agentura pro chemické látky k mikroplastům

Akční plán pro nulové znečištění

Nový akční plán EU pro oběhové hospodářství

Quote

Toto omezení přispívá k zelené transformaci průmyslu EU a podporuje inovativní výrobky bez mikroplastů – od kosmetických přípravků přes detergenty až po sportovní povrchy. Občané EU získají přístup k bezpečnějším a udržitelnějším výrobkům a průmysl EU – zejména malé a střední podniky – který do těchto inovativních výrobků investuje a vyvíjí je, bude konkurenceschopnější a odolnější.
Thierry Breton, komisař pro vnitřní trh 2023-09-24

Zákaz záměrně přidávaných mikroplastů řeší vážné obavy z hlediska životního prostředí a lidského zdraví. Mikroplasty se nacházejí v mořích, řekách a na pevnině, jakož i v potravinách a pitné vodě. Dnešní omezení se týká velmi malých částic, ale jedná se o velký krok ke snížení znečištění způsobeného člověkem.
Virginijus Sinkevičius, komisař pro životní prostředí, oceány a rybolov 2023-09-24

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688