mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  24.09.2023 14:11:00

Česko-brazilský seminář o českých řešeních optimalizace managementu vody v udržitelném využití brazilského Pantanalu (video)

Česko-brazilský seminář o českých řešeních optimalizace managementu vody v udržitelném využití brazilského Pantanalu

24.09.2023 / 03:57 | Aktualizováno: 24.09.2023 / 14:11

Ve dnech 20. a 21. září 2023 proběhl v Cuiabá (stát Mato Grosso) první brazilský projekt v rámci programu Agenda 2030 Ministerstva zahraničních věcí – Česká řešení optimalizace managementu vody v udržitelném využití brazilského Pantanalu. Na projektu spolupracovalo Velvyslanectví České republiky v Brasília, Česká zemědělská univerzita Praha a Národní institut pro výzkum Pantanalu (INPP – Instituto Nacional de Pesquisa do Pantanal), patřící pod Federální univerzitu státu Mato Grosso (UFMT). Finančně jej podpořila rovněž brazilská federální vláda prostřednictvím Ministerstva pro vědu, technologii a inovace.

Cílem projektu bylo předání českého know-how se zaváděním komplexního „smart“ integrovaného datového systému pro podporu zemědělské výroby v lokálních a regionálních podmínkách, dále rovněž zahájení dlouhodobější spolupráce mezi ČZÚ a INPP a příprava konkrétních návazných projektů na základě požadavků brazilské strany, a to i s využitím dalších finančních nástrojů MZV a zapojením do projektů EU. V neposlední řadě projekt prezentoval konkrétní řešení technicky implementované českou firmou, v čehož důsledku se tak otevírají návazné exportní příležitosti pro české podnikatelské subjekty. Celý projekt v kontextu smart zemědělství byl prezentován rovněž guvernérovi státu Mato Grosso (MT), Průmyslové federaci státu Mato Grosso FIEMT a také státnímu tajemníkovi pro rozvoj státu MT.

Projekt byl realizován formou česko-brazilského semináře a návazných jednání se zástupci UFMT a státní univerzity Mato Grosso UEMT. Za českou partnerskou stranu se na něm lektorsky podíleli experti Fakulty životního prostředí se zkušenostmi s danou problematikou a její aplikací v Latinské Americe – Michal Kuráž, který se podílí na vývoji matematických modelů ve vodním hospodářství a autor modelu DRUtES, který popisuje dynamiku vody v půdách, a Zuzana Boukalová, která se dlouhodobě podílí na mezinárodní spolupráci s latinskoamerickými subjekty v rámci evropských projektů.

Seminář, konaný dne 20. září 2023, uvedla paní Marinez Isaac Marquez, zástupkyně ředitele INPP a velvyslankyně České republiky Pavla Havrlíková. Michal Kuráž se věnoval především hydrologickým modelům malých a velkých rozměrů, jakožto nástroji pro řízení vodních zdrojů a zemědělské produkce. Zuzana Boukalová se zaměřila na prezentaci realizovaného projektu AgriClima v rámci programu Globalstars/Eureka v Argentině (optimalizace zavlažování vinic), který by bylo možné adaptovat na odlišné geografické a hydrologické podmínky a aplikovat i pro brazilské konečné uživatele, a to nejen v Mato Grosso. Informovala rovněž o možných nástrojích financování potenciální bilaterální spolupráce – společných česko-brazilských projektů (B2B, Globstars/Eureka).

Odbornou část semináře doplnila přednáška pana Evandra Trachty, honorárního konzula České republiky ve státě Mato Grosso do Sul, který se věnoval práci geologa a geografa Vlastibora Blumy. Ten od 60. do 90. let působil ve státech Mato Grosso a Mato Grosso do Sul a výrazným způsobem se zasadil o geologický a geografický výzkum Pantanalu a o rozvoj udržitelné turistiky oblasti Pantanalu.

Semináře se účastnilo na čtyřicet odborníků ze vzdělávacích a výzkumných institucí státu Mato Grosso (např. Národní institut vědy a technologie, Technologický park, Institut fyziky UFMT, Institut geografie), institucí aktivních v sektoru ochrany životního prostředí, NGO z oboru (např. Ecotrópica, Ženy pro záchranu Pantanalu), podnikatelských subjektů i federálních, státních a lokálních institucí. Přítomni byli rovněž zástupci vedení federální univerzity, včetně jejího rektora, který pronesl závěrečné slovo, i prorektora pro mezinárodní vztahy. Celý seminář byl zároveň přenášen on-line a je zpřístupněn na youtube.

20. a 21. září 2023 se uskutečnila následná bilaterální jednání, a to jak se zástupci státní univerzity UEMT, tak s vedením Institutu geografie. Zástupci Institutu geografie informali o projektu, realizovaném společně s institutem INCRA – Národní institut pro kolonizaci a zemědělskou reformu, který aplikuje od roku 2008 systém sběru informací o odlesňování, požárech a zejména zemědělské aktivitě osídlení v bezprostřední blízkosti Pantanalu. Zavedení prezentovaného českého systému optimalizace zavlažování by zefektivnilo stávající aplikovaný systém, který je založen na empirických datech, nepracuje však s predikcemi počasí.

Výsledkem akce ZÚ, ČZU a INPP je tedy konkrétní zájem o navázání spolupráce a předložení společného projektu k aplikaci českých řešení optimalizace zavlažování v Mato Grosso. Návazným krokem bude jednání s technickým realizátorem – společností Lesprojekt-služby k možnostem podání B2B projektu zaměřeného na studii proveditelnosti řešení ve specifických podmínkách Pantanalu a vyhledání partnerů pro předložení projektu v rámci nejbližší výzvy Globstars. O zapojení do projektu již projevila zájem také federální univerzita v Campo Grande ve státě Mato Grosso do Sul (UFMS).

Vedení univerzity zároveň projevilo zájem o spolupráci s ČZU i v dalších oblastech, čeští experti proto do České republiky odjíždějí s návrhem MoU. Ve vztahu k ZÚ byl rektorem, profesorem Evandrem Aparecido Soares da Silvou, indikován zájem o spolupráci i s dalšími univerzitami v České republice, konkrétní univerzity či obory budou předmětem dalších jednání. Vedle společného výzkumu se bude jednat především o mobilitu studentů a profesorů. UFMT rovněž vyjádřila zájem o účast na online semináři k možnostem studia v České republice, který na konci října pořádá ZÚ Brasília.

UFMT byla založena v roce 1970, a to sloučením fakulty práva (z roku 1934) a Institutu věd a filozofie v Cuiabá, založeného v roce 1966. S ohledem na geografickou polohu města Cuiabá na rozhraní geografických mikroregionů Pantanal, Amazonie, Araguaia a Cerrado jsou její aktivity zaměřeny právě na biodiverzitu a životní prostředí.

Realizace celého projektu byla zároveň zasazena do kontextu oficiální návštěvy velvyslankyně Pavly Havrlíkové do státu Mato Grosso. Informace o průběhu a výsledcích semináře a zaměření ekonomické diplomacie ČR v Brazílii a MT na chytrá řešení bylo proto možné prezentovat během jednání VZÚ s guvernérem státu Mauro Mendesem, kterého se účastnila také paní Zuzana Boukalová, a během jednání na Průmyslové federaci státu Mato Grosso (FIEMS), kterého se účastnil pan Evandro Trachta.

Stát Mato Grosso se nachází ve středozápadní části země, jihovýchodní část představuje bažina Pantanal, hustota obyvatelstva je pouze 3,45 obyvatele na km2 a patří tak k nejřidčeji osídleným oblastem Brazílie. Životní podmínky státu jsou proto stížené, v posledních letech trpí oblast Pantanalu jak socioekonomickými aktivitami, tak environmentálními dopady v důsledku nedostatečného environmentálního plánování. Jedním z největších problémů jsou rozsáhlé záplavy v důsledku nekontrolovatelného a rychlého nárůstu zemědělských aktivit a erozivní procesy na okrajích Pantanalu. Tahounem rychle rozvíjejícího se hospodářství je právě zemědělská produkce (kukuřice, sója, sezam určený prakticky na export či bavlna). Extenzivní zemědělství však naráží na kapacitní limity a prakticky jedinou cestou pro zvýšení produkce je zavádění efektivních systémů pěstování plodin. Podle všeho se nyní otevírá cesta k tomu, jak by k zefektivnění zemědělství mohla přispět i česká chytrá řešení.

Dalším konkrétním výsledkem projektu je zájem dále rozvíjet téma odkazu prof. Blumy, a to jak formou výstavy, či semináře nebo publikace.

Mediální ohlasy (výběr):

https://www.youtube.com/watch?v=wut_SzoZtHQ – záznam semináře publikovaný na youtube

https://primeirapagina.com.br/meio-ambiente/evento-discute-gestao-da-agua-no-pantanal-de-mato-grosso/

https://www.obomdanoticia.com.br/politica/inpp-realiza-encontro-com-republica-tcheca-sobre-gestao-da-agua-no-pantanal/220026

https://www.midiahoje.com.br/geral/seminario-internacional-em-cuiaba-discutira-gestao-da-agua-no-pantanal/20541

https://odocumento.com.br/inpp-realiza-seminario-internacional-em-cuiaba-sobre-gestao-da-agua-no-pantanal/

https://www.ufrgs.br/graduacaoigeo/noticias/seminario-sobre-gestao-da-agua-no-pantanal-e-cooperacao-brasil-republica-tcheca-acontece-amanha-20-09/


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Ne 20:58  SCIO press conference on China's imports, exports in Q1 2024 China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne 20:48  Clusters of severe storms and heavy rain are possible through early tonight from... US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688